Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Oare va fi Liceul Hunyadi Janos din Bistrita un focar de extremism maghiar?

Traditia noastra a bistritenilor este fara indoiala pacea, buna intelegere, armonia si dragostea intre diferitele etnii ce formeaza identitatea noastra: romani, maghiari, sasi, rromi, evrei, etc. In ultimii 70 de ani la Bistrita nu s-au pomenit sa fie epurari sau persecutii etnice. Dupa infrangerea ideologiilor de extrema dreapta (hortista, nazista) a domnit pacea la noi in judet.

Astazi, majoritatea din Consiliul Local Bistrita va decide infiintarea Liceului teoretic cu predare in limba maghiara nr. 1 din Bistrita, adica a scolii etnice maghiare Hunyadi Janos.(n.r.- romanul Iancu de Hunedoara, tata lui Materi Corvin) Sub acest nume a mai existat in perioada ocupatiei Transilvaniei de Nord de catre regimul hortist un liceu maghiar. Chiar politicienii care vor decide infiintarea scolii maghiare ne-au informat asupra existentei in timpul celui de-al doilea razboi mondial a acestei scoli cu predare in limba maghiara.

Prin urmare, noi cei din societatea civila vom constata astazi ca sectia maghiara a Colegiului National "Andrei Muresanu" pleaca din institutie creand propria scoala etnica.

In 28 mai 2015 tot Consiliul Local Bistrita si-a dat acordul de principiu pentru reinfiintarea acestei scoli. Multi politicieni s-au bucurat, altii, oameni de rand s-au intristat odata cu segregarea etnica a maghiarilor.

 

Noi, simplii cetateni ce ar trebui sa credem? E bine sau nu e bine? Eu cred ca orice bariera pusa intre oameni imparte comunitatea in doua atentand la dragostea dintre cetateni.

Atunci cand suntem divizati stereotipurile, prejudecatile si gandurile de ura invadeaza mult mai usor mintea umana. Cand formam grupuri in care numai o parte din societate poate intra, in acest caz doar comunitatea maghiara, atunci e foarte usor sa incepem sa ne consideram superiori celorlalti, mai buni, mai corecti, mai harnici, mai culti, mai frumosi, mai destepti…

 

Daca la aceste inclinatii naturale se adauga ura, deja avem o problema: extremismul etnic.

Sper ca viitorii profesori si parinti maghiari sa isi educe copiii din noua scoala maghiara Hunyadi János in dragoste fata de romani si in iubire fata de Romania, tara lor.

Ar fi foarte bine ca extremismul din Ungaria, pe care il vedem la televizor, cu ministri care coboara in Transilvania de pe cal, aducandu-ne aminte de imaginea sosirii ocupatiei hortiste sa nu-si gaseasca casa la Bistrita.

 Ar fi pacat ca dupa atatia zeci de ani de buna intelegere sa ne intoarcem in vremea abuzurilor extremiste.

Ar fi trist ca dupa atatia ani de munca impreuna sa ne distrugem agoniseala asemenea cetatenilor din fosta Iugoslavie.

Sper ca dragostea si buna intelegere dintre romani si maghiari sa continue la Bistrita, insa totusi, ramane intrebarea: Oare va fi Liceul Hunyadi János un focar de extremism maghiar?

 

Prof. Florin I. Bojor

0 comentarii2464 vizualizări27 august 2015
rss 2.0
rss 2.0