Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
BISTRITA UN COLT DE RAI IN EUROPA !?

Ca vesnicia s-a nascut la tara am aflat de multa vreme, ba unii chiar am constatat acest lucru pe pielea proprie. Daca valurile vietii ne-au aruncat prin alte zari si mari,  perceptia ca la tara este cel mai frumos s-a intiparit in ADN-ul nostru ca o adevarata carte de identitate. La tara am invatat sa ne gospodarim, sa ne pastram obiceiurile, sa ne facem datoria fata de tot ceea ce ne inconjoara. Aici am deprins primele notiuni de buna comportare si bun simt. Plecand pe alte meleaguri, am incercat sa ne adaptam din mers legilor acelor locuri, fara sa uitam de invataturile de  acasa,  in coltul nostru de rai.

          Cei care au sansa de a trai intr-un  oras ca Bistrita se pot considera favoritii sortii. Spatii de recreere, paduri racoritoare si generatoare de oxigen sunt doar cativa adjuvanti in a ne face sa uitam de locurile natale. Bistrita de astazi ofera locuitorilor municipiului un parc minunat si o padure unde veveritele, caprioarele si pasarile cantatoare completeaza tabloul unui tratament natural si ieftin.

           Totul depinde doar de noi, consumatorii acestor binefaceri. Desigur ca padurea prin tendinta ei de regenerare mai contine si uscaturi, reziduri folositoare celor care se aventureaza in natura la un picnic ocazional.  Aici  intra in functiune  ceea ce am invatat la tara , bunul simt si un comportament  adecvat  momentului. Cu  gandul  la  "uscaturi " mergem  mai  departe  si ......necazul  acum incepe !  Adaptat vietii de oras, uitam pur si simplu ca mediul sanatos  este cel care ne intretine viata si ne ofera satisfactii nebanuite. Lasam la urma bunul simt si prioritizam nevoile imediate. Facem repede focul sub gratar si sorbim o bere rece pentru racorirea sufletului, aruncand la nimereala capacul devenit inutilizabil.

 

            Dupa o masa copioasa ne aventuram in parcul de distractii unde tiroliana defecta asteapta sa fie reparata. Aici semeni de-ai nostri si-au pus amprenta pana si pe cablurile de otel care asigurau candva functionarea funicularului montat cu multa truda. Cateva noduri executate pe manerul de sustinere al "scaunului" tirolianei, au facut ca cei mici sa priveasca de la distanta cum maturii isi iau elanul in zborul lor spre infinit, iar  lor , piticilor, ramanandu-le doar sansa de a mai astepta cativa ani pana cand inaltimea le va permite sa isi etaleze curajul si iscusinta in ale  alpinismului. Daca mai adaugam si faptul ca o pista a tirolianei a devenit inutilizabila tot datorita interventiei umane, tabloul de la Schullerwald este complet. 

 

            De mana sau piciorul devastator al orasenilor nu a scapat nici Parcul central, unde stalpii de electricitate care prin forma lor ne aduc aminte de un oras-cetate , au suferit tot de pe urma interventiei umane . Ba mai mult, dau posibilitatea unor curiosi (?) sa faca cunostinta cu cativa zeci de volti , riscul de electrocutare fiind iminent. Am trece cu vederea instalarea unor hamace intre copacii din parc, ca tot suntem in preajma BAC-ului, daca nu ne-ar deranja studiul anatomiei umane cu picioarele pe banca , un aspect pe care ....la tara nu prea l-am insusit.

 

  Semnaland aceste aspecte, ne punem la final intrebarea.....este sau nu Bistrita noastra un rai in Europa ?!?

 

 

      Dorina Saplacan.

0 comentarii2478 vizualizări03 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0