Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Referendumul - moment istoric.

Rareori avem constiinta trecerii printr-un moment istoric. De regula suntem prea grabiti sa intelegem ce se intampla.  Referendumul pentru familie a fost un moment istoric pentru ca, pentru prima oara cetatenii au avut posibilitatea sa se pronunte, (aparent) neconstransi, asupra unui element de drept natural: faptul ca DA, familia se intemeiaza pe casatoria dintre un barbat si o femeie. Spunem "aparent", pentru ca a fi constrans nu inseamna neaparat a fi obligat, mai inseamna si a face altceva decat ceea ce in mod normal al face pentru ca esti adus in situatia sa faci altfel.

Datele:
- pe 6 si 7 octombrie 2018 a fost organizat Referendumul privind reviziuirea Constitutiei in sensul modificarii articolului 48, (1). Inlocuirea paragrafului: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor." cu "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".
de fapt, pe buletinul de vot, intrebarea era: "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?"
- pentru a fi valabil, la Referendum trebuiau sa participe 30% din cetatenii cu drept de vot, considerati de Biroul Electoral Central in numar de 18.278.496 persoane;
- s-au prezentat la vot 20,41%, adica 3.731.704 cetateni, din care, din mediul urban 1.829.816, din mediul rural 1.901.888 (date Biroul Electoral Central, oct. 2018);
rezultatul: din cei 3.731.704 persoane care au votat, 91 56% au spus "DA" (Hotnews, 8 oct 2018), adica au sustinut modificarea articolului 48 din Constitutie, in sensul specificarii ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita dintre un barbat si o femeie. Propaganda LGBT a luat amploare in special in zona Ministerului Educatiei, cu sprijinul institutiei de stat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (Active News, 17 oct. 2018).


Cum controlul istoriei este unul dintre factorii de putere, era evident ca cei care au o problema cu aceasta, nu vor permite poporului sa se exprime. Interdictia a luat o forma foarte perversa a libertatii: au lasat poporul de izbeliste. Ei stiu ca orice popor trebuie condus (indrumat). Ideea ca fiecare este cetatean constient si stie foarte bine ce e bine si ce nu pentru el si cetate este in cel mai bun caz inexacta. In sciologie exista legea de fier a oligarhiei a lui Michels, care arata ca organizatiile sunt facute pentru a fi manipulate. In stadiul de pseudocultura/semibarbarie in care a fost adus poporul roman (Motru/Eminescu), prin repetatele experimente de dezvoltare ca forma fara fond, spatiul manipularii este mai extins ca oricand: pseudocultura oculteaza aproape in intregime viata sociala, institutionala si chiar privata: "Nu este aspiratiune aiurea, care sa lase rece [acea societate]; nu este obicei sau institutiune care sa n-o intereseze. … Harta acestui suflet este boita in culorile cele mai variate. Privita de departe, ea este de o stralucire ademenitoare. … De aproape insa realitatea te intristeaza. Culorile variate de pe harta acestui suflet te fac sa banuiesti hotarele atator colonii in care se exercita influente deosebite si straine una de alta. Agitatia vietii publice iti indica lipsa ei de originalitate; comprehensiunea sufletului [la forme straine] lipsa de adancime. … Simtim lipsa armoniei intre aceste multiple insusiri. … Ca in casa unui parvenit, unde suntem izbiti de discordanta dintre interiorul sufletesc al stapanului si exteriorul mobilei …; ori asistand la fanfaronada fricosului, prevedem lipsa de energie. … E sentimentul ce-l avem ca forma si fondul nu se corespund; ca ne gasim in faza a ceva rau intocmit. " (Motru, 1904, p.12)


Iata cateva din premisele care au contat in invalidarea Referendumului:

1. Intrebarea confuza - "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?", ceea ce, in contextul unei prese ostile, a fost de natura sa ascunda insusi obiectul plebiscitului.

2. sabotajul presei cu vizibilitate in special in zona "clasei de mijloc", care au inundat, la propriu, spatiul informational cu mesaje anti familie, anti Referendum, cu etichetari negative. Exceptii notabile: "Evenimentul Zilei" si "Romania libera". Televiziunea si Radioul publice, cele platite din bani publici sa serveasca interesul national, si-au abandonat misiunea de promovare a familiei ca si componenta a interesului public.  Nu este locul acum pentru analiza manipularii care trimite la o escaladare de tip militar a manipularii, cu manipulare "prin atingere"/"murdarire" a mesajului central, prin asocierea lui cu "PSD"/"Dragnea" - printre cei mai putini populari politicieni contemporani, si care "a sustinut Referendumul" (Republica, 17 sept.), sau cu ideea "costurilor" comportate de acesta (circa 35,5 milioane euro - de pilda Observator tv, 3 oct. 2018), ca si cand propaganda anti casatorie intre barbat si femeie ar fi gratuita si fara legatura cu banii publici!
3. sabotajul partidelor, al politicienilor. Pentru a n-a oara in existenta lor, partidele au aratat ca nu au nicio legatura cu interesul public, in chestiuni foarte sensibile. La sate, in special, unde populatia se agrega numai prin mobilizare, organizatiile de partid nu s-au pus in functiune, lasand, "democratic", poporul fata in fata cu stupida intrebare de pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?". Aceasta, conjugata cu lipsa de informare corecta individuala prin mass media, a lasat insul perplex. Iar peplexitatea se traduce prin paralizie, adica neprezentarea la vot. Mobilizarea ruralului a lasat de dorit, si, per total, doar 21% dintre romanii cu drept de vot au iesit la vot. Dar nu doar prin absenta mobilizarii partidele au torpilat demersul. Au mai fost si alte doua elemente:  tergiversarea - de la strangerea semnaturilor pentru modificarea Constitutiei au trecut doi ani si jumatate, PNL, USR sesizand chiar Curtea Constitutionala cu privire la legitimitatea demersului (vezi Scrisoarea trimisa de Coalitia pentru Familie presedintelui Senatului in nov. 2017); chiar si presedintele Iohannis s-a adresat Curtii Constitutionale privind Legea referendumului, in mai 2018, intarziind, astfel, intreg procesul (Mediafax, 18 mai 2018) 3. nemodificarea legii 3/2000 privind referendumul, unde este prevazuta formularea standard supusa votului - de unde si intrebarea neinteligibila (Evenimentul Zilei, 2 oct. 2018).
4. sabotajul aparatului de stat. Autoritatile au intervenit prompt pentru indepartarea mesajelor pro-familie si pro-crestine, administratia locala (primariile) si centrala (MAI si alte structuri) considerand campania pentru sustinerea Referendumului drept campanie electorala, ceea ce a fost inexact si nelegal (incalcandu-se chiar Legea referendumului 3 din 2000) (vezi Comunicatul de presa al Coalitiei pentru Familie, din 30 sept. 2018). De altfel, insusi ministrul justitiei din nov. 2016 considera ca "valorile traditionale" fac parte din zona "valorilor extremiste" (Evenimentul Zilei, 1 nov. 2016)
5. sabotajul intelighentsiei. Fara sa fie o surpriza pentru cei familizati cu "rostul" acestora intr-o societate inca in tranzitie, unii au fost surprinsi de "tradarea" elitelor "de dreapta", ca si cand "intelighentsia" ar fi de dreapta.  O buna parte din cele mai vocali intelectuali "de dreapta" ar fi tradat, dar ei niciodata nu au fost de dreapta, pentru ca nu s-au miscat decat fariseistic intre neam si Dumnezeu, adevarata axa a dreptei, asa cum a fost ea genial sintetizata de Pete Tutea. Sunt chiar liste cu "intelectuali de dreapta" si comentarii dezamagite la adresa acestora, cei mai cunoscuti fiind Andrei Plesu si Vladimir Tismaneanu (vezi Romania libera,  26 oct. 2018).  Despre ultimul nu are sens sa discutam,  mecanismul de tip transformer a directiei proletcultiste paukeriste in formula "democratica", cu girul unor universitati americane, fiind demna de studiu atat pe linia corectitudinii academice cat si pe linia securitatii nationale, intr-adevar. In general, "intelectualii de dreapta" din Romania sunt in buna masura de filiatie paukerista, care s-au distantat dupa 1989 intr-un fel sau altul de Ceausescu, mai exact de ceea ce eronat se considera a fi "nationalism-comunism" - ca si cand comunismul nu ar fi cea mai toxica formula  antinationala, si de Iliescu, ca si cand nu ar fi fost puternic stipendiati sau gratulati cu functii in regimul FSN sau postFSN pana azi.  De fapt, denumirea de "dreapta" este un abuz datorat insuficientei aprofundari a culturii de catre "consumatorul de cultura", care inghite pe nemestecate carti si discursuri subtiri, in "librariile de la Sosea" si pe la atenee, privind pe cei care au confiscat discursul public in domeniul moralei publice, al istoriei si filosofiei. Structural, aceasta "intelectualitate de dreapta" face parte din ceea ce Toynbee numea "intelighentsia", patura sociala care avea functia remorcarii societatii ramase in urma la logica sistemului mondial, mai exact la mecanismul dependentei economice si politice de marile centre ale noii ordini mondiale. Mai degraba negustori decat oameni de cultura, membrii intelighentiei au excelat insa in felul in care au vandut ce nu era al lor si au blocat accesul elitelor organice la tribuna.
6. sabotajul de la cel mai inalt nivel. Presedintele Romaniei a facut de fiecare data bascalie de familie,  cand nu a etichetat negativ demersurile Coalitiei pentru Familie (pe care a invinuit-o de "fanatism religios") si, a venit la vot "printre dinti", fara sotie, in ultima zi, seara, fara sa faca nici o declaratie (ActiveNews, 19 oct. 2016,  Q magazine, 11 nov. 2016, Euractiv, 7 oct. 2018). Atunci cand  esti singurul politician numit de popor sa-l reprezinte la cel mai inalt nivel, comportamentul acesta nu poate fi lipsit de urmari. Daca nu asupra populatiei (care nu a iesit sa-l taxeze), cel putin asupra mass-media (care s-a simtit incurajata sa continue discursul antireferendum). De altfel, Sibiul, unde a votat presedintele tuturor romanilor (sic!) a fost printre judetele cu cea mai slaba prezenta la vot, 11,27% (Digi24, 8 oct. 2018).
7. dictatul pragului electoral. Pentru a fi fost validat, la Referendumul pentru Familie ar fi trebuit sa fie prezenti 30% din cetateni, ceea ce inseamna 18 milioane de persoane. Curios, Autoritatea Electorala opereaza cu cifra de 18 milioane alegatori, in conditiile in care Romania are circa 19 milioane de cetateni (Economica, 10 sept. 2018), cu tot cu cei care nu au drept de vot. Or, este stiut ca la 1 ianuarie 2018, numarul minorilor (persoane fara drept de vot) din Romania era de peste 4 milioane (Economica, 30 mai 2018). Un calcul simplu arata ca populatia in raport cu care trebuia calculata prezenta la vot trebuia sa fie de sub 14 milioane. Dar era nevoie de prag? In 2012, presedintele Comisiei juridice pentru Senat, Toni Grebla arata ca "nicio tara membra a Uniunii Europene nu are prag electoral", in Elvetia, prezenta la referendumuri, principalul instrument de guvernare, fiind in medie de 20%. Singurele state membre ale Consiliului Europei cu prag sunt Rusia si Lituania (Jurnalul, 17 iul 2012). Pragul insusi, anuleaza ideea de baza a referendumului - acela de a intreba populatie careia ii pasa, despre ce drum trebuie urmat de clasa politica. 

Pe ansamblu, contextul social a fost puternic manipulat informativ si informational. Regimul de desfasurare a fost mai degraba pe calapodul unui camp de lupta,  de tip militar. Dupa "infrangere" a urmat o adevarata ofensiva neoliberala cu trei legi scoase rapid de la sertar privind parteneriatul civil,  intocmai ca un desant parasutat, planificat dinainte, dupa principiul fructificarii strategice a strapungerii initiale.

Atat elitele intelectuale cat si aparatul de stat au actionat ca vanturatori ai istoriei, nu ca indrumatori ai poporului prin ea. Iar statul are mai multa putere azi decat pe vremea fanariotilor. Posibilitatea rezistentei comunitare aproape ca nu mai exista, prin legislatia care impiedica agregarea pe anumite criterii culturale si prin supravegherea generalizata, prin manipularea justitiei etc. In fata unei asemenea ofensive, ce era sa faca poporul roman? Lipsit de lideri, inca nu a ajuns la perceperea acuta a pericolului, romanii nu mai sunt in masura sa-si mute locuirea in paduri, ramanand in tara. Acum se refugiaza in consumul de duzina si, mai dramatic decat orice natiune europeana, pleaca din tara. Cel putin aparent, poporul roman a incetat sa mai practice chiar si o subistorie a rezistentei. Pleaca. Este pentru prima data cand o tara europeana este parasita de locuitori la o asa scara: "Dupa Siria, Romania este a doua tara din lume in topul celor care au pierdut din cauza migratiei cei mai multi locuitori. Potrivit ONU ..." (Protv, 27 feb. 2018)

Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam ca poporul roman trebuie sa iasa, cumva, din pozitia chircelii in fata istoriei. Dar aceasta inseamna sa iasa din abandonul in care l-au trimis elitele parazitare. Cum poti intra in istoria de anvergura - cum ar spune Blaga, fara elite? Sau cu elite care sunt blocate de structurile parazitare sa isi manifeste competenta? Prin asumarea conditiei militante la nivel individual. Situatia este mai grea decat in Transilvania supusa maghiarizarii fortate din ultima parte a sec. XIX si inceputul sec. XX. Atunci romanii aveau de partea lor o "retea de business" - cum s-ar spune astazi, si culturala pe de-asupra, ASTRA, care a tinut legatura cu satele locuite predominant de romani, chiar daca liderii acestia au facut puscarie pentru idealul lor national (vezi Miscarea Memorandista de la 1890).
Marea problema care se deschide in fata noastra ca popor este imperativul recastigarii calitatii de utilizatori ai istoriei.

Azi-ul seamana cu epoca din perioada retragerii romane in fata malaxorului barbar, atat de limpede descrisa de Blaga, in "Trilogia culturii":


"Istoria de inalta anvergura presupune totdeauna ca organ al ei, o populatie de energii organizate. Istoria, ca izbucnire pe plan major a unor potente stilistice, nu se poate decat anevoie inchipui fara de o dinamica pornita de puternice centre de viata, avand la dispozitie cultura sateasca, materialul si sufletul uman, rural, ca un substrat sau ca un mijloc efectiv utilizabil. Focarele de viata concentrate, cu raze emise pentru canalizarea energiilor anonime, sunt purtatoarele sau cel putin coeficientul cel mai important al istoriei, ca «istorie».

Cand populatia din Dacia pre-romaneasca a prasit nu de buna voie si nici din proprie initiativa aceasta viata potentata si de forme complexe, ea se retragea eo ipso din «istorie» intr-o viata anistorica." (pp.298-299)

Cu adevarat interesant este faptul ca, intrat in anistorie, poporul roman devenea imun la toate "jocurile" facute de unii si de altii. Probabil ca suntem deja foarte aproape de acel moment, tocmai prin Referendumul "ratat". Pe de alta parte, cei 3 milioane si jumatate de romani prezenti la Referendum, sunt purtatorii  unei seminte de istoricitate tari.


Lucian Blaga, Opere, 9, Trilogia culturii, Editie ingrijita de Dorli Blaga,  Editura Minerva, Bucuresti, 1985

C. Radulescu-Motru, Cultura romana si politicianismul, Socec, 1904

ActiveNews,  19 oct. 2016, "Coalitia pentru Familie: '3 milioane de fanatici? Si Luteranii sunt fanatici, domnule presedinte Klaus Iohannis?'", https://www.activenews.ro/stiri/Coalitia-pentru-Familie-%E2%80%9E3-milioane-de-fanatici-Si-LUTERANII-sunt-fanatici-domnule-presedinte-Klaus-Iohannis-137472

ActiveNews, 17 oct. 2018, "CNCD si asociatia Accept, parteneriat pentru 'instruirea profesorilor' intru combaterea 'discriminarii' persoanelor LGBT in scoli", https://www.activenews.ro/stiri-social/CNCD-si-asociatia-Accept-parteneriat-pentru-%E2%80%9Einstruirea-profesorilor-intru-combaterea-%E2%80%9Ediscriminarii-persoanelor-LGBT-in-scoli-153092

Digi 24, 8 oct. 2018, "Referendumul a esuat. Rezulatele oficiale finale: peste 91 la suta din voturi sunt DA",
https://www.digi24.ro/referendum-familie-2018/referendum-schimbare-constitutie-redefinire-casatorie-familie-1008821 

Biroul Electoral Central, "Referendum national pentru revizuirea Constitutiei. 6-7 octombrie 2018", prezenta.bec.ro

Coalitia pentru Familie, "Comunicat de presa: interzicerea de catre autoritati a dreptului cetatenilor romani la campanie pentru referendum", 30 sept. 2018, http://coalitiapentrufamilie.ro/2018/09/30/interzicerea-de-catre-autoritati-a-dreptului-cetatenilor-romani-la-campanie-pentru-referendum/

Economica.net, 30 mai 2018, "Numarul copiilor cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani a fost de 4,17 milioane, la 1 ianuarie 2018, http://www.economica.net/numarul-copiilor-cu-varsta-cuprinsa-intre-0-18-ani-a-fost-de-4-17-milioane-la-1-ianuarie-2018_154388.html 

Economica.net, 10 sept. 2018, "Populatia Romaniei: declinul demografic s-a accentuat in iulie, din cauza cresterii mortalitatii", http://www.economica.net/populatia-romaniei-declinul-demografic-s-a-accentuat-in-iulie-din-cauza-cresterii-mortalitatii_158202.html

Evenimentul Zilei, 1 nov. 2016, "Raluca Pruna ataca partidele care sustin valorile traditionale pentru ca se opun casatoriilor intre homosexuali", https://evz.ro/raluca-pruna-ataca-partidele-care-sustin-valorile-traditionale-pe.html

Evenimentul Zilei, 2 oct. 2018, "Referendum pentru familie. Oare cati stiu detaliile-cheie din spatele intrebarii de pe buletinele de vot? Explicatiile care fac diferenta", https://evz.ro/referendum-pentru-familie-da-nu-intrebare.html

Euractiv.ro, "Klaus Iohannis a votat la referendumul pentru familie, la Sibiu",  https://www.euractiv.ro/news/klaus-iohannis-a-votat-la-referendumul-pentru-familie-la-sibiu-12080

Hotnews.ro, 8 oct. 2018, "BEC Referendum 2018 - rezultate finale. Prezenta la vot 21,1%, voturi 'DA' - 91,56%, voturi 'NU' - 6,47%, https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22746533-bec-referendum-2018-rezultate-finale-prezen-vot-21-1-voturi-91-56-voturi-nu-6-47.htm

Jurnalul.ro, 17 iul. 2012, "Toni Grebla: Pragul electoral la referendum ar trebui elieminat. Nicio tara membra UE nuare prag electoral", https://jurnalul.antena3.ro/stiri/politica/toni-grebla-pragul-electoral-la-referendum-ar-trebui-eliminat-nicio-tara-membra-ue-nu-are-prag-electoral-618471.html

Mediafax, 18 mai 2018, "Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la legea Referendumului", https://www.mediafax.ro/politic/klaus-iohannis-a-sesizat-curtea-constitutionala-cu-privire-la-legea-referendumului-17221471

Observator.tv, 3 oct. 2018, "Referendumul pentru familei va costa statul peste 35 de milioane de euro", https://observator.tv/social/referendum-2018-buget-270486.html

Protv, 27 feb. 2018, "Romania, tara din care au migrat cei mai multi oameni, dupa Siria. Raport ingrijorator al ONU", https://stirileprotv.ro/stiri/social/romania-tara-din-care-au-migrat-cei-mai-multi-oameni-dupa-siria-raport-ingrijorator-al-onu.html

Q magazine, 21 oct 2016, dr. Bogdan Duca, "Erorile din declaratia domnului Iohannis si consecintele lor politice", https://www.qmagazine.ro/erorile-din-declaratia-domnului-iohannis-si-consecintele-lor-politice/

Republica.ro, 17 sept. 2018, "Referendum si pesta. Lui Liviu Dragnea i-a iesit si diversiunea aceasta", https://republica.ro/referendum-si-pesta-lui-liviu-dragnea-i-a-iesit-si-diversiunea-aceasta

Romania libera, 26 oct. 2018, "Intelectuali 'de dreapta' versus Referendum, https://romanialibera.ro/actualitate/intelectuali-de-dreapta-versus-referendum-758277

Scrisoarea Coalitiei pentru Familie catre presedintele Senatului Romaniei, din oct. 2018, publicata in Stiri pentru viata, 6 oct. 2017, "Comitetul de initiativa al referendumului pentru casatorie ii cere Presedintelui Senatului sa urgenteze votul pentru proiectul de lege de modificare a definitiei casatoriei din Constitutie", http://stiripentruviata.ro/comitetul-de-initiativa-al-referendumului-pentru-casatorie-ii-cere-presedintelui-senatului-sa-urgenteze-votul-pentru-proiectul-de-lege-de-modificare-a-definitiei-casatoriei-din-constitutie/

 

 

Radu Baltasiu.

 https://radubaltasiu.blogspot.com/?fbclid=IwAR1M_OJgd_-HBb4KBbtEImuPPkd-5h7ps4R_Vmx7Zy6YuKnLfDvs4LcALxU

0 comentarii2688 vizualizări12 noiembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0