Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Uitati de parcari, domnilor primari!

Cu stupoare constat ca toti, dar absolut toti candidatii la primarie au cel putin 2 puncte comune in platforma-program: crearea de noi locuri de parcare si incurajarea transportului alternativ - piste de biciclete, mijloace de transport in comun ecologice. Domnilor viitori primari, aceste doua puncte se bat cap in cap, strategia este gresita!

Ca de fiecare data inainte de alegeri, distinsii candidati ne prezinta proiecte fantasmagorice, se intrec intre ei care sa spuna lucruri mai traznite. Desigur, nu e greu sa vorbesti, e mai greu sa realizezi. Desi exista si pentru boala asta un leac, cum a scris un "maaare blogger" >>AICI<< :) . Unii primari promit optimizarea spatiului din zonele centrale pentru a obtine mai multe locuri de parcare, altii promit parcari sub- si supraterane cu tot felul de sisteme inteligente, altii se intrec pe ei insisi si promit parcari automate, sisteme care iti aranjeaza masina pe rafturi precum cartile in biblioteca.

Dar nu aceasta e solutia pentru a descongestiona zonele centrale, dimpotriva, creand mai multe locuri de parcare, zonele vor deveni si mai aglomerate, indiferent cate locuri de parcare creezi, ele vor fi ocupate in orele de varf. Pentru a descuraja oamenii sa foloseasca masinile, ar trebui desfiintate unele parcari, daca stiu ca in centru nu am unde parca, las masina acasa si merg pe jos, cu bicicleta sau cu transportul in comun. As merge chiar mai departe si as propune transformarea unei benzi pe sens in pista de biciclete, cu posibilitatea ca iarna pista sa poata fi redata traficului rutier. Amsterdamul a luat aceasta masura radicala si a dat rezultate, deci se poate.

Desigur intai trebuie oferita o alternativa, trebuie create piste adevarate de biciclete, nu doar dungi rosii trasate pe trotuare, ci delimitate fizic de partea carosabila si de trotuare, trebuie regandit tot transportul in comun, trebuie identificate traseele aglomerate. Eu de exemplu as merge la serviciu cu bicicleta sau cu transportul in comun, dar spre serviciul meu nu exista niciun metru de pista de bicicleta, nicio legatura rezonabila cu transportul in comun, ba mai mult pe o portiune de 2 km nici macar un amarat de trotuar nu exista. In acea zona lucreaza 5000 de oameni, intersectiile sunt complet blocate cand se intra si se iese la serviciu. Sunt sigur ca un procent insemnat ar folosi bicicleta daca ar fi conditii, unii de nevoie, altii de placere, altii pentru sanatatea lor. 

Am putea duce mai departe ideea, sa visam frumos. Primaria, in colaborare cu conducerea firmelor ar putea colabora si dezvolta o strategie comuna, de exemplu sa se asigure gratuit transportul in acele zone, ba mai mult, cei care nu merg cu autobuzul/microbuzul si aleg bicicleta, sa primeasca lunar o suma oarecare de bani, sa zicem cat ar costa abonamentul la autobuz, o zi libera pe luna sau alte stimulente. Stiu, asta inseamna costuri, dar sunt sigur ca s-ar gasi surse de finantare, primaria in colaborare cu firmele interesate ar putea aloca un mic procent din venituri, primaria poate scuti de unele impozite firma respectiva, si uite asa toata lumea ar fi multumita si ar contribui la reducerea poluarii, la descongestionarea zonelor sufocate de masini si de ce nu, la sanatatea muncitorilor. Un muncitor sanatos este fericit, poate lucra mai mult si mai eficient. Toti am avea de castigat. Sunt si biciclete electrice, din ce in ce mai performante si din ce in ce mai ieftine, cu care se poate face naveta chiar si 60 de km, fara a fi intr-o forma fizica deosebita.

Stiu, e greu sa schimbam mentalitatea, dar incet-incet se va intampla si asta. Deocamdata burtosii din masini se uita de sus la tine daca te vad pe bicicleta, in mintea lor ingusta cred ca esti sarac si nu iti permiti o masina frumoasa de 20 de ani, cum au ei... dar habar n-au ca bicicleta ta costa cel putin dublu fata de cazanul lor ruginit...

Nu am pretentia ca detin Adevarul Suprem, cateodata am dramatizat pentru un impact emotional mai puternic, sunt convins ca sunteti suficient de inteligenti pentru a extrage ideile viabile, si nu uitati ca adevarul se afla intotdeauna la mijloc!

 

Pentru Bistritanews.ro

Szilagyi  Csaba

 

http://www.csabi.ro/blog/41-uitati-de-parcari-domnilor-primari.html

2 commentarii2443 vizualizări02 iunie 2016
rss 2.0
rss 2.0