Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Popa Kraus si primarul Cretu au fost umiliti si batjocoriti de catre bistriteni.

Doar aproximativ 10 persoane si cativa jurnalisti au asistat la asa-zisa slujba ecumenica initiata de popa evanghelic Kraus si primarul Cretu O.T. in amintirea zilei de 11 iunie 2008 cand a ars turnul bisericii Evanghelice din Bistrita si o parte din acoperisul bisericii. La ora 19:30 in biserica au venit doar cateva persoane din oras, majoritatea din Primaria Bistrita, rude sau prieteni ai preotilor la intalnirea convocata de primarul Cretu si popa Kraus.

Aceasta lipsa de respect, umilinta si batjocura este modul prin care bistritenii i-au taxat pe acesti doi indivizi, principalii "beneficiari" ai tragicului eveniment din 2008. Dupa incendiu, Cretu a ajuns primar, acuzandu-l pe Vasile Moldovan de neglijenta la izbucnirea incendiului iar pe fond emotional unii bistriteni l-au votat pe C.O.T.  Intre timp, Biserica Evanghelica din Bistrita a beneficiat de sume imense pentru renovare atat la turn cat si la corpul principal, fiind decontate de catre popa Kraus aproape 5 milioane de euro. Pe langa banii veniti din donatii si de la Guvern, majoritatea sumelor au venit de la Consiliul Local Bistrita la propunerea primarului Cretu care a fost foarte darnic in a da banii publici ai bistritenilor catre Parohia Evanghelica a lui popa Kraus.

Toate aceste lucruri (care se pare ca sunt si in vizorul DNA) i-au scarbit pe majoritatea bistritenilor care astfel au preferat sa nu participe la evenimentele comandate de Cretu si Kraus.

 Desi suntem in 2015, la 7 ani de la evenimentul ce-a intristat toata Bistrita, nici pana acum nu au fost publicate rapoartele si expertizele oficiale referitoare la incendiu, politia si pompierii lansand doar o varianta asa-zis oficiala, cum ca doi copii minori, tigani, ar fi dat foc la niste carpe, hartii si plasticuri de unde s-a aprins schela de lemn si de acolo tot turnul. Nimeni nu a raspuns pana acum la afirmatiile prostesti daca nu chiar mincinoase al lui popa Kraus referitoare la clopotele din turn care ar fi ars in totalitate, ramanand in urma lor doar o galeata de zgura. Dezinformarea sau minciuna lui Kraus este cu atat mai mare cu cat toti specialistii in pirotehnie si in fizica stiu ca cele trei tone de bronz din clopotele vechi nu puteau sa se evapore, in urma incendiului trebuind sa rezulte aceiasi masa de metal la baza turnului, daca ele se topeau. Mai mult, clopotele vechi erau sustinute de barne din lemn care la 400 de grade s-ar fi carbonizat si ar fi trebuit sa elibereze clopotele, care la fel ca in 1856 la ultimul incendiu, au dus la caderea clopotelor pana la baza - in actuala casa a liftului, clopotele fiind gasite atunci intregi, unul fiind doar putin crepat.

Referitor la ceasul din turn, exista mai multe probe ca acesta ar fi fost demontat inainte de incendiu, chiar daca oficial, nici constructorii ce lucrau atunci la turn sau biserica si nici popa Kraus nu au dat nici o explicatie la aceasta afirmatie. Cu siguranta in aceasta perioada o sa apara multe alte probe referitoare la incendiul din 2008, la cei doi "profitori" ai evenimentului - Kraus si Cretu, la cei care au facut lucrarile de reparatii, sumele uriase investite, conexiunile politice dintre PSD, Biserica Evanghelica si Forumul German de la Sibiu precum si alte partide pe plan local sau regional care au profitat direct sau indirect de tragedia care a intristat toata comunitatea bistriteana.

Mentionam ca in ultima perioada se vehiculeaza tot mai mult ideea ca toate clopotele vechi si mecanismul ceasului din turn au fost demontate cu mult timp dinainte de incendiu, cel putin cu stiinta daca nu chiar cu aprobarea lui popa Kraus si au fost vandute in strainatate, in spatiul germanic, la fel ca si alte obiecte de cult din judet sau din Transilvania. Mai mult, exista ipoteza conform careia incendiul a fost pregatit din timp de catre un om cu pregatire de tip militar, posibil din politie, pompieri sau armata care a folosit substante speciale si acceleratori de ardere pusi din timp pe schela din lemn.

In aceiasi ordine de idei, surse ne-au spus ca cei doi tineri care au dat oficial foc la schela sunt plecati in stainatate (acum sunt majori) unde beneficiaza de sume importante de bani de la persoane interesate, pentru a ramane acolo si pentru a nu povesti ce s-a intamplat in 11 iunie 2008 la Biserica Evanghelica din Bistrita.

 

 

Marius Chiuzan.

3 commentarii2478 vizualizări12 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0