Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Oportunismul e cuvantul de ordine si cheia succesului in RO.

Cred ca stiti cu totii deznodamantul sedintei de consiliu municipal din 09 sept. in privinta centurii. Mie mi-era clar ca se va ajunge aici inca de acum trei luni cand liberalii isi faceau un titlu de glorie din convocarea unei sedinte pentru respingerea proiectului. Si, eu unul m-am convins de mult ca toate sedintele astea sunt de pomana.

 Cel mai cuminte lucru din toata povestea de astazi:

- bistrita24:

Directorul Teraplast Bistrita, Florin Urate, a luat cuvantul si a exprimat cateva nemultumiri legate de felul in care a fost gestionat pana acum proiectul centurii de sud. Urate a spus ca din punct de vedere managerial sunt multe de reprosat atat CNADNR, cat si celorlalte autoritati implicate in gestionarea situatiei.

citynews:

"Romania a ajuns o tara cu 22 de milioane de specialisti, toata lumea se pricepe, toata lumea isi spune pareri pro sau contra. Cred ca firma Iptana ar trebui sa ne prezinte care sunt avantajele, as fi sugerat consilierilor locali sa ceara parerea si unei alte firme de specialitate despre aceasta centura. Ar trebui sa isi prezinte specialistii parerea. Aici toata lumea se pricepe, dar din pacate nu e fotbal acum. Ar fi trebuit sa vedem o prezentare a specialistilor si ar fi trebuit sa vedem sursele de cofinantare, sa vedem sursele pentru despagubirea terenurilor" a spus Urate.

 

Iata cum vorbeste un manager. Cretu, din pacate a ratat ocazia asta pentru a ne dovedi ca e un manager. In schimb a punctat la capitolul politician.

 

si, cele mai stupide inainte:

citynews:

19.25 Reprezentantii Iptana, firma care a realizat proiectul, prezenti la sedinta, si-au mentinut parerea exprimata in sedinta din luna mai, aceea ca singura varianta eligibila pentru finantare este varianta centurii de sud.

si dupa,

citynews:

Referindu-se la termenul de executie a lucrarii, edilul a spus ca "daca nu se taie panglica la 31 decembrie 2013, atunci, cine va lucra va lucra degeaba, fiindca nu va mai avea finantare"

 

daca i-ar fi interesat si pe consilierii locali, sau pe primar, ar fi putut sa ceara "a second opinion" cum zicea dl. manager Fl. Urate:

 

Banii de la UE se acorda exact ca sa poata fi finantate proiecte care altfel n-ar putea fi finantate de catre autoritatile locale. Daca cei de la IPTANA n-au fost in stare sa faca o Analiza Cost Beneficiu care sa treaca RIRE al variantei alternativa peste pragul de 5,5 % inseamna ca habar n-au de meserie. Mie nu mi-ar lua jumatate de ora ca sa produc o asemenea analiza care sa reziste si in fata Comisiei. Ei, cu siguranta nu sunt prosti insa au avut alta comanda.

 

Apoi primarul vinde in mod rusinos gogoasa cu termenul de finalizare din 2013. Ultimul termen de plata pentru fondurile alocate actualei perioade de programare 2007-2013 este 31 decembrie 2015. Asta pentru sa se poata obtine cofinantarea. Si, daca nu va fi gata pana atunci, constructorul tot isi va incasa banii. Daca nu stia, cu atat mai rau. Si cand te gandesti c-a luat si premiu de comunicator european.

 

De fapt altceva vroiam sa zic, de vreo cateva zile de cand a reinceput circul asta mi-am reamintit ca in urma cu multi ani Teo ne-a provocat sa incercam sa identificam cateva trasaturi nationale pozitive, care ne-ar mai scoate in fata. Ma gandeam atunci ca, "adaptabilitatea" ar fi trasatura pe care as valoriza-o. Mai apoi pentru ca lucrurile sa fie complete am realizat ca "oportunismul" ar fi si mai corect. Oportunismul include adaptabilitatea, dar, poate sa aibe si semnul + si semnul -. E foarte puternic, vine de foarte demult, e foarte omenesc si explica intotdeauna tot. Cel putin la noi.

 

Am citit intr-o carte de istorie ca oportunismul boierilor care-si vindeau la momentul oportun domnii turcilor ca sa primeasca altii mai supusi a salvat tarile romane de la transformarea lor in pasalac si natia ingenuncheata macar nu se jerfea in razboaie. Oportunismul nostru nici nu ne-a ridicat, dar nici nu ne-a pierdut. Dupa infiintarea tarilor romane, toti vecinii nostri au disparut la un moment dat de pe harta, noi in schimb am reusit sa ne fofilam. In timpurile mai apropiate, am fost si cu rusii si cu nemtii si cu anglo-francezii si din nou cu rusii, fara nicio problema. Am gasit saptamana trecuta o relatare absolut minunata despre cum a luat Rommell (pe cand era tanar capitan) Gagestiul (marelui Cristoiu) in timpurile primului razboi mondial. Fara sa traga un foc, cu 100 de oameni a luat 350 de prizonieri. De abia asteptau bravii nostri soldati sa se predea. Doar trebuia neamtul sa-ntinda mana si sa strige pui, pui, pui si gorobetii se-adunau imediat ca era clar cine e jupanul. Te mai miri atunci de Cristoiu ? Te mai miri de marii barbati de stat ca Oprea & Co. Te mai miri de bravii nostri consilieri liberali ? Mai ales cand le flutura cineva niste bani virtuali pe la nas. Cine poate rezista?

 

Am reusit sa relativizam totul. Si sa ne simtim foarte bine in acesta ipostaza. Si asta, nu de azi de ieri. Oportunismul e cuvantul de ordine si cheia succesului in RO. Si, tot oportunismul pe care-l purtam, mai mult sau mai putin, cu totii in gene ne va ajuta sa trecem mai departe peste toate prostiile si magariile care se-ntampla si se vor intampla in jurul nostru, atata timp cat vom mai trai in tarisoara asta.

 

Alexandru Toniuc.

 

1 comentariu3143 vizualizări10 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0