Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 10 August 2022 - 14587
25 de ani de la moartea societatii civile!

Zilele acestea s-au implinit 25 de ani de la Mineriada din 13 - 15 iunie 1990, adica 25 de ani de la cea mai brutala, sangeroasa batalie sociala dintre cetatenii Romaniei. Pe de o parte avem societatea civila stransa in jurul fenomenului Piata Universitatii, supranumita Golaniada si pe de alta parte grupuri de mineri organizati si manipulati de catre serviciile secrete neocomuniste si de catre puterea politica din acele zile - Frontul Salvarii Nationale, FSN. Dincolo de controversele istorice si procesele penale ale evenimentului, pentru Romania acest moment nefast inseamna moartea societatii civile din urmatorii 30 de ani.

De ce spun acestea?

Democratia fara societate civila se transforma in tirania unui grup de oligarhi care manipuleaza o parte a societatii in timp ce majoritatea cetatenilor din societate este absenta in actiunile din spatiul public. In alte cuvinte, un grup mafiot conduce societatea cumparand si inseland o parte dintre cetateni, in timp ce societatea civila nu exista, nu se exprima, nu se implica in guvernarea comunitatii.

Acestea se intampla inclusiv astazi in Romania, iar momentul in care societatea civila a fost distrusa este fara indoiala mineriada pe care o comemoram. Caci, batele minerilor nu au batut <grupuri de elemente fasciste si legionare organizate>, ci au batut si terorizat elita civica a societatii - protestatarii din Piata Universitatii. Odata ce lumea cu adevarat democrata implicata in spatiul public este redusa la tacere, marea majoritate a societatii ramane muta, absenta si indiferenta la viitoarele abuzuri ale grupului de macelari.

Grupul de anihilatori ai societatii civile organizati in jurul banului si a puterii raman stapani pe societatea intreaga si isi vad linistiti de bunastarea personala fara a avea critica morala sociala in spate. In timp ce grupul persecutatilor din societatea civila aleg resemnarea sau exilul.

Astazi avem patru milioane de romani resemnati in diaspora in toate colturile lumii si alte cateva milioane in tara, iar spirala resemnarii pare de neoprit…

Ce au macelarit minerii acum 25 de ani este:

  1. viitorul copiilor lor, care acum sunt in pribegie si saracie, si linistea batranetile lor;
  2. prezentul societatii romanesti, si
  3. increderea in onestitatea oricarei manifestatii publice.

Pacat de visele si de sperantele de bine comun, al tuturora spulberate pe asfaltul din centrul Bucurestiului…


Prof. Florin I. Bojor

 

0 comentarii2450 vizualizări16 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0