Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
TARII, CAT MAI MULT ATEISM!

Continuam prezentarea in serial a simbolisticii utilizate pentru campaniile de propaganda antireligioasa din URSS in anii 1920 si 1930. Scopul este sa demonstram similitudinea intre metodele, simbolurile si manipularile organizatiilor secular-ateiste de azi si cele ale publicatiilor oficiale ale regimului comunist din URSS. Nimic nu este nici "modern" si nici "progresist" sau "european" in campaniile mediatice indreptate contra Bisericii azi, zilnic, prin presa romaneasca ajunsa o ruina - din punct de vedere moral si financiar.

"TOAMNA" este un poster din 1925, destinat ariilor urbane din jurul Moscovei si Leningradului si avea ca tinta populatia urbana educata, care era astfel informata de "problemele" pe care religia le punea "tovarasilor" de la sate.

Anii 20 au insemnat inceputul constructiei bolsevismului, in care un punct central era lichidarea fizica a preotilor si monahilor prin asasinat sau internarea in lagare si prin confiscarea proprietatilor bisericesti, in scopul diminuarii influentei religiei in societatea rusa.

Textul explicativ suna astfel: "Toamna, taranul aduna recolta. Dar el nu stie ca ogorul padurea, gradina si livada ii sunt infestate cu inamici, paraziti. Ei fura chiar de sub nasul sau."

Taranul subnutrit este legat la ochi si merge pe camp impreuna cu un cal la fel de infometat, fara sa vada ca este inconjurat de gandaci, lacuste si omizi. Acesti paraziti sunt peste tot si ii consuma roadele muncii. Parazitii sunt grasi si au o atitudine sfidatoare. Cel mai mare "parazit" din poster este insa un preot, infatisat conform stereotipului anticlerical: in sutana, cu crucea aurita peste pantec si mana intinsa la "cersit". Preotul aici este vazut si ca un simbol pentru "neobosita sete de bogatii materiale" a Bisericii ca "organ exploatator al poporului muncitor".

Preotul primeste nise oua din mana unei taranci, evident subnutrita si ea. Femeia zambeste, dar zambetul este cumva fortat, aratand probabil caracterul fortat al relatiei intre femeia sovietica (arhetipala) si Biserica.

Un aspect interesant este acela al diferentei de atitudine intre cei doi tarani, barbat si femeie: barbatul alege sa fie legat la ochi ca sa nu vada cu ce se confrunta nevasta lui. Ea pare mai vulnerabila in fata "parazitului"; in general propaganda sovietica din anii 1920 prezinta femeia ca principala piedica in calea revolutiei bolsevice, intrucat in familia traditionala, femeia era responsabila pentru activitatea religioasa.

URSS era in stare de faliment in anii 1925 si, intr-adevar, viata era grea. Dar nu din cauza Bisericii; factorul politic era vinovat de dezastrul economic, din cauza programului "Noua Politica Economica", introdus de Lenin, care distrusese proprietatea privata si o inlocuise cu centralismul socialist.

Faceti comparatiile cu agresivele campanii ateiste de azi si trageti concluziile de rigoare...

 

 

APOR Bucuresti.

0 comentarii2464 vizualizări31 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0