Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
MOS ION ROATA - SIMBOLUL UNIRII PRINCIPATELOR ROMANE.

Intrat in istorie odata cu domnia lui Alexandru Ioan Cuza, numele sau a devenit simbolul Unirii. Domnul care, nu s-a nascut din neam mare, cum spunea Nicolae Iorga, s-a aplecat spre patimile pamantului sa asculte prin glasul taranului durerea si suferinta poporului. A incercat sa faca dreptate si a picurat un strop de alinare acolo unde ardea durerea mai tare. A fost ceea ce i-a urat Kogalniceanu : simplu, bun, drept si domn cetatean. Alaturi de acest " neuitat parinte si binefacator’’ al poporului nostru, istoria si deopotriva traditia au retinut figura legendara a celui care a fost neaosul Mos Ion Roata.

Darzenia si spiritul sau de dreptate, credinta sa in cauza justa a Unirii o stim cel mai bine din povestirile lui Ion Creanga. Manualele noastre spun ca Ion Roata a fost un personaj real. In anii fierbinti ai Unirii Principatelor a fost deputat al tinutului Putna, in Adunarea ad-hoc a Moldovei. Nu stia sa scrie si nici sa citeasca, dar in calitate de deputat semna prin punerea degetului si avea o parafa cu numele sau. Stia insa, ca nimeni altul, sa apere drepturile taranilor. Era prezent si foarte activ la toate sedintele Divanului ad-hoc :

" Cobora cerul pe ape

Ion Roata cand vorbea,

Se trageau muntii aproape,

Dunarea vorbea si ea’’.

In memorabila zi de 7 octombrie 1857, Mos Ion Roata s-a numarat printre cei 81 de deputati care au salutat cu entuziasm rezolutia Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca. Atunci a avut cea dintai altercatie cu boierul Alecu Bals pe care Ion Creanga nu-l aminteste cu numele in povestirea sa" Mos Ion Roata si Unirea’’, dar este identificat in documentele vremii de mai tarziu.

Boierul indignat de indrazneala lui Ion Roata ca i-a cerut sa vorbeasca in asa fel incat sa poata fi inteles de tarani, acesta ii raspunde rautacios : " Auzi obraznicie... un ghiorlan c-un petec de pamant si uite ce gura face, alaturea de mine...’’

Ion Roata, care spunea omului" verde in fata’’, i-a raspuns : " Da bine cucoane, daca nu v-a fost cu placere sa pricepem si noi cateceva din cele ce spuneti dumneavoastra, de ce ne-ati adus aici, sa va bateti joc de noi ?’’

In semn de solidaritate, colonelul Alexandru Ioan Cuza, deputat de Covurlui, a dat mana prieteneste cu Mos Ion Roata si i-a admirat curajul si intelepciunea. Boierul l-a persecutat insa cu fiecare prilej. Dintr-o alta povestire a lui IonCreanga stim ca, dupa ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Principatelor, Mos Ion Roata l-a intampinat la Focsani unde i s-a plans de necazurile prin care a trecut. Cuza i-a pus in mana doua fisicuri de galbeni si l-a sarutat pe obraji ca sa-i stearga rusinea pricinuita, zicandu-i : " Mos Ioane, du-te acasa si spune satenilor dumitale ca pe unde te-a scuipat boierul, te-a sarutat Domnitorul tarii si ti-a sters rusinea !’’

Ion Creanga s-a inspirat dintr-un caz autentic. Chiar Mihail Kogalniceanu, martor al intalnirii, spune la 17 februarie 1861 : "Eu am fost de fata la acest fapt care va fi o frumoasa trasatura in viata lui Alexandru Ioan’’.

Daca Mos Ion Roata n-ar fi existat in realitate, Ion Creanga l-ar fi inventat. Prin mareata sa opera, el ramane un simbol al intelepciunii, al colectivitatii si al unui vis care inseamna Unire.

 

Mircea Darosi

0 comentarii3731 vizualizări22 ianuarie 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0