Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
De ce trebuie ca Biserica sa fie identificata doar cu clerul?

"De ce trebuie ca Biserica sa fie identificata doar cu clerul? Unu: pentru ca ii reduci dimensiunea, trebuie sa te iei de mai putini ca sa zdrobesti Biserica. Si doi: pentru ca pe noi sa ne desparta de pastorii nostri. Este foarte important sa se creeze o data pentru totdeauna aceasta rupere: noi, cand vorbim de Biserica sa nu vorbim ca si cum am vorbi despre noi, sa vorbim ca si cum am vorbi despre altceva. Pai, nu suntem si noi Biserica, nu facem si noi parte din Biserica? Nu suntem noi si cetateni in acelasi timp? Nu este atunci pertinent orice demers civic pe care il facem? Nu trebuie sa fim si noi intrebati despre mersul acestei tari? Pe cine sa intrebi daca nu crestinii din aceasta tara? Ca sunt multi! Si, atunci, democratia ce este daca nu reprezentativitate?
Adica noi, oamenii, trimitem in institutiile de stat reprezentantii nostri care ne dau glas noua - nu pot vorbi toti in acelasi timp, si atunci alegem pe unii dintre noi, care sa glasuiasca, sa aduca la auz, cele pe care noi le simtim si le credem. Ce se intampla cand acestia nu ne mai reprezinta? Sa stiti ca democratia nu este un dat, nu am primit o hartie care ne asigura noua democratia, si gata, stam linistit ca democratia merge. Nu! Noi trebuie sa ne luptam permanent pentru pastrarea democratiei in aceasta tara, pentru ca ne-a fost destul atata comunism! O spun ca unul care nu am gustat din plin; ma ingrozeste numai ce aud, d-apai daca as fi trait. Deci, noua ne-a fost de ajuns dictatura, ne este foarte convenabila democratia, de aceea intelegem sa o aparam, sa o conservam in forma ei cea mai reala si cea mai consistenta, prin vocea poporului, adica societatea civila de care se tot vorbeste. Nu sunteti dumneavoastra societatea civila? De ce nu suntem relevanti, daca suntem societate civila? Nu suntem relevanti pentru ca nu ne organizam. Traim in lumea stampilelor. O stampila valoreaza mai mult decat toate constiintele din aceasta sala. Noi spunem: suntem 80% oameni credinciosi. Constiintele din tara aceasta bat si exprima aceeasi directie, in mod fantastic. Si te intreaba Statul: in ce punga tii constiintele astea, unde le-ai strans, la ce usa se batem sa ne intalnim cu ele? Si incepe Statul sa te sfideze, pentru ca tu nu uzezi de mijloacele pe care el ti le impune ca sa se poata ti se adresa. Si atunci noi trebuie sa ne unim, asa cum ne cer toate mijloacele democratice, sa intram in jocul democratic, prin reprezentativitate, sa cerem alesilor nostri sa faca legi conforme cu asezarea acestui popor. A venit vremea sa dam raspunsul cel bun. Sa nu credeti ca mai putem da niste raspunsuri conspirationiste si dupa acest moment. Singurii vinovati, daca nu ne iese vom fi noi, pentru ca desi suntem multi, suntem coerenti, suntem seriosi, nu reusim sa intoarcem paradigma aceasta care ni se impune, aceea ca nu reusim sa facem un lucru temeinic, ca romanii nu sunt ordonati, nu reusesc sa se uneasca, nu reusesc sa… Si am stat si m-am intrebat pentru ca iti verifici memoria cand ai probleme de constiinta, sa vezi: dom’le, cum stau vizavi de aest lucru? Si mi-am verificat memoria, zi am zis: cum reusea voievodul cand hoardele erau sa cucereasca acest popor, sa spuna sa se otraveasca fantanile, sa se dea foc la recolta, si toti intr-un pas sa urce in munti, barbatii sa ia arma in mana si sa apere poporul? Ce inseamna asta, daca nu organizare?! Ganditi-va ca peste noi au trecut pasalacurile, numai aici n-a fost pasalac turcesc. Cum, daca nu prin organizare? Noi avem ontologic o disponibilitate pentru organizare si pentru precizie, numai ca am fost sugrumati de o perioada foarte neagra. Trebuie sa ne redescoperim valentele.

[…]

Trebuie sa precizam foarte clar ca in Romania casatoria este actul liber consfintit intre un barbat si o femeie. Trebuie sa facem o marturisire sociala si duhovncieasca, sa ne aparam si sa lasam mostenire copiilor nostri o Romanie in care nu vor fi agresati, o Romanie in care valorile traditionale, prin care ei se identifica, vor fi foarte curate si bine precizate, si in lege, pentru ca legea este expresia culturii unui popor. Legea nu este ceva care vine din afara culturii poporului, din afara culturii lui, nu-i ceva care-l nu-l exprima pe el, ca popor, pentru ca altfel nu ar mai fi democratie, ci dictatura, nu s-ar mai naste legea din noi, ci ar fi ceva care vine din afara noastra, si ni se impune.

[…] Noi nu mai vrem sa fim pusi in fata unui fapt implinit. De data asta ne gandim noi inainte, ne pregatim noi pentru cele ce intuim ca se vor intampla, si nu intuim pentru ca suntem tendentiosi, ci pentru ca avem ochi si avem minte.

Precedentul francez: in 2013 a fost adus in discutie aceasta lege in Parlamentul francez. Un milion de oameni in Franta au iesit in strada pentru apararea familie trei zile la rand. Champs Elysée-ul blocat, centrul Parisului era blocat. Nu erau acolo doar crestini, dar toti si-au dat mana, intelegand ca fiinta nationala franceza este atacata. Rezultatul a fost ca Parlamentul a votat impotriva propriilor cetateni. Iarasi, va intreb: cum se cheama democratia in care cetateanul este irelevant? Cand cu un milion de oameni in strada Parlamentul tau voteaza impotriva ta? Ce se intampla acum, vedem cu totii consecintele unei astfel de legi! Si daca oamenii nu vor asezarea aceasta, cine ne-o impune? Ce putem sa reprosam poporului francez este ca n-a umblat la Constitutie, asa cum facem noi. […] Oriunde in aceste tari, in Spania, Franta si Grecia, unde s-au aprobat fie casatorii, fie parteneriate civile, populatia, la un sondaj, nu era de acord cu aceasta schimbare. Dar trebuie in Romania sa ne pazim de acest pericol foarte clar, mergand si utilizand toate mecanismele democratice pertinente si legale care ne sunt puse la dispozitie. Daca cineva este impotriva acestui demers este impotriva democratiei, este impotriva statului de drept, este impotriva Romaniei. Avem si noi dreptul sa ne spunem parerea; fiindca, daca nu, cum se numeste un Stat in care cetatenii sunt irelevanti? Si noi suntem satui de un Stat care nu tine cont de cetateni. Am avut prea multi ani in care Statul a stat cu bocancul pe grumazul nostru. Romania nu-si mai permite o astfel de intoarcere.

In mod concret, aceasta initiativa a fost publicata in Monitorul Oficial, deci este activa, si legea ne cere 500.000 de semnaturi din toata tara, respectand o a doua prevedere, ca in fiecare 50% plus unu din judetele tarii trebuie sa avem peste 20.000 de semnaturi. Nu este de ajuns pentru noi. Acum este un examen de forta crestina. Trebuie sa lasam sa vorbeasca faptele noastre. Noi avem nevoie de mult mai multe semnaturi pentru a exprima foarte clar vointa poporului. O sa vedeti ca se implementeaza actiuni cu voluntari si Comitete in toata tara. Va rugam sa raspundeti pozitiv si sa semnati, daca sunteti de acord cu aceasta modificare, pe acele liste ale sustinatorilor. […]"

.

Ioan Solea.

0 comentarii2443 vizualizări24 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0