Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Veverite captive neadecvat si ilegal in Parcul Municipal Bistrita.

Prin tinerea in captivitate a celor 6 exemplare de veverite din specia Sciurus vulgaris (2 adulti si 4 pui) in voliera instalata in Parcul Municipal Bistrita se incalca in mod flagrant legea gradinilor zoologice nr. 191/2002  (http://www.ansvsa.ro/.../Lege_191_2002-gradini_zoologice...) , act normativ in care se stipuleaza ca se incadreaza si volierele.

Este total ilegala detinerea in captivitate a veveritelor fara autorizatia de mediu eliberata de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) si indeplinirea unor conditii speciale de tinere in captivitate a lor, cum ar fi amenajarea unui spatiu de minim 50 mp pentru 1-2 indivizi la care se adauga 2 mp pentru fiecare individ in plus, in cazul de fata minim 8 mp pentru cei 4 pui, asigurarea normelor de igiena si dieta controlate de personal specializat etc.

Sunt zeci de alte conditii stipulate in ordinul 1798/2007 cu privire la cerintele specifice de autorizare a activitatii gradinilor zoologice, inclusiv a volierelor (http://www.mmediu.ro/.../2012-08-02_legislatie_protectia...).

Atrag atentia ca si eliberarea acestora in mediul salbatic face obiectul actelor normative de mai sus si atentionez municipalitatea sa tina cont de ele.

Sper ca lumea sa inteleaga ca cele 6 exemplare de mamifere salbatice (2 adulti si 4 pui) au nevoi speciale iar voliera in care sunt tinute captive le face rau pe zi ce trece. Am auzit foarte multi bistriteni in jurul meu care le plang de mila si am hotarat sa ma documentez in acest sens, drept pentru care va rog sa luati masuri urgent pentru repararea acestei greseli, sper eu ca din lipsa unei consilieri adecvate.

Cu stima,
dr. Ciprian Samoila (doctor in biologie)

 

2 commentarii2436 vizualizări09 iunie 2016
rss 2.0
rss 2.0