Era o practica obisnuita a Comunismului: se alegeau cei mai decazuti oameni din sat si li se dadea puterea. Betivul, violatorul abia iesit din puscarie, puturosii, cei care iubeau furtul si urau munca si ceilalti aflati pe asemenea linie - iata alesii Partidului Comunist, cei care deveneau activistii, propagandistii si aparatul de represiune comunist. Acestia erau si demascatorii, cei care "demascau" pe dusmanii Comunismului. Si cine erau "dusmanii Comunismului" (reali sau inchipuiti)? Erau:
- chiaburii (oamenii obisnuiti care prin munca ajunsesera sa aiba ceva cheag);
- popii (cei care marturiseau Credinta atat de urata de fanatismul comunist, care nu accepta alta religie decat cea comunist-ateista);
- misticii (cei care indrazneau sa traiasca si marturiseasca alta religie decat cea comunist-ateista);
- legionarii (cei care voiau ca Romanii sa fie stapani in tara lor si sa poata construi o civilizatie romana crestina);
- teroristii (cei care se impotriveau terorii comuniste prin forta),
- sabotorii (tapii ispasitori ai esecurilor comuniste, de obicei aceia care se bazau pe munca lor, nu pe relatiile comuniste - o mare crima in ochii comunistilor);
- cei cu tendinte burgheze si/sau capitaliste (cei carora li se cauta nod in papura pentru a fi inlaturati);
- profitorii (cei care uitasera sa imparta cu sefii ce furasera, ori care se realizau prin munca lor fara sa dea sefilor dreptul, ori pur si simplu prea invidiati de altii).
Dupa cum se poate usor vedea, in uriasa majoritate acesti "dusmani ai Comunismului" erau cei mai buni oameni ai Romaniei: cei cu adevarat muncitori, oamenii de cultura, cei care aveau o spiritualitate inalta, cei care aveau curajul sa se impotriveasca ocupatiei sovietice si Comunismului, etc. La care se adaugau cei care pierdeau in luptele interne ale Partidului Comunist, plus unele victime colaterale. Pe ici, pe colo, mai nimereau si vinovati adevarati, cat sa poata fi folositi ca "dovada" ca "Partidul face dreptate"… macar la cativa ani odata.
Toti demascatorii lucrau la fel: dupa ordinele de Partid.
Cand trebuia, demascarea se facea pe neasteptate: se trezea omul in sedinta de partid - adesea o trista formalitate plictisitoare in care se motaia aplaudandu-se la comanda - ca este "demascat", eventual de colegii si prietenii in care avusese cea mai mare incredere[1].
Asemenea demascari se faceau si cu ajutorul penitei ajunsa in mainile unor autori care s-au pus cu "trupul si sufletul" in slujba partidului, in cazul de fata in ziarul comunist Lupta Ardealului. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva creatii ale unor autori din actualul judet Bistrita-Nasaud. Ii vom aminti pe Cornel Bozbici, Francisc Pacurariu si Aurel Rau.
CORNEL BOZBICI
Timpuri noi
Aprige vremi sunt acestea ale stelei rosii,
Timpuri noi, ale secerii si ciocanului
Oamenii muncii se incordeaza langa masini, langa unelte -
cu gandul: "depasirea planului"
In uzine duduie motoarele, cuptoarele s-au incins,
Perforatoarele se infig adanc in carbunele din mina.
Flutura peste tara mea noua, flutura flamuri rosii -
Republica mea-i o imensa uzina[2].
Asezamantul burghezului
Aici locuieste burghezul intr-o casa mareata
Si-mprejur numai pajisti de iarba, rondouri de flori;
Pasarile ciripesc nebune cand roua se lasa
Insa el niciodata nu s-a sculat in zori (…)
Iar in casa inalta, frumoasa
Unde se scalda burghezul in matasa
Unde altadata in serile clare
Se faceau nesfarsite orgii
O sa facem o cresa pentru copii[3].
FRANCISC PACURARIU
Demascarea speculantilor - o datorie cetateneasca
Demascarea fiarelor de felul acesta si pedepsirea lor exemplara trebuie sa alcatuiasca una din imperativele vremii. Pentru identificarea lor, populatia trebuie sa colaboreze in cea mai stransa masura cu autoritatile. Vremile grele prin care trecem pretind o vigilenta si o constiinciozitate marita din partea maselor populare. Suntem obligati noi insine sa demascam pe cei care incearca sa ne speculeze greutatile.
Colaborarea noastra cu autoritatile va ajuta sa trecem cu mai mare usurinta prin aceste zile grele si sa zadarnicim cele mai marsave planuri ale dusmanilor ce muncesc[4].
Ai lor, ai nostri
Au plecat "ai lor" si au venit "ai nostri". Nazuintele populare de intarire a temeliilor dezvoltarii democratiei noastre au primit un nou suport. Tara intreaga a primit vestea plecarii tradatorilor cu satisfactie. Tara intreaga a primit numirea incercatilor luptatori pentru binele ei cu entuziasm[5].
Adio, domnule Sef
De data asta vi s-a-nfundat. Veacul capatuirii celei usoare, a spertului celui imbelsugat a apus pentru totdeauna. Las sa mai asude sub greul binelui si prietenul dumnitale, fabricantul, sau conul Jenica, bancherul sau domnul Georges, angrosistul. Lumea dumnitale a apus. Cu ea apui si dumneata, domnule sef. Mersul vremii e neinduplecat. Roata istoriei nu poate fi intoarsa indarat. Adio domnule Sef. La revedere pe nicicand[6].
AUREL RAU
Peisaj matinal
Vezi, oamenii acestia cu sangele aprins
Ei spargatorii de noapte si spargatorii de norme
Duc dimineata plina de soare si viata
Spre culmile de pace, pe bratele enorme[7].
De vorba cu pacurarul
N-ai vazut cumva aici pe coasta
Schiopatand doaga jalea noastra
Si pe purtatorii ei de steaguri,
Fluturand minciunile siraguri? (…)[8].
Cantecul Bistritei
Frunza de salcie lin o mladie
Vantul ce bate dinspre Apus.
O, pe acolo latra-n pustie,
Mor dupa sange domnii de sus.
Mor dupa sange domnii de fabrici
Arme de foc pe vapoare trimit
Numai ca-n partile noastre cresc marile
Ziduri de oameni ca de granit (…)[9].
Cantec de toamna
Colectiva, viata mea
Cat de mult as vrea si-as vrea
Inflorind de-acum in veci
Tu pe toate sa le-ntreci
Sa-mi faci satul meu fruntas
Si sa-l cresti ca pe-un oras.
Colectiva, bunul meu,
Tu m-ai scos din traiul greu
Si mi-ai dat acest tractor
Cu el campul sa-l masor (…)[10].
Comunismul a dat acestor invidiosi tortionari ai cuvantului convingerea ca sunt o rasa superioara, ca ceea ce fac ei este "bun", este "curatirea societatii de elementele negative" etc., etc. Faptul ca Republica Romania mergea sub comunism din rau in mai rau era privit de acesti invidiosi tortionari drept vina "elementelor reactionare", a "legionarilor" (asta chiar si dupa ce toti legionarii putrezeau in puscarii), a "chiaburilor" (chiar dupa ce toti chiaburii fusesera bagati in lagare sau puscarii, despuiati de toata averea, adusi la sapa de lemn) etc. Oricum, vina nu putea fi a lor, a celor care demascau, a celor care barfeau, a celor care sprijineau Partidul Comunist, a celor care tineau religia comunist-ateista si imoralitatea ei[11].
Material de Alexandru Daraban.
[1]Mihai-Andrei Aldea, Invidiosii tortionari si demascarea. Obiceiul comunist, in https://mihaiandreialdea.org/2018/06/20/invidiosii-tortionari-si-demascarea-obiceiul-comunist/
[2] Lupta Ardealului, Anul V, 1949, nr. 792, p. 3.
[3] Idem, 1950, nr. 1094, p. 4.
[4] Idem, 1947, nr. 142, p. 1.
[5] Ibidem, nr. 374, p. 3.
[6] Ibidem, nr. 376, p. 3.
[7] Ibidem, nr. 873 (Suplimentul cultural), p. 3.
[8] Ibidem, nr. 938 (Suplimentul cultural), p. 2.
[9] Ibidem, nr. 1099 (Supliment cultural), p. 3.
[10] Ibidem, nr. 1242, p. 2.
[11] Mihai-Andrei Aldea, art. cit.
0 comentarii | 2450 vizualizări | 23 iulie 2018 |