Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Sclavia moderna.

Cand la scoala, pe timpul impuscatului, invatam ca sistemul capitalist inseamna exploatarea omului de catre om si ca acest sistem va colapsa, credeam ca este doar propaganda ieftina stalinista. Insa capitalismul salbatic al zilelor noastre imi demonstreaza ca ceea ce am invatat la scoala comunista este chiar adevarat. Fostele tari socialiste in general, si Romania in particular, sunt exemple perfecte. Traim sub falsul miraj al libertatii si al abundentei, insa de fapt suntem sclavii marilor puteri, traim o forma de sclavie moderna.

Prabusirea intregului bloc comunist intr-un singur an, in 1989, nu a fost doar o coincidenta, ci se datoreaza marilor puteri occidentale, care, avand supraproductie, si-au dat seama ca infometatii din tarile socialiste le-ar putea aduce profituri uriase. Dar sa vorbim doar despre minunata tara in care traim, Romania. Avand in vedere ca magazinele erau goale, nu trebuia sa fii mare vizionar sa iti dai seama ca noi, fomistii, vom cumpara orice rahat frumos ambalat ce vine din vest. Apoi, au inceput sa fie deranjati de concurenta interna, unde totusi aveam o industrie complexa si forta de munca supracalificata si ieftina, asa ca au decis ca produsele noastre nu corespund unor standarde inventate tot de ei si incetul cu incetul ne-au falimentat intreaga industrie. Am ajuns in situatia in care demolam fabrici si in locul lor ridicam mall-uri, unde vindem tot produsele lor. Se pune intrebarea cui apartine de fapt Romania si de fapt pentru bunastarea cui lucreaza romanii.

In trecut, pentru ocuparea unei tari se duceau lupte, razboaie care durau ani de zile si mureau oameni, in zilele noastre insa, nu mai e nevoie de asa ceva. Strainii ne-au luat toate resursele, petrolul, gazele, sarea, aurul, cuprul, marmura, fabricile de tutun, telecomunicatiile (doar la Romtelecom mai este actionar minoritar statul roman), industria usoara este exclusiv controlata de firmulite straine, industria constructoare de masini este si ea facuta cadou francezilor si americanilor, retelele de comert modern sunt detinute aproape in totalitate de nemti, francezi, belgieni si polonezi, bancile la fel... si completati voi lista. Odata ce au pus mana pe resursele noastre si noi muncim pentru ei, nu mai au nevoie de teritoriul nostru populat cu 20 de milioane de fomisti. Ei si-au luat ce le trebuie din tara asta, fomistii ii lasa guvernului Romaniei, sa-si bata capul cu problemele lor sociale. Ba chiar ne-au luat si forta de munca de care aveau nevoie, mintile luminate lucreaza acum pentru progresul occidentului, ceilalti isi rup spatele pe santierele lor sau sterg la fund batranii senili.

Marile corporatii pentru care muncim direct sau indirect stiu exact cu cati bani putem sa supravietuim si din aceasta cauza salariile sunt atat de mici. Desigur, in primul rand este vina noastra, a tuturor, pentru ca daca NIMENI nu ar accepta un salariu de nimic, ar fi nevoiti sa plateasca la nivelul tarilor din care provin. Daca ne-ar plati prea putin, am fi subnutriti, ne-am imbolnavi si nu am mai putea lucra pentru ei, daca ne-ar plati mai bine, profiturile lor ar fi diminuate. Spuneti voi ce este asta daca nu o forma de sclavie moderna. Si sclavii de pe plantatie erau ingrijiti si alimentati de stapani, sa aiba putere sa poata munci...

Putinele firme autohtone care au mai supravietuit produc pentru occident sau comercializeaza produse fabricate sub branduri straine, intreaga activitate fiind controlata exclusiv de manageri subordonati firmelor-mama, iar profiturile uriase obtinute pe spatele romanilor sunt urgent repatriate. Desigur, multi veti spune ca aceste firme totusi creeaza locuri de munca si ca platesc tot felul de impozite la stat, dar chiar si acesti bani ajung, sub diferite forme, in alte tari. Salariile se duc pe utilitati, toate furnizate de firme straine, sau pe produse importate, iar banii proveniti din incasarea TVA si din diferite taxe, impozite si accize ajung tot in afara tarii, sub forma de dobanzi la FMI sau la alte banci.

Mi se pare strigator la cer sa importam legume si fructe din tari precum Italia, Spania sau Portugalia, cand aici avem sute de mii de hectare de teren agricol in paragina si cad livezile peste noi. Chiar si scobitorile trebuie sa le importam din China, nu suntem in stare sa producem nici niste amarate de scobitori? Exportam materie prima si importam produse finite, este reteta care ne-a dus la dezastrul actual.

Desigur statul are cea mai mare parte din vina, guvernantii nu au un plan fluent, pe termen lung, se gandesc toti doar la cei 4 ani de mandat si la bunastarea personala. De ce trebuie sa construim autostrazi (care nu se mai termina odata) cu firme straine? De ce nu poate CNADNR sa construiasca autostrazile si sa reabiliteze drumurile, nu avem ingineri, nu avem utilaje, nu avem materie prima, nu avem forta de munca? De ce trebuie sa platim milioane firmelor straine, care apoi repatriaza sume colosale? Cred ca am si raspunsul. Statul nu isi bate capul sa gestioneze lucrari de asemenea anvergura, unde trebuie alocate bugete in functie de specificul fiecarui tronson, trebuie angajati oameni, trebuie tinute furtisagurile angajatilor sub control, trebuie tinuta o contabilitate stricta, este multa bataie de cap. Este mult mai simplu sa iei spaga de milioane de euro si apoi sa predai lucrarea altora, n-au decat sa se organizeze cum pot, tu, ca stat, nu mai ai nicio raspundere. Ca nu se termina autostrazile la termen sau niciodata nu mai e problema lor, s-a luat spaga, poporul plateste de 10x pretul corect, timpul trece, campania electorala se apropie, trebuie sa se concentreze pe urmatorul mandat, nu pe niste amarati care toarna betoane.

Noi, prostimea, sa ne multumim ca stapanii nostri ne-au permis sa muncim 12 ore pe zi pentru ei, astfel incat sa ne permitem un leasing la o masina, un concediu la greci la "all inclusive", o rata de 30 de ani pentru niste betoane strambe la etajul 10 sau pentru un duplex pe ceva dealuri, unde ajungi prin noroaie pana la genunchi... sclavul trebuie rasplatit, altfel se revolta .

 

 Szilágyi Csaba

.

 

http://www.csabi.ro/

 

1 comentariu2471 vizualizări14 mai 2015
rss 2.0
rss 2.0