Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
SPORTUL BISTRITEAN SAU FOSTA-I LELE CAND AI FOST !!!

Ascultand intamplator un post de radio bistritean si care avea ca tema sportul di Bistrita, mi-am adus aminte fara sa vreau de vremurile aproape imemorabile in care bistritenii excelau in sport. Prima structura "Reuniunea de gimnastica" a luat fiinta inca in 1847, in preajma Revolutiei de la 1848. In anul 1886 este data in folosinta prima sala de gimnastica si care functioneaza si astazi. Pe langa gimnastica, atletismul, scrima, tenisul de camp, chiar si patinajul isi gasesc loc de manifestare,  cu rezultate notabile. In anul inceperii primului razboi mondial, Bistrita gazduieste o "reuniune de prestigiu" dupa cum nota presa vremii intre bistriteni si clujeni.

           Cu o baza materiala buna pentru acea data, rezultatele nu s-au lasat asteptate. Asa se face ca mai multi bistriteni au fost selectionati in loturile Romaniei  la diferite ramuri de sport. Nume ca Otto Rotman, Kurt Haydn, Gheorghe Csegezi au figurat pe listele de concurs de la jocurile Olimpice din Amsterdam.

O performanta deosebita, neegalata dupa aproape 80 de ani a fost realizata de catre echipa masculina de handbal a Bistritei, devenita in pragul declansarii celei de a doua batai mondiale, Campioana nationala a Romaniei. Nu pot sa nu amintesc in aceasta retrospectiva sportiva de o lucrare de varf , executata de catre Primaria Bistrita si a constat in electrificarea primei arene sportive din Transilvania.

 Bistrita se putea lauda cu echipe de  prima divizie la handbal, volei, scrima, radioamatorism, aeromodele, orientare turistica, haltere si altele, fanionul sportiv al judetului  fiind purtat de catre fotbalistii de la (muribunda astazi din pacate) echipa de fotbal Gloria.

             In conditii de restrictii economice si financiare de atunci, sportul bistritean  sprijinit totusi  de catre organele locale, a dat valori nationale si mondiale. Mihaela Steff, Calin Creanga, Adrian Crisan, Pele Balint sau Sanmartean sunt doar cateva din stelele constelatiei sportive a Romaniei la care se adauga actualul ministru al sportului, Gabriela Szabo.

Din pacate toate acestea s-au dus pe apa sambetei. Noi cetatenii Bistritei am ramas doar cu amintirile vremurilor trecute. Astazi economia de piata ne-a transformat, astfel ca valorile locale sunt precum.....capra vecinului. O mana de sufletisti din vechea si noua generatie mai incearca sa resuscite sportul bistritean, lasat prada sacalilor capitalismului de cumetrie. Baze sportive se prapadesc sub ochii nostri, sportivii de valoare pleaca pe alte meleaguri, iar noi tanjim dupa....un bilet la meci, procurat de pe colt, de la Binder baci !

     Sa fie oare  asta veacul visat de Eminescu si Minulescu? Ori cel criticat de catre I. L. Caragiale?

 

   V. Gagea.

0 comentarii2534 vizualizări16 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0