Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 29 Martie 2024 - 14587
De ce sa solicite parintii ore de religie?

Din motive din ce in ce mai numeroase, din care va impartasesc cateva:

1.Pentru ca, cel putin, scoala generala trebuie sa ofere cultura generala! Cum poate, de ex., un copil, dintr-o tara crestin -ortodoxa, sa opteze pentru credinta orodoxa, daca nu o cunoaste?

2.Li se ofera elevilor, deschiderea de a intelege arta, o perspectiva crestina despre lume, viata, virtute,… pe langa cea laica.

3.Pentru ca ii ofera alternativa morala de a iubi, actiona, sacrifica, intelege, ierarhiza valori , opta…

4.Pentru a putea contracara, prin pildele predate la religie, multiplele fatete amorale sau imorale induse de pornografia afisata adesea in mass-media; de modelele negative afisate zilnic si la ore de maxima audienta pe ecrane dar, adesea, si in societate; de violenta de limbaj si de gesturi, actiuni; de intoleranta; de "lectiile"date obsesiv de cum sa vorbim, cum sa ne ocupam mai mult si bine de trup: cum sa ne imbracam, ce sa mancam, ce medicamente sa luam, cata apa sa bem, cate kilograme sa avem, ce retusuri sa facem (cu silicon, botox),etc.

5.Pentru ca societatea permite amplasarea barurilor si discotecilor, cluburilor,  jocurilor mecanice in proximitatea scolilor, liceelor, caselor, institutiilor, tot mai dese, tot mai "atractive", situatie fata de care nu sunt consultati nici parintii , nici profesorii, nici biserica, nici chiar anumite oficialitati, care ar trebui sau ar putea avea anumite obiectii, si care nu ofera alternative morale de viata, dar care atrag tot mai multi tineri;

6.Pentru ca gradul de viciere al unei societati este dat, dupa cercetarile facute de oamenii de stiinta, de nr. de copiii abandonati, de nr. de parinti parasiti, de nr. de crime(inclusiv avorturi), de nr. de divorturi, de nr. de narcomani, de calomnii, de nr. de prostitutii, etc. si ca fiecare dintre aceste criterii reprezinta , in fapt, cate o incalcare a poruncilor din Biblie, care se studiaza la ora de religie: sa respecti parintii, sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu minti, sa nu fii desfranat, etc!

7.Pentru ca in tarile U.E se studiaza religia. In multe state (Spania, Italia, Franta, Irlanda,…)ii sunt alocate cate 2 ore pe saptamana, pentru ca au in vedere sa recupereze virtutile general valabile, care s-au pierdut odata cu revolutia sexuala, iar in restul tarilor cate una pe saptamana, iar scolile confesionale sunt mult cautate! Noi, de ce sa facem exceptie?

Cat de jos sa decada tinerii pentru ca sa se revina la valorile traditionale: familie, decenta, toleranta, buna intelegere, comuniune , credinta…,pe care le propune religia?

8.Pentru ca tinerii au dreptul sa aiba acces si la alternativa morala, propusa de religie(scoala si biserica), in formarea lor pentru viata!

9.Pentru faptul ca li se da ocazia sa reflecteze la subiecte precum mila, generozitatea, rabdarea, modestia/smerenia, toleranta/nejudecarea aproapelui, blandetea firii, infranarea, paza gurii, dragoste curata, credinta nefatarnica, etc., care se dezbat la orele de religie, ar fi argumente suficiente, pentru a O promova in scoala! Ce altceva sa o inlocuiasca?

10………

Pentru cele cateva argumente si pentru toate celelalte, inclusiv ale spaniolilor, irlandezilor…etc , propun cate doua ore de religie/saptamana, din care una la scoala, iar a doua la Biserica, unde atmosfera specifica, cu muzica armonioasa, cu caldura sufleteasca, cu mireasma tamaiei, cu tainele impartasite de preot, cu bucuria trairii unor experiente profunde si inegalabile, care implineste persoana unica a fiecarui copil/elev si cu toate beneficiile acestei impliniri. Cum am putea sa nu facem religie?

 .

 

Geta Lapuste, prof. (nu de religie!)

0 comentarii2905 vizualizări20 februarie 2015




rss 2.0
rss 2.0