Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
A fi educator, a educa.

A fi educator inseamna a fi un poet al iubirii.  In anul 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondiala a Educatorilor, pentru a marca semnarea, in 1966, a recomandarii facute de UNESCO si Organizatia Internationala a Muncii privind conditiile de munca ale personalului didactic. Aceasta zi se sarbatoreste in data de 5 octombrie in peste 200 de tari. Ziua Mondiala a Educatiei nu are rolul de a omagia doar munca profesorilor si a dascalilor, ci trebuie sa fie si un prilej de reconstientizare a rolului pe care educatia in sine il are pentru orice stat.

    Educatori nu sunt doar cadrele didactice ci si parintii caci ei vor da "cei sapte ani de acasa" de aceea este foarte importanta relatia parintilor cu dascalii copiilor lor. Dupa ce copilul a trecut la gimnaziu, parintii nu  prea mai trec pe la scoala decat la sedinte sau alte solicitari de activitati. Si nici atunci nu vin toti. Este adevarat ca unii elevii sunt déjà bine directionati si nu mai este necesara o interventie dar tocmai unde sunt probleme parintii sunt greu de gasit, nu accepta ajutor, sfaturi sau colaborare. Parintii ar trebui sa stie ce ce mult depind creativitatea, fericirea, indrazneala si siguranta adultului de energia emotionala a copilului. Unii nu inteleg ca televizorul, jucariile cumparate, internetul si excesul de activitati blocheaza copilaria copiilor lor.

     In cartea sa "Parinti straluciti profesori fascinanti" - Augusto Cury ne explica ce deprinderi trebuie sa aiba parintii straluciti si profesorii fascinanti. Doar voi enumera aceste deprinderi, urmand sa le aprofundati singuri cei interesati:

 

SAPTE DEPRINDERI ALE PARINTILOR BUNI Sl ALE PARINTILOR STRALUCITI

1.Parintii buni dau cadouri, parintii inteligenti daruiesc propria lor fiinta.

2. Parintii buni alimenteaza corpul, parintii inteligenti alimenteaza personalitatea.

3. Parintii buni corecteaza greselile, parintii inteligenti isi invata copiii cum sa gandeasca.

4. Parintii buni isi pregatesc copiii pentru aplauze, parintii inteligenti isi pregatesc copiii pentru esecuri.

5. Parintii buni vorbesc, parintii inteligenti dialogheaza ca niste prieteni.

6. Parintii buni dau informatii, parintii inteligenti povestesc istorioare.

7. Parintii buni ofera oportunitati, parintii inteligenti nu renunta niciodata.

 

SAPTE DEPRINDERI ALE PROFESORILOR BUNI Sl ALE PROFESORILOR FASCINANTI

1.Profesorii buni sunt elocventi, profesorii fascinanti cunosc modul de functionare a mintii Aceasta deprindere a profesorilor fascinanti contribuie la dezvoltarea in elevii lor a capacitatii de administrare a gandurilor si emotiilor.

2.Profesorii buni stapanesc metodologia, profesorii fascinanti au sensibilitate.

3. Profesorii buni educa inteligenta logica, profesorii fascinanti educa emotia.

4. Profesorii buni folosesc memoria ca depozit de informatie, profesorii fascinanti o folosesc ca suport al artei de a gandi.

5. Profesorii buni sunt maestri temporari, profesorii fascinanti sunt maestri de neuitat.

6. Profesorii buni corecteaza comportamente, profesorii fascinanti rezolva conflicte in sala de clasa.

7. Profesorii buni educa pentru o profesie, profesorii fascinanti educa pentru viata.

    Ideal cred ca ar fi sa fim buni si fascinanti in acelasi timp, sa nu cadem dintr-o extrema in alta. Am fost curioasa cum ma percep elevii mei, ca profesor bun sau profesor fascinant? Asa ca in prima ora, dupa eseul cu "ganduri de toamna", celor de clasa a VIII-a le-am dat tema de casa sa scrie un mic eseu despre cum a contribuit fizica si profesoara de fizica la educatia lor. Desigur nu toti si-au facut tema (prea devreme pentru teme!) dar au fost si care au scis si au dorit sa-si prezinte tema:

  • Fizica e raspunsul nostru la orice intrebare. De ce e cerul albastru, sau iarba verde, de ce apare curcubeul dupa ploaie sau este rece afara. Toate acestea au sens datorita profesoarei de fizica care chiar din prima ora de fizica ne-a dezlegat toate problemele si ne-a explicat cu iubire tainele acestei stiinte. Ea ne-a facut sa intelegem nu doar fizica ci si viata si ne-am putut baza mereu pe ea. Ne-a dus chiar si in excursii tematice, s-a ocupat de noi si ne-a sfatuit mereu. Ii multumim si speram sa fie la fel de puternica, zambitoare si iubitoare ca pana acum.
  • Ora de fizica pentru mine este foarte utila in viata de zi cu zi. Fizica m-a ajutat sa inseleg anuminte lucruri pe care nu le stiam. Dar si doamna profesoara de fizica a contribuit mult la educatia mea. Doamna profesoara preda foarte frumos. Mereu am simtit ca ea ne sprijina foarte mult si ne ajuta chiar daca lectia este grea, sa o intelegem mai bine. Doamna profesoara ne sustine mereu. As vrea sa-i multumesc pentru tot ajutorul si toata contributia dumneaiei in educatia mea. FIZICA contribuie la educatia elevilor, formarea culturii generale, dezvolta capacitatea intelectuala.
  • Doamna profesoara a contribuit foarte bine la educatia mea fiindca ea este o persoana buna si are rabdare cu toti elevii sai. Aceasta materie predata de dansa este foarte interesanta din punct de vedere stiintific. Fizica ne invata despre tot ceea ce ne inconjoara. Ivatam despre mecanica fluidelor, acustica, fizica moleculara, termodinamica, caldura, electricitate, magnetism si multe altele. Fizica nu este tocmai o materie de baza (???) dar este foarte educativa pentru toti copii.
  • Pot spune ca fizica a contribuit la educatia mea deoarece m-a invatat o sumedenie de lucruri despre ceea ce ne inconjoara, am invatat cum se folosesc multe inventii si m-a disciplinat. De asemenea mi-a sporit atentia si spiritul de observatie. Dar o mult mai mare contributie a avut-o doamna mea profesoara de fizica, POP MARIA. Doamna profesoara este o femeie puternica, optimista si mereu cu zambetul pe buze. Ea stie sa glumeasca cand este nevoie, astfel facand orele de fizica mai distractive. Doresc sa-i multumesc pentru toata rabdarea, seriozitatea si tot calmul acordate in timpul orelor de curs. O sa o consider pe doamna Pop un exemplu bun de urmat in viata.

Desigur nu toti elevii ma percep la fel desi eu sunt aceeasi dar dupa cum spunea o eleva, "fizica nu este tocmai o materie de baza". Cu aceasta perceptie a obiectelor de studiu vin de multe ori din famile, sau decid singuri ca de baza sunt doar cele pentru examenul de evaluare ajungand la liceu cu grave carente.

 

As vrea sa adaug cateva citate celebre despre educatie:

"Educatia nu este pregatirea pentru viata, educatia este viata insasi." (John Dewey)
"Cei care educa copiii sunt demni de mai multa onoare decat cei care le dau viata; de aceea, pe langa langa viata, daruiti copiilor si arta de a trai bine, educandu-i." (Aristotel)
"Baza oricarei formatii intelectuale, civice, morale, trebuie pusa in anii scolii primare." (Stefan Augustin Doinas)

Si sa citez ceva si din Confucius, filosof chinez:

  • A invata si a nu gandi este fara folos . A gandi si a nu invata este periculos.
  • Cuvintele sunt vocea inimii.
  • Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede.
  • Ignoranta este noaptea mintii, dar o noapte fara luna si stele.
  • Nu trebuie sa fii trist ca n-ai fost remarcat. Fii trist ca n-ai facut nimic remarcabil.
  • Numai cei foarte intelepti si cei foarte ignoranti nu se schimba.

Pentru a incheia intr-o nota "zambitoare" cum ma caracteriza o eleva, si ca responsabila cu buna dispozitie in scoala, l-as cita si pe Eugen Albu,( membru de marca al Uniunii Epigramistilor din Romania si al Ligii Scriitorilor Romani-filiala Cluj):

Cu omul nescolit si prost,
Nu lupt, ca n-are niciun rost;
Dar duc o lupta infernala
Cu prostul care are scoala.

 

Prof. Maria Pop, Sc. Gim. Nr.1, Bistrita.

 

 

0 comentarii2436 vizualizări04 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0