Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
"Pacatul" de a fi performant.

Targul animalelor de rasa - ZEFA care a avut loc la Floreni - Dorna Candrenilor in zilele trecute a avut in vedere valoarea genetica a animalelor prezentate constituind o premiera cel putin in nordul Romaniei, caci in sudul tarii (respectiv la Bucuresti) s-au mai organizat asemenea manifestari in cadrul expozitiei internationale Ind Agra.

Evenimentul in cauza a vizat zootehnia performanta care va trebui sa se instaleze in Romania in locul aceleia empirice practicata din tata in fiu de catre agricultorii nostri fara nici un fel de formare profesionala, deranjand abordarile preferentiale si total neprofesionale.

In felul acesta la Targul animalelor de rasa -ZEFA au aparut primele incidente pentru care a fost nevoie de interventia jandarmilor, intrucat gospodarii din zona detinatori ai unor armasari de tractiune foarte frumosi dar care nu apartineau nici unei rase reprezentand de fapt exemplare heterozigote, nu intelegeau cum pot fi expusi niste cai mici precum Hutulii (apartinatori rasei mentionate) in loc sa fie expuse spectaculoasele lor animale.

Interventia jandarmilor concretizata in ordine si disciplina n-a schimbat insa (si nici nu si-a propus sa schimbe) modul de intelegere a notiunii de rasa de catre respectivii intrusi, asa incat pe tot parcursul celor patru zile cat a durat evenimentul demonstratiile gen targ de tara au continuat -cu felurite exemplare de cai spectaculosi- in preajma expozitiei ZEFA.

Nu cred ca este cazul sa intram in detalii in cazul altor specii de animale expuse, amintind doar ca pentru unii pretinsi oieri rasa Suffolk este tot una cu Cap negru de Teleorman, sau ca Ille de France nu se deosebeste de rasa Texel.

Cat priveste ecotipurile de oi bale de rasa Turcana nici nu are rost sa pomenim, fiindca pentru cei mai multi Bala de Bistrita este una si aceiasi cu Bala varosa de Satu Mare.

Si exemplele pot continua chiar si in domeniul vegetal, unde productiile mari se datoreaza climei (care este evidenta), se datoreaza diferentei de sol, dar niciodata competentei profesionale care conduce la performante.

Uneori chiar, performanta este comentata in sens negativ sau chiar contestata fiindca ii scuteste pe beneficiarii acelor performante de insuccese si trai greu.

Cu alte cuvinte, suntem inca in stadiul in care performanta este ceva nelalocul ei.


Turculet Vasile

0 comentarii2443 vizualizări03 iulie 2015
rss 2.0
rss 2.0