Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Ar ajuta un Muzeu al Padurii turismul bistritean?

In Romania nu exista un Muzeu al Padurii… De altfel, acest tip de muzeu este relativ nou in Europa. Langa Barcelona inca se lucreaza la construirea primului muzeu din Spania. Cel mai vechi este cel din Finlanda de la Lusto inaugurat in 1994. Legat de natura avem mai multe tipuri de muzee in Romania: muzeu de stiinte ale naturii (Targu Mures, Suceava), muzeu de istorie naturala (Sibiu), muzeu zoologic (Cluj-Napoca), muzeu cinegetic (Posada), muzeu de mineralogie (Baia Mare), gradina botanica (Cluj-Napoca), gradina zoologica (Targu Mures), parc dendrologic (Arcalia), muzeu etnografic - sectia prelucrarea lemnului (Cluj-Napoca, Campulung Moldovenesc), etc.

Un muzeu al padurii este selectarea si unificarea unor aspecte din aceste tipuri de muzee sub impactul culturii ecologice. Astazi traim intr-o societate cu o sensibilitate crescanda la problemele naturii, iar timpul care va urma, pe fondul defrisarilor masive va accentua aceasta constiinta sporita fata de mediul care ne inconjoara.

Muzeul Padurii porneste de la premiza armoniei dintre om si natura. Astfel, fauna si flora dintr-o zona sunt prezentate invatatoresc pentru ca omul simplu sa inteleaga legatura dintre toate elementele naturii necesara vietii. De asemenea, exponatele sunt minutios confectionate pentru a nu fi utilizate animale impaiate. Acestea sunt replici foarte bine executate in marime naturala.

Muzeul Padurii prezinta ca manifestare practica a acestei armonii om - natura utilizarea istorica a lemnului in gospodarie, de la metode si mijloace de prelucrare a lemnului la utilizarea cotidiana in viata omului.

Dincolo de latura expozitionala, un muzeu al padurii este un spatiu interactiv dotat cu restaurant, magazin cu produse bio si de padure, sala de cinema, ateliere de mestesuguri, pictura de peisaje si sculptura in lemn. Adica, solutia turistica perfecta pentru o zona naturala frumoasa cum este judetul nostru, dar care nu are atractii de destinatie turistica.

Turistii straini sunt interesati de natura Romaniei, insa pentru a ajunge la un monument al naturii din judetul nostru e nevoie de timp, bani, conditie fizica, cunostinte geografice, companie pe masura, cai de acces, etc. Toate aceste aspecte fac din iubitorii de natura niste practicanti a unui tip de turism alternativ destinat numai cunoscatorilor si impatimitilor. Or, turismul se face cu gandul la un numar de turisti care sa sustina cat de mult economia locala. Astfel, mult mai multi turisti pot petrece timp si cheltui bani intr-un muzeu al padurii decat cei care se aventureaza in cucerirea unui munte, lac sau pestera.

Cum cultura romaneasca este o cultura a infratirii omului cu codrul, un muzeu al padurii ar putea surprinde de la creatia populara la creatia scriitorilor si artistilor bistriteni inspirati de natura.

In sine, un muzeu al padurii este o investitie normala, insa in mafia romaneasca costurile ar putea fi extraordinare. De altfel, aceasta e marea problema a initiativelor bune din societatea civila: mafia care umfla costurile facand ca o investitie buna sa ajunga nerentabila…

Oricum, in ritmul defrisarilor din judet, generatiile viitoare vor avea nevoie de un muzeu al padurii pentru a le aminti de ceea ce a fost si nu mai exista…

 

Prof. Florin I. Bojor.

0 comentarii2457 vizualizări27 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0