Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
DIN PRESA COMUNISTA A REGIUNII RODNA (1951-1952)

Legea nr. 5 din 7 septembrie 1950 pentru o noua organizare administrativ-economica a Republicii Populare Romane (R. P. R.) impartea teritoriul tarii in: regiuni, raioane, orase si comune (art. 1). Regiunile infiintate au fost in numar de 28. Printre regiunile infiintate figura si Regiunea Rodna, cu resedinta in orasul Bistrita (art. 9). Avea in componenta sa 4 raioane: Bistrita, Beclean, Nasaud si Viseu. Sfera de activitate era complexa, cuprinzand practic toate domeniile de activitate, urmarindu-se o centralizare la nivelul regiunii.

In baza acestei legislatii, care a fost completata cu Decretul nr. 259 din 1950, Sfatul Popular al Regiunii Rodna avea urmatoarele sarcini:

- asigura respectarea legilor si infaptuirea organelor superioare;

- contribuia la intarirea puterii de aparare a tarii;

- participa la realizarea planului de stat a bugetului;

- coordona activitatea intreprinderilor;

- intarea gospodariile agricole;

- asigura respectarea drepturilor cetatenesti;

- asigura ridicarea nivelului cultural si politic, lichidarea analfabetismului, dezvoltarea invatamantului;

- asigura ocrotirea sanatatii.

Unul dintre mijloacele prin care ridicau nivelul cultural era presa scrisa. Pentru aplicarea schimbarilor si innoirilor intr-un nivel angajat a fost aparitia ziarului regional Lupta Rodnei, al carui prim numar a aparut in data de 2 februarie 1951. Acest ziar a fost organul de presa al Comitetului regional al Partidului Muncitoresc Roman (P.M.R.) Rodna si al Sfatului popular regional.

Redactia si administratia au fost stabilite la Bistrita, orasul de resedinta al regiunii. Tot in acest oras era si tipografia unde se tiparea acest ziar.

Coordonatele ideologice si politice ale ziarului, ca ale intregii prese comuniste de acest gen, au fost trasate si subliniate in editorialul semnat de Mihut Vasile, primul secretar al Comitetului de Partid Regional Rodna, al carui continut il redam in randurile ce urmeaza:    

Aparitia ziarului are loc in conditiile intetirii luptei intre lagarul democratic. El apare in conditiunile unor uriase succese ale fortelor pacii, a cresterii tot mai mari a randurilor luptatorilor pentru pace, care sunt hotarati sa zadarniceasca uneltirile razboinice ale criminalilor imperialisti americano-englezi si a slugoilor lor. Zi de zi se inroleaza noi armate de partizani in marele front al pacii, front condus de puternica si invincibila Uniune Sovietica, bastionul pacii si securitatii popoarelor.

Sub conducerea gloriosului Partid al lui Lenin si Stalin popoarele Uniunii Sovietice obtin victorii marete in construirea comunismului, iar in tarile de democratie populara sub conducerea Partidelor Comuniste si Muncitoresti, milioanele de oameni ai muncii pasesc cu incredere pe calea construirii unei vieti noi, fericite.

In tarile imperialiste si subjugate acestora, oamenii muncii, condusi de Partidele Comuniste, isi afirma tot mai mult hotararea lor darza de lupta impotriva jugului capitalist.

 Impotriva fortelor uriase, iubitoare de pace si progres, reactiunea mondiala in frunte cu imperialistii americano-englezi incearca prin cele mai marsave masuri sa scindeze miscarea muncitoreasca internationala, sa porneasca un nou razboi mondial de jaf si cotropire, care sa le satisfaca poftele lor nebunesti de imbogatire. Vazand ca le fuge pamantul de sub picioare, imperialistii americano-englezi in ura lor salbatica impotriva popoarelor iubitoare de pace, au pornit un razboi de cotropire a eroicului popor coreean. Prin vitejia ostasilor coreeni si a voluntarilor chinezi, armatele imperialiste sunt zdrobite la tot pasul.

In aceste conditii, cand fortele pacii cresc tot mai mult, cand atatatorii la razboi au trecut de la politica de pregatire a agresiunii la acte fatise de agresiune, cresc nemasurat rolul si sarcinii presei comuniste si intregii prese democratice, ca propagandist, agitator si organizator colectiv al maselor care lupta pentru pace, democratice si socialism.

Ziarul "Lupta Rodnei", organ al Comitetului Regional PMR Rodna si al Sfatului Popular Regional, urmand exemplul presei bolsevice si al organului al PMR "Scanteia", va trebui ca in coloanele fiecarui numar al sau sa demaste uneltirile banditesti ale imperialistilor americano-englezi si a slugoilor lor, loctiitorii hitlerismului, contribuind astfel la scurtarea drumului acestora spre judecata popoarelor.

Presa noastra regionala va sluji cu atat mai bine cauzei pacii, cu cat va arata mai profund si mai clar maselor slabiciunea crescanda a lagarului imperialist, contradictiile lui interne si faptul ca imperialismul este, istoriceste, condamnat la pieire.

Ziarul va trebui sa duca cuvantul partidului pana in cele mai indepartate sate si catune din regiunea noastra si sa dezbata in coloanele sale problemele ce le framanta oamenii muncii din orasele, satele si catunele regiunii noastre. Ducerea cuvantului partidului in randurile oamenilor muncii, inseamna a indeplini cu sfintenie sarcinile marete ale primului nostru plan cincinal.

Urmand invatatura leninista ca: "ziarul nu este numai un propagandist, un agitator colectiv, ci si un organizator colectiv", ziarul "Lupta Rodnei" va trebui sa ajute la organizarea mai bine a actiunilor partidului si ale organizatiilor de masa, precum si la organizarea productiei in toate ramurile de activitate.

Preocupare de seama a ziarului va trebui sa fie aceea a ridicarii nivelului cultural si sanitar al populatiei din regiunea noastra. Numarul mare de analfabeti, numarul mare de oameni suferinzi de boli sociale este rezultatul tinerii in intuneric al oamenilor muncii de catre regimurile burghezo-mosieresti, pentru a exploata mai crunt. In indrumarea spre lumina slovelor, pentru vindecarea si prevenirea bolilor, ziarul trebuie sa duca o campanie sustinuta.

Tinand mereu seama ca in regiunea noastra avem diferite nationalitati conlocuitoare pe a caror seama aruncau regimurile burghezo-mosieresti cauzele tuturor greutatilor din tara noastra, invrajbindu-le pentru a-si largi tendintele expansioniste, ziarul nostru va trebui sa lupte pentru a le imprieteni tot mai mult, tinand seama de principiul de clasa. Ziarul trebuie sa zideasca in randurile nationalitatilor conlocuitoare dragostea fata de scumpa noastra patrie, sa educe pe oamenii muncii apartinand tuturor nationalitatilor conlocuitoare, sa iubeasca tot mai mult Republica Populara Romana si sa lupte impotriva dusmanului intern si extern.

O contributie importanta trebuie sa o aiba ziarul nostru la mobilizarea tuturor oamenilor muncii din regiune pentru inflorirea oraselor si satelor noastre. Punerea in valoare a bogatiilor solului si subsolului, a apelor muntilor nostri, trebuie sa fie oglindita mereu in ziarul "Lupta Rodnei" care poate si trebuie sa contribuie la cresterea nivelului de trai al oamenilor muncii.

Sprijinirea actiunilor de electrificare a satelor noastre, prin folosirea bogatiilor apelor din regiune trebuie, de asemenea, sa fie o sarcina principala a ziarului "Lupta Rodnei".

Pentru a putea indeplini cu cinste aceste sarcini, ziarul va trebui in cel mai scurt timp de la aparitie ca sa aiba organizata o larga retea de corespondenti voluntari din toate sectoarele de activitate.

La ziarul nostru vor trebui sa scrie minerii din Valea Vinului si Baia Borsa, forestierii de la Ilva-Mica si Bargau, colectivistii din cele 18 gospodarii colective, muncitorii de la Statiunea de Masini si Tractoare (SMT), de la gospodariile de stat, functionarii si invatatorii si, in general, toti oamenii muncii de la orase si sate.

In felul acesta ziarul va fi legat de mase prin zeci si sute de corespondenti, despre care tovarasul Stalin ne invata ca: "... ei sunt, inainte de toate, cei ce au menirea de a scoate la iveala lipsurile vietii noastre publice sovietice, luptatorii pentru inlaturarea acestor neajunsuri, comandanti ai opiniei publice proletare, care se straduiesc sa indrume fortele necesare ale acestui factor de o covarsitoare insemnatate pentru ajutorarea partidului si a puterii sovietice in opera atat de grea a constructiei socialiste". Comitetul Regional PMR Rodna, la aparitia ziarului organului sau de presa "Lupta Rodnei", isi ia angajamentul de a-l sprijini permanent pentru a dovedi o arma puternica de lupta in mana oamenilor muncii don regiunea noastra, un propagandist, agitator si un organizator colectiv, contribuind astfel la opera de construire a socialismului in tara noastra.

Comitetele de partid raionale, organizatiile de baza din intreprinderi, institutii si sate, sfaturile populare, organizatiile de masa, trebuie sa dea tot sprijinul ziarului. Organizatiile de partid si de stat trebuie sa sprijine corespondentii de presa din campul muncii, impiedicand orice manifestare birocratica, de ingamfare si dispret fata de critica si autocritica, aparandu-i si combatand cu tarie orice tendinta de persecutare a corespondentilor.

Pentru ca ziarul "Lupta Rodnei" sa-si poata indeplini sarcinile care ii stau in fata, trebuie sa foloseasca in fiecare numar al sau minunata arma a criticii si autocriticii, avand in aceasta privinta de urmat exemplul presei sovietice si al organului central al PMR, "Scanteia".

Mergand mereu pe aceeasi cale, ziarul nostru va putea sa aduca o contributie pretioasa in transformarea regiunii noastre, din regiune bogata cu oameni saraci in regiune si mai bogata cu un nivel de trai si mai ridicat. In felul acesta, ziarul "Lupta Rodnei" va aduce o contributie la intarirea scumpei noastre patrii pentru ca ea sa fie un factor tot mai puternic in marea lupta pentru pace ce se duce sub conducerea puternicii Uniuni Sovietice si a marelui Stalin".

In titlul ziarului intervine o schimbare, de la numarul 22 din 30 iunie 1951, numindu-se Rodna Muncitoare, fara a-si modifica nimic din continut.

Ziarul n-a dus lipsa de corespondenti cu un deosebit simt patriotic. Putem enumera aici printre cei mai harnici pe: Burza Gheorghe, Ioan Bulea, Bilegan Iosif, Cocis Grigore, Pintea Anchidim, Lupu Aurel, Coman Ioan, Chirai Ioan, Donciu Simion, Dan Ion, Hangan Simion, Vasile Moldovan, Daraban Ilie, Mirica Aurel, Harosa Nicolae, Rusu Stefania, Florea Dumitru, Borsa Ioan, Grecu Ioan, V. Nichita, Saicu Petru, Pop Petru, Marza Nicolae, Albu Stefan, E. Vladica, Florin Lica, Turicea Gavrila, V. Ciuban, Kiss Emilia, Bodea Niculae, Ivan Iulius, Stefan Puscariuc, Ioan Pascanu, Lotter Iosif, G. Bindea, Rusu Teodor, Rubin Aron, C. Macavei, Pop Petru, Iacob Timoce.

In preajma primului congres al corespondentilor muncitori si tarani din 1951, au fost scoase in evidenta unele figuri de corespondenti de presa:

- Hangan Simion, maistru viticol la Gospodaria de Stat Lisenko din comuna Lechinta, raionul Beclean. In repetate randuri tovarasul Hangan a scris ziarului despre realizarile muncitorilor de la gospodarie, despre lupta pentru castigarea campaniei de vara;

- Rusu Stefania, instructoare de pionieri, a informat ziarele Scanteia Tineretului si Rodna Muncitoare, cu regularitate, despre actiunile pionierilor, in special in campania de strangere a spicelor;

- Florea Dumitru, invatator din comuna Chiochis, raionul Beclean, a fost un cunoscut corespondent al ziarului. A scris despre avantul taranilor muncitori pentru obtinerea unei recolte bogate, despre activitatea culturala din comuna.

Ziarul aflandu-se in al doilea an, in numarul 80 din 2 iulie 1952, publica proiectul Constitutiei RPR, in care se preconiza micsorarea numarul de regiuni existente, reducandu-se de la 28 la doar 18. Printre cele care se desfiintau era si Regiunea Rodna, astfel ca, in aceste imprejurari, s-a decis si incetarea aparitiei ziarului regional Rodna Muncitoare, ajuns la numarul 86, in ziua de sambata 6 septembrie 1952.

 

 

 

Alexandru Daraban.

 

 

0 comentarii2478 vizualizări21 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0