Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
15 MAI - ZIUA INTERNATIONALA A FAMILIEI

         Ziua de 15 mai a fost stabilita la nivel mondial pentru  a fi zi de zi de sarbatoare a familiei. Nu din dorinta de a mai sarbatori o zi a fost consacrat acest eveniment, ci din nevoia de a reflecta ce se intampla cu famlia in aceasta lume tot mai dinamica. O scurta analiza trebuie sa ne  facem fiecare si sa ne intrebam:

- cat de larg  sau redus este cercul familiei?

- cum ne-am indeplinit rolul de parinte sau bunic ?

- cum ne-am protejat membrii familiei de faptele care distrug tesutul familial ?

- cum a functionat comunicarea familiei cu ceilalti factori educationali ?

- cum am cultivat valorile morale, etice, juridice, religioase, civice ?

- cum am cultivat atitudinile fata de munca, sanatate, mediu ?

- cum am cultivat perceptia fata de semeni si relatiile cu acestia ?

- care este relatia familiei cu institutiile de stat cu misiuni de protejare a familiei?

Liderii politici si oamenii de stat au responsabilitati mult mai mari. Ei trebuie sa prognozeze liniile de evolutie ale familiei ca nucleu social, sa exploateze datele de statistica demografica, sa configureze scenarii posibile si sa fundamenteze strategii, planuri operationale si politici publice de sustinere a familiei, comunitatii, poporului si natiunii. Pentru aceasta trebuie un orizont de cunoastere care sa-ti permita sa intelegi in ce directie se misca lumea, coordonatele acestor linii de evolutii si sa-ti pozitionezi natiunea pe o orbita favorabila. Orizontul de planificare trebuie sa fie de cel putin patru generatii, adica de aproximativ 100 de ani.

In aceasta analiza trebuie sa-ti arunci ancorele in trecut si sa vezi ce s-a intamplat cu familia, sa valorifici oportunitatile prezentului si sa-ti construiesti viitorul.

In secolul trecut familia era formata din cateva generatii (strabunici, bunici, copii, nepoti, stranepoti). Din perspectiva educationala, fiecare avea rolul sau. Generatia mea a fost educata de strabunici si bunici. Ei aveau responsabilitatea celor "sapte ani de acasa". Parintii erau ocupati cu asigurarea bunurilor necesare familiei.

Industrializarea a generat un nou tip de familie. Au disparut din majoritatea familiilor de la oras, bunicii si strabunicii. Generatia copiilor cu cheia de gat nu a beneficiat de "profesorii celor "sapte ani de acasa". In gandirea si limbajul oamenilor a mai ramas doar intrebarea despre cei sapte ani de acasa, fara sa se inteleaga ca ei au fost facuti la "fara frecventa". Rolul sotilor s-a schimbat, in sensul ca si mama participa la asigurarea veniturilor familiei. Cuplurile au fost nevoite sa-si reevalueze rolurile in cadrul familiei. Statul a trebuit sa-si asume  educatia  copiilor in crese si gradinite. Invatamantul si sistemul sanitar s-au extins si asupra acestor institutii. Rolul femeii in familie s-a schimbat profund. Daca la inceputul secolului trecut femeia producea toata imbracamintea familiei, acum industria a preluat aceasta functie. Femeia a patruns in locuri in care traditional erau rezervate barbatilor (armata, politie, fabrici), mentinandu-si ponderea in invatamant si sanatate. Femeia a cucerit piata muncii. Viata de familie a cunoscut o alta dinamica. Varsta la care se incheie o casatorie s-a modificat. Industrializarea cerea si o perioada mai mare de formare profesionala, asa incat, casatoriile, azi se incheie la varsta medie 29,8 ani pentru barbati si 26,1 ani pentru femei. Tot statul a trebuit sa-si asume ingrijirea bunicilor si strabunicilor in camine de batrani cu determinari in politicile publice de asistenta social. Familia "industriala" a generat o presiune din perspectiva spatiului de locuit. Statul, prin serviciile de urbanism, a preluat aceasta forma de presiune, dar nu a reusit sa genereze si comportamentul individual si colectiv, specific comunitatilor urbane.

Rata fertilitatii s-a schimbat profund pe durata a trei generatii, determinand probleme serioase din perspectiva demografiei si a consecintelor asociate.

Atitudinea fata de stabilitatea casniciei s-a schimbat. Femeile isi pot asuma si rolul de sustinere economica a familiei. Rata de divortialitate a ajuns la cote alarmante, majoritatea generate, in ordine,  de infidelitate , alcoolism si violente fizice. Dupa 1989 a aparut familia monoparentala. Totodata s-au instituit comportamentele de planificare familiala la majoritatea familiilor tinere, dar se mentine si fenomenul de nastere in randul minorelor.

Migratia fortei de munc a generet mutatii in cadrul familiei. Destramarea familiilor, abandonul scolar si cresterea infractionalitatii juvenile, au fost cele mai vizibile consecinte.

Care este familia viitorului si viitorul familiei, sunt intrebarile  la care trebuie sa formuleze raspunsuri politicienii nostri. Viitorul familiei inseamna si viitorul natiunii.    

In familie incep proiectia si constructia viitorul neamului romanesc. Ce se va intampla cu familia in viitor ? Cum vor evolua normele sociale privitoare la familie ? Ce viziune avem asupra viitorului demografic al poporului roman ? Care sunt conectorii strategici ai familiei cu viitorul ? Avem o strategie viabila de dezvoltare durabila ? Suntem conectati cu Obiectivele Mileniului ? Suntem in cadenta cu Strategia de dezvoltare durabila a UE ? Lista intrebarilor pe tema viitorului familiei romanesti poate continua. In concluzie, familia romaneasca are mari vulnerabilitati si este supusa unor riscuri pe care singura nu le poate controla. Drogurile, etnobotanicele, abuzul fizic si sexual, esecul educatiei prin asistentii maternali, lipsa modelelor pentru tineri, injustitia sociala, accesul limitat la educatie, lipsa spatiilor de locuire, saracia, minciuna, degradarea morala, promovarea in ierarhia  sociala pe  nemunca, asistenta sanitara limitata, accesul limitat la informatie  sunt factori de risc la adresa familiei care impun  politici sociale ferme.

Pe minciuna nu se poate cladi sistemul de securitate sociala. Oamenii asteapta solutii. Cetatenii care voteaza trebuie sa primeasca raspunsuri de la cei care candideaza si sa voteze pentru viitorul familiei lor. Prin votul lor, cei de azi trebuie sa se asigure ca stranepotii lor vor vorbi limba ROMANA si vor trai pe pamantul in care au coborat strabunicii lor.

 

Col. ( Rez.) Gaftone Ioan

0 comentarii2464 vizualizări11 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0