Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Romania un dezastru generalizat.

Poate unora titlul de mai sus li se pare cam prea dur sau mesianic. Ei bine, daca proiectam putin filmul existentei noastre chiar si intr-un cinematograf de mahala, diferentele se vad pana  si acolo. In fata spectatorilor, pe ecran  se deruleaza ramasitele unei agriculturi cu sisteme de irigatii de inalta capacitate, apar secvente din zone industriale cu tehnica la varf, acum adapost pentru ciori si braduti. Sa nu mai vorbim despre sport, turism si alte laturi ale economiei care pe vremuri aduceau sume frumusele pentru plata inainte de termen a datoriilor externe ale Romaniei.

         Cel mai elocvent este totusi filmul secventelor care ne inconjoara si care ne sunt aproape.

La Bistrita spre exemplu din platforma industriala de mare valoare, a ramas un maldar de fiare si adapost pentru braduti si cainii vagabonzi. O statiune pomicola cu renume mondial a devenit un motiv de afaceri familiale, zootehnia o face cine-i mai tare iar turismul este atat de ocazional incat nici nu se observa. Toate acestea in numele si sub scutul privatizarilor .

        Peste toate suferintele generate de aceste stricaciuni organizate si bine dirijate, sportul bistritean si turismul au avut cel mai mult de suferit. Cu siguranta nu este cazul sa amintesc despre soarta Gloriei, echipa fanion a sportului bistritean, la fel cum despre Sangeorz Bai, acest Karlovy Vary al Romaniei nu se mai pomeneste nici macar in presa locala. 

Ape naturale cu efecte medicale de rezonanta ca la Vichy (Franta) nu mai gasesti prin Europa, dar din pacate dorinta de a primi cat mai mult si mai repede, a constituit principala piedica pentru umilirea  prin UITARE a acestor locuri lasate aici de Dumnezeu spre folosul tuturor.

         Imagini selenare, apocaliptice, il insotesc pe calatorul "intamplator " pierdut pe Valea Borcutului, iar imaginile ranesc adanc sentimentul nostru de bastinasi.

         Cat de putin putem face spre binele nostru comun, comparativ cu bunastarea personala.

         Cuvantul de ordine este cate case sa construim pentru copiii nostri, neglijand aspectul a ceea ce lasam pentru urmasi. 

   Revenind la capitala judetului Bistrita-Nasaud, aflu ca in urma unor lucrari de modernizare, la Bistrita s-a descoperit recent un fragment din zidul CETATII NOSA (vechea denumire). Cu multa migala si eleganta proletara, zidul a fost cu repeziciune din nou trecut la intuneric, probabil cu un mesaj istoric din partea primarului pentru posteritate. Altii ar fi facut un motiv de absorbtie de fonduri in scopul conservarii fragmentului respectiv, iar pozitia lui in fata Casei de Cultura ar fi putut constitui un obiectiv turistic atragator si de necontestat.

       Pana cand aceasta bataie de joc cu existenta noastra practicata de un edil inconstient si doritor de putere (bani)??? Localitatea nici nu mai conteaza!

 

            Petru  Rotas

0 comentarii2464 vizualizări15 august 2015
rss 2.0
rss 2.0