Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Presa trebuie sa ramana libera. Autoreglementarea este esentiala.

In Romania, presa este libera. Orice forma de cenzura este intrezisa. Acesta este primul articol al proiectului de Lege a presei depus, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, de douasprezece organizatii nonguvernamentale Presedintelui Camerei Deputatilor, Doamna Roberta Anastase si Presedintelui Comisiei pentru drepturile omului, minoritati si culte din Senat, Domnul Gyorgy Frunda. Propunerea de proiect de lege va fi prezentata astazi si Presedintelui Senatului Romanei, Domnul Mircea Geoana.

 

Proiectul de lege vine ca raspuns la solicitarea Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Senatul Romaniei, adresata organizatiilor profesionale din media, de a prezenta propuneri de reglementare a profesiei de jurnalist pana la data de 3 mai 2011.

 

"Noi nu sustinem o lege a presei si tocmai de aceea am propus un proiect in care, in primul articol, se spune ca presa este libera. Nu negam insa ca presa din Romania are probleme. In cadrul intalnirii de astazi de la Parlament am decis sa continuam discutiile pentru a incerca sa  identificam parghiile care ar putea avea un efect real, pozitiv. De exemplu, noi ne gandim la interventii care sa previna concentrarea excesiva a proprietatii in mass-media si la instrumente care sa consolideze relatia ziaristului cu angajatorul", a declarat Mircea Toma, presedintele ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, la finalul intrevederii.

 

Proiectul mai prevede ca "asociatiile profesionale pot adopta norme de autoreglementare privind practica jurnalistica sau practicile profesionale" si ca  "fiecare institutie media poate adera la aceste reglementari sau isi poate adopta norme specifice de autoreglementare".

 

        "Nu credem intr-un proiect de lege care sa ii protejeze pe jurnalisti. Din experienta ultimilor douazeci de ani, toate proiectele care si-au propus asta au sfarsit prin a ingradi, intr-un fel sau altul, libertatea de exprimare. Jurnalistii sunt cei care trebuie sa se protejeze pe ei insisi prin responsabilizare, a declarat Ioana Avadani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

        "Presa responsabila este libera, profesionista si apta sa se auto-reglementeze. De aceea, este nevoie sa incurajam libertatea, profesionalizarea si autoreglementarea presei. Responsabilizarea jurnalistilor nu se poate face prin noi legi. Cresterea standardelor profesionale si promovarea valorilor in profesie se poate face doar din interiorul bresei, prin asumarea si implementarea de coduri deontologice si de mecanisme viabile de autoreglementare. Prin autoreglementare, jurnalistii vor avea un control mai mare asupra profesiei, libertatea presei se va consolida si astfel, societatea romaneasca isi va vedea servite mai bine interesele", se arata in expunerea de motive ce insoteste propunerea de proiect de lege a presei.

 

Proiectul de lege este sustinut de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI); Asociatia Patronala a Editorilor Locali din Romania (APEL), Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC), Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR), Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Societatea Jurnalistilor "Dunarea de Jos", Galati, Braila si Tulcea, Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune, Uniunea Jurnalistior Maghiari din Romania (MURE), Asociatia Editorilor de Presa OnLine si Conventia Organizatiilor de Media.

 

Propunerea de proiect de lege, impreuna cu documentele care o insotesc (expunerea de motive, studiile de impact si lista de initiatori) sunt atasate prezentului comunicat iar Codul Deontologic Unificat, propus ca parte a procesului de auto-reglementare de catre  Conventia Organizatiilor de Media poate fi consultat aici: http://www2.cji.ro/userfiles/file/Evenimente/Codul%20Deontologic%20Unic%20-%20adoptat.pdf

 

Raportul FreeEx 2010 - Libertatea Presei in Romania realizat de Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei poate fi consultat aici: http://www.activewatch.ro/stiri/FreeEx/Raportul-FreeEx-2010-Libertatea-Presei-in-Romania-307.html

 

Pentru mai multe informatii va rugam contactati: Liana Ganea - Director Departamentul FreeEx, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei la e-mail: liana@activewatch.ro, tel: 0723 306 308 si Cristina Lupu - Coordonator de Programe Centrul pentru Jurnalism Independent la e-mail: cristina@cji.ro, tel: 0726.108.245.

 Bucuresti, 3 mai 2011.

0 comentarii2457 vizualizări03 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0