Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Faclia si proletcultistii din Bistrita-Nasaud (1).

Dupa ce in anii 1951-1952 a aparut sub numele de Faclia Ardealului, ziarul va lua denumirea, incepand cu anul 1952, de Faclia, nume sub care va aparea pana in anul 1989. In paginile lui ii gasim pe Tudor Jarda, Dumitru Mircea, Ion Oarcasu, Valentin Raus, Aurel Rau, Vasile Rebreanu, Ion Vlad, originari din actualul judet Bistrita-Nasaud, dar si pe Dumitru Andrasoni (nascut in judetul Cluj) care si-a desfasurat multi ani activitatea la Ecoul din Bistrita. Pe toti acestia i-am gasit cu texte laudative aduse regimului comunist din Romania, conducatorilor acestui regim.

In randurile ce urmeaza va vom prezenta, astazi, din scrierile autorilor Tudor Jarda, Ion Oarcasu si Valentin Raus.

 

TUDOR JARDA

 

Datoria membrului de partid de a intari legatura cu masele

 

In proiectul Statutului modificat al Partidului Muncitoresc Roman (PMR) se prevede obligatia membrilor de partid de a intari zi de zi legatura cu masele, de a se preocupa zi de zi cu deosebita grija de rezolvarea la timp a cerintelor si nevoilor celor ce muncesc de la orase si sate, de a organiza si a mobiliza masele la lupta pentru indeplinirea sarcinilor trasate de partid.

In ce priveste pe oamenii de arta membri de partid, am inteles ca aceasta sarcina isi are specificul ei, ce le urmareste arta pusa in slujba poporului in regimul de democratie populara.

Inca de la inceputul deplasarilor mele la sate, pentru a culege folclor, am putut observa dorinta din ce in ce mai vie a taranilor muncitori de a-si ridica nivelul cultural, de a forma echipe de cor, de teatru, de joc, intr-un cuvant, de a-si afirma posibilitatile creatoare. Ceea ce trebuie insa subliniat, este ca aceasta sete de cultura care cuprinde mase din ce in ce mai largi, este strans legata de sarcinile mari istorice pe care partidul ni le traseaza pentru construirea socialismului.

Faptul ca un numar din ce in ce mai mare de tarani muncitori sunt cititori activi ai bibliotecilor, asculta emisiunile de radio, participa la conferintele si serbarile organizate de caminele culturale, arata, pe langa cresterea nivelului cultural al maselor, si o crestere corespunzatoare a constiintei politice a oamenilor muncii de la orase si sate. Sarcina noastra, a membrilor de partid din campul artei, este de a contribui activ la cresterea necontenita a constiintei politice a maselor muncitoare prin productii cat mai multe si cat mai bune, legate de viata si framantarile oamenilor muncii, pe care acestia le asteapta cu caldura si cu dragoste. Dar, pentru a putea crea piese frumoase, care sa fie intelese, asimilate si cantate cu placere, compozitorul trebuie sa cunoasca bine oamenii pentru care scrie, gandurile lor, preocuparile lor, felul de viata, atitudinea lor fata de realitatea inconjuratoare, fata de schimbarile care se petrec in societate. Asa inteleg eu legatura pe care un artist creator trebuie s-o tina cu masele in spiritul sarcinilor care decurg din calitatea de membru de partid.

Pentru mine, munca pe care am desfasuorat-o mai bine de un an de zile cu echipele artistice de amatori din comuna Lesu, raionul Nasaud, a constituit un prilej de a-mi imbogati experienta, de a cunoaste mai bine oamenii, intarindu-mi in acelasi timp convingerea ca tinand si intarind legatura cu masele, voi putea sa dau lucrari care sa foloseasca din ce in ce mai mult luptei poporului nostru muncitor pentru pace, pentru construirea socialismului in patria noastra.

 

Gand de August

 

Asadar, in luna lui August, acum saisprezece ani, mana grea, puternica, aspra si plina de bataturi a muncitorului nostru a dat cu barda lui de otel crapand veacul in doua. Veacul nostru a inceput acum saisprezece ani si, desi tanar cat viata unui pionier cu cravata rosie, se poate spune ca a ajuns la maturitate. Congresul al III-lea al Partidului Muncitoresc Roman a aratat tocmai acest lucru: ca veacul inceput la 23 August a ajuns la maturitate.

Noua mea lucrare va spune in limbajul muzicii tot ce inima mea simte pentru comunisti, pentru acei care, despicand veacul, au deschis drumul spre fericire a intregului nostru popor muncitor.

 

ION OARCASU

 

Necrutatorul Caragiale

 

Pe Caragiale, prozatorul si dramaturgul, burghezo-mosieresc l-a indepartat mereu de la stima ce i se cuvenea, cu mijloace de o violenta extrema…

De peste ani, Caragiale - necrutatorul - a intins o mana de ajutor oamenilor de astazi, chiar daca el nu le-a prevazut in amanuntime profilul. Era nevoie de o puternica demascare, ivita chiar in sanul epocii revolutiei; de aceea, posteritatea socialista a reabilitat omul si opera, vazand in Caragiale un exemplu luminos si nepieritor.

 

VALENTIN RAUS

 

Pietrarii

 

Viata magurenilor n-a fost intotdeauna asa; a fost viata de intuneric, de mizerie, viata care putea fi trasa din stratul acela subtire de tarana de pe deasupra pietrei. La construirea socialismului in patria noastra se pun temelii puternice, iar magurenii sunt foarte bucurosi ca pot ciopli pietre pentru aceste temelii.

 

Ileana - o povestire din clasa a VIII-a

 

Nu stiu din ce motiv a pus piciorul in clasa abia la vreo patru zile dupa inceperea anului scolar…

Pe incetul ni s-a parut din ce in ce mai firesc sa o vedem pe Ileana in fruntea noastra. Firesc ni s-a parut si la 7 Noiembrie cand a fost primita intre primii cinci in Uniunea Tineretului Muncitor (UTM), iar acum la sfarsitul trimestrului ne dam seama ca am ajuns printre cele mai bune clasa din scoala si calitatile sale pe care nu am prea stiut sa le pretuim la inceput.

 

 

 

Material de Alexandru Daraban.

 

0 comentarii2527 vizualizări29 august 2018
rss 2.0
rss 2.0