Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 10 August 2022 - 14587
Tinerii, din ce in ce mai narcisisti pe Facebook, doar unul din zece recunoaste asta.

Ce spun psihologii despre nevoia de "selfie-uri"? In contextul in care Facebook a devenit un canal in care "selfie-ul" este din ce in ce mai raspandit, numai 11,9% dintre utilizatorii din Romania recunosc ca motivul principal pentru care acceseaza reteaua este pentru promovarea imaginii personale. In acelasi timp, marea majoritate (73,6%) declara ca foloseste Facebook strict pentru socializare, potrivit studiului "Facebook, between socialization and personal image promotion", publicat in The Communication and Marketing Journal.

Desi nevoia de socializare reprezinta un comportament normal, chiar daca vorbim de lumea reala sau mediul online, potrivit psihologilor, tulburarile de comportament apar atunci cand utilizatorii, in special apartinand generatiei tinere, pun mai mare accent pe promovarea sinelui si mai putin pe procesul de socializare.

 

Fenomenul selfie poate conduce la narcisism, depresie si anxietate in randul tinerilor

Chiar daca fotografiile selfie reprezinta un simplu instrument de auto-promovare, acest fenomen poate deveni periculos pentru societate, deoarece formeaza o generatie de narcisisti, cred psihologii. "In mediul online intotdeauna va fi cineva mai frumos, mai destept si mai sus decat tine, lucru care raneste si imaginea de sine poate fi afectata. Din acest punct de vedere, Facebook-ul este o piedica in calea comunicarii, apropierii dintre oameni. Din cauza ca petrec foarte multe ore pe retelele de socializare, tinerii de azi nu mai stiu sa construiasca relatii interumane functionale din care sa primeasca atentie, iubire si validare. Aceste nevoi si trebuinte, nefiind satisfacute in viata reala, ei si le satisfac in lumea virtuala", este de parere psihologul Iuliana Fulas. De asemenea, specialistul considera fenomenul selfie ca fiind "o forma de narcisism, un strigat dupa atentie intemeiat pe singuratate si apare din dorinta a fi iubiti, validati de ceilalti, din dorinta de a umple un gol din suflet".

Motivul principal pentru care majoritatea tinerilor aleg sa-si faca selfie si sa posteze aceste fotografii in retelele sociale online, potrivit psihologului, este stima de sine scazuta si nevoia de atentie si validare.

Psihologul afirma ca o fotografie selfie promoveaza doar aspectul fizic, nu si alte calitati, iar comparatia cu "idealurile de frumusete" pe care mass-media le promoveaza si ridicarea aspectului fizic la nivel de valoare absoluta, poate duce la dezvoltarea unor probleme emotionale. "Un comentariu negativ, o gluma sau putine like-uri la o fotografie selfie ii impinge pe multi tineri la gesturi extreme. Vizionarea fotografiilor selfie sau a status-urilor unor persoane care par a fi perfecte si fericite poate duce catre o stima de sine scazuta, anxietate si depresie", crede psihologul Iuliana Fulas.

 

Selfie-ul este un mod neautentic de a mentine echilibrul interior

"Tinerii trebuie sa inteleaga ca, folosite moderat, fotografiile selfie pot fi unelte pozitive in exprimarea sinelui, dar atunci cand posteaza selfie-uri in exces, cauta, de fapt, aprobarea celor din jur, cauta validare si mentinerea unei imagini de sine pozitive. Selfie-urile sunt un mod neautentic de a mentine echilibrul interior", considera psihologul Iuliana Fulas.

Specialistul spune ca nu e nimic anormal sa cautam atentia, aprobarea, validarea in relatia cu celalalt, insa acestea pot fi benefice doar in relatii interumane directe, bazate pe comunicare, iubire, intimitate, emotii si sentimente profunde. "A crea o prietenie cere timp, contact vizual real, trebuie sa simti, sa vezi, sa auzi persoana respectiva, cunoasterea reala este vitala si aduce un echilibru ce nu-l vom mai cauta in lumea virtuala", declara psihologul Iuliana Fulas .

Pentru a preveni generarea starii de depresie si anxietate, psihologul le recomanda parintilor sa monitorizeze timpul petrecut de copiii lor pe Facebook, iar orice schimbare aparuta in comportamentul copiilor/tinerilor, sa fie un semnal de alarma, deoarece in spatele unui banal selfie se pot ascunde multe frustrari si sentimente negative. De cealalta parte, psihologul Iuliana Fulas crede ca tinerii ar trebui sa se analizeze atent, punandu-si cateva intrebari de baza: Cine sunt eu?, Ce cred despre mine?, De ce sunt singur/singura?, De ce nu am contacte reale? Ce temeri am?, Ma simt neimplitit/a?, Cum fac sa-mi rezolv aceste probleme?, iar urmatorul pas este consultarea unui specialist.

 

Persoana de contact

Iuliana Fulas

Psiholog

0723.081.070

Transmite pt Bistritanews.ro

Dr. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

 

 

 

0 comentarii2646 vizualizări02 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0