Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Ne mandrim cu sportivii nostri doar atunci cand se canta imnul.

Despre sportul romanesc se obisnuieste sa se scrie in termeni preponderent laudativi si folosind uneori anumite formulari devenite clisee - "ne-a facut din nou sa fim mandri ca suntem romani" sau "cel mai de seama ambasador" fiind cateva dintre ele.

 Insa dincolo de aura de glorie si sentimentele puternice care imbraca acest fenomen, sportul este la randul sau un domeniu de resort al statului, organizat printr-o lege si guvernat la nivelul administratiei centrale. In acelasi timp el are si un foarte puternic impact social si aduce un aport important in imbunatatirea starii de sanatate a populatiei prin ceea ce se numeste sport de masa sau sport pentru toti.

 

Din pacate, este adevarat ca in ultimii ani, in tara noastra rolul sportului s-a diminuat considerabil si intr-un ritm accelerat, atat la nivelul sportului de performanta cat si in sensul popular al practicarii sale - o prima urmare fiind scaderea numerica si calitativa a bazei de selectie pentru loturile sportive, pe cale de consecinta facandu-si aparitia si unele contra-performante cu care nu eram obisnuiti in anumite ramuri sportive.

 

Problema rezida in nucleul ineficient al organizarii sportive, adica "la centru" cum s-ar spune intr-un limbaj mai neaos. Iar prin "centru" ma refer la cadrul de functionare si nu la persoane sau structuri guvernamentale care sunt ghidate in activitatea lor tot de lege.

 

Celebra lege 69/2000, a educatiei fizice si sportului a fost modificata pana acum de peste 20 de ori. Din pacate, multe dintre modificari au fost punctuale, fara a se urmari obtinerea unei coerente legislative si nici macar a unei corelari a prevederilor intregului act normativ.

 

Experienta, realitatile prezentului si evolutia continua a sportului la nivel global si continental reliefeaza nevoia unei dezvoltari durabile si mai ales sustenabile a acestuia la nivel national. Iar unicul mod de a realiza aceasta dezvoltare este prin imbunatatirea cadrului legal in care este organizat sportul romanesc. Strategia Nationala pentru Sport 2016 - 2032 este un document binevenit, care abordeaza dezvoltarea sustenabila si pe termen lung, insa trebuie intarit si prin crearea unui climat in care aceasta sa fie aplicata.

 

In acest sens, plecand de la nevoia de a implica sportul scolar ca element esential in dezvoltarea viitorilor sportivi de performanta este necesara clarificarea surselor de finantare ale asociatiilor sportive scolare si universitare. De asemenea, este necesar ca Ministerele Tineretului si Sportului si, respectiv, cel al Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice sa se implice activ, prin unitatile deconcentrate, in sustinerea si dezvoltarea sportului scolar din Romania. Totodata este necesara clarificarea modului in care administratiile locale se implica in finantarea programelor sportive de interes public desfasurate de catre asociatiile sportive scolare si universitare infiintate pe langa unitatile de invatamant din unitatea administrativ-teritoriala.

 

Ulterior, dincolo de baza piramidei sportive reprezentata de centrele de selectie a viitoarelor elite, este necesara si clarificarea statutului sportivilor de performanta. In acest fel va fi posibila  incadrarea in sistemul de pensii a sportivilor de performanta profesionisti care au incheiat un contract de munca sau un contract unic de prestari servicii sportive cu o structura sportiva. De asemenea, este necesar ca autoritatile administratiei publice locale sa primeasca atributii in alocarea de sume cu scopul cheltuielilor de natura salariala ale sportivilor si personalului tehnic legitimat la cluburile sportive aflate in subordinea acestora, deoarece indemnizatiile sportive nu se pot substitui veniturilor salariale.

 

Un alt aspect foarte important il reprezinta organizarea disciplinelor sportive in federatii sportive si federatii sportive nationale dupa criterii de recunoastere olimpica. Apreciez ca este nevoie de foarte multa chibzuinta in propunerea si implementarea unei asemenea masuri, in primul rand datorita faptului ca, in ultimii ani, disciplinele sportive inca nerecunoscute oficial de catre Comitetul International Olimpic ne-au adus rezultate considerabil mai bune decat cele olimpice. Dorinta de prioritizare este binevenita atat timp cat nu reverbereaza in efecte nocive asupra a ceea ce exista in prezent.

 

Acestea sunt unele dintre masurile propuse pentru a imbunatati cadrul legal propus prin  proiectul de modificare a Legii Educatiei Fizice si Sportului aflat in acest moment in dezbatere publica.

 

Bineinteles, cele enumerate mai sus trebuie sa fie completate cu proiecte si programe de stimulare a practicarii sportului sub toate formele sale. Aici, putem propune un pachet de masuri concrete precum cresterea alocatiei bugetare pentru sport pana la 1% din PIB si scutirea de TVA pentru anumite categorii de cheltuieli, eliminarea taxelor pentru infiintarea cluburilor si asociatiilor sportive si punerea la dispozitie a infrastructurii aflate in administrarea statului in folosul cluburilor sportive de stat dar si private, reevaluarea cuantumului fondurilor alocate de catre Guvern autoritatilor locale in sensul majorarii sumelor destinate activitatilor sportive cuprinse in planul bugetar si, cea mai importanta dintre toate, implementarea conceptului de "viata activa" prin intermediul sistemului national de educatie si formare (primar - gimnaziu - liceal - universitar).

 

Inainte de a cultiva mandria nationala sau de a scoate mii de oameni fericiti pe strazi cu ocazia vreunei mari (si din ce in ce mai rari) reusite, sportul inseamna sanatate,  bucurie in a-l practica si este unul dintre cele mai trainice si frumoase moduri de a aduce oamenii impreuna si de a crea o societate mai efervescenta si armonioasa. Cu totii ar trebui sa practicam sport cat mai des, nu numai sa il privim in fata televizorului sau sa il jucam pe platforme digitale.

 

Pentru Bistritanews.ro

Victor - Lucian Ionescu   -  Subsecretar de Stat al Ministerului Tineretului si Sportului (2013 - 2014)

 

0 comentarii2443 vizualizări22 iulie 2016
rss 2.0
rss 2.0