Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Lupta Ardealului - rampa de lansare a unor tineri autori din actualul judet Bistrita-Nasaud.

Domnia proletcultului, imbinata cu prosternarea in fata a tot ce este sovietic a fost caracteristica de baza a acestei prese in paginile careia realitatile tarii erau prezentate fals, iar dusmanii politici ai comunistilor capatau infatisari de bestii, fiind facuti tradatori si unelte ale capitalistilor straini. Presa socialista din aceasta perioada primeste tot mai adesea infatisarea unui spital in care responsabilii presei stau fara lumanare la capataiul lumii trecute, gata s-o inmormanteze cat mai curand.

Aceasta impresie a dat-o ziarul aparut in aceasta vreme la Cluj, Lupta Ardealului organul Regionalei Cluj a PCR. Ziarul a acordat un spatiu sporit articolelor cu caracter de indoctrinare si pe lamurirea pe intelesul tuturor a principiilor marxism-leninismului. S-au publicat texte despre Manifestul Partidului Comunist, despre invatatura lui Marx, Engels, Lenin si Stalin si despre nevoia de a actiona in functie de imperativele luptei de clasa, pentru recunoasterea primordialitatii muncitorimii, ca detasament de avangarda al societatii si nevoia transformarii acesteia intr-o lume care sa corespunda acestor principii.

Influenta nociva a acestei ideologii a devenit o practica pentru ziarul din Cluj tot mai evidenta, conduita obedienta, slugarnica, un mod de existenta si de exprimare jurnalistica prin care isi faceau mari merite in fata celor de la centru.

Strategiile de patrundere in epicentrul fenomenului cultural capata o finalitate partiala in 1948, cand se reuseste editarea unui supliment literar al ziarului de partid Lupta Ardealului, cu sprijinul Comitetului Judetean Cluj al PMR, incepand cu data de 7 noiembrie 1948. Suplimentul a contribuit la indrumarea ideologica a scriitorilor din aceasta regiune.

In Transilvania, Lupta Ardealului si-a facut in 1949 un punct de onoare din lansarea foarte tinerelor talente in Suplimentul literar de luni, intrat in functiune din noiembrie 1948, la sugestia Sectiei de tineret a Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor.

In jurul acestui supliment s-a adunat in cuprinsul anului 1949 un manunchi de entuziasti colaboratori, intre 18-25 de ani. Unii dintre ei erau studenti cu state de activitate literara, precum Francisc Pacurariu, A. E. Baconski, Dumitru Micu, Victor Felea, Cornel Bozbici.

Studentilor li s-au adaugat sase elevi sau recenti absolventi de liceu. Alti patru: Tiberiu Utan, Aurel Rau, Alexandru Andritoiu si Ion Horea si-au inceput de aici cariera literara.

Majoritatea acestor texte publicate au reprezentat o etapa de mediocritate, schematism, de impas al inspiratiei si al expresivitatii lirice. Situatia a fost creata artificial de reprezentantii puterii tocmai pentru a controla orice productie literara, mentinand in mod deliberat o stare precara in randul revuisticii literal-culturale, si obligandu-i pe cei dornici de afirmare sa treaca neconditionat prin furcile caudine ale lirismului militant si ale politicului angajat.

Tot in acest ziar s-a avut in vedere si adaptarea folclorului la cerintele zilei, in care se aratau bucuriile celor saraci si mijlocasi, a intregului popor muncitor pentru trecere in stapanirea statului a pamanturilor mosieresti.

Printre cei ce au colaborat la Lupta Ardealului, avandu-si originile in judetul  Bistrita-Nasaud, ii gasim pe Cornel Bozbici, Dumitru Mircea, Ion Oarcasu, Francisc Pacurariu si Aurel Rau.

 

 Material de Alexandru Daraban.

 

0 comentarii2527 vizualizări04 iulie 2018
rss 2.0
rss 2.0