Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Institutiile globale incotro ?

In 14 septembrie anul acesta va avea loc(a avut-n.r.) cea de-a 65-a Adunare Generala a ONU.Ordinea de zi a acestei sesiuni a fost stabilit in avans cu sapte luni conform cutumei .Ea va trata problema globalizarii. Presedintele Adunarii va fi un european , in persoana lui Joseph Deiss, fost sef al statului elvetian. Raportorul Parlamentului European pentru ONU este germanul Alexander Graf  Lambsdorff din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor (ALDE)

     Pentru  UE si pentru statele sale aceasta Adunare are semnificatii profunde ce vor defini raporturile intre UE si  ONU dar si intre ONU si statele din UE ca subiecti individuali de drept international .Trebuie sa spunem ca ambele institutii , sunt intr-un proces de transformare si adaptare functionala si structurala la noile realitati .Uniunea Europeana si statele sale sunt cei mai mari contributori la sistemul ONU, asigurand 40 % din bugetul total al organizatiei. De asemenea UE asigura peste 40% din costurile pentru mentinerea pacii si 12 % din trupe .Totodata Uniunea finanteaza peste 50 % din fondurile si programele ONU . Rezulta ca Uniunea ca subiect colectiv trebuie sa fie o voce sonora si ascultata in sistemul ONU .

De la precedenta Adunare Generala a ONU (sept 2009) tabloul institutiilor politice al UE s-a modificat . Noul profil prezinta UE cu un Inalt Reprezentant  pentru Politica Externa si de Securitate  Comuna in persoana lui Catherine Asthon .

De asemenea UE are la dispozitie Serviciul European de Actiune Externa, un organism de curand infintat la dispozitia  Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa .Tratatul de la Lisabona face din UE un actor international.Pana la aceasta data UE a avut doar rolul de observator la ONU. Sa vedem daca ONU va accepta ca UE sa fie membru cu drept de vot. Si in interiorul UE unele state ca Franta si Marea Britanie  au avut reticente fata de conferirea rolului de membru al UE la ONU pentru ca in felul acesta isi pierdeau rolul de membru in Consiliul de Securitate . In cele din urma au acceptat ca Inaltul Reprezentant sa vorbeasca in Adunarea Generala dar nu si in Consiliul de Securitate .

        Este foarte important de vazut cum se va impaca presedintia rotativa cu cea permanenta a UE. Asistam la armonizarea actiunilor a doi importanti actori internationali cu vocatie globala dar care au mari dificultati interne .

Cum dificultatile UE ne sunt familiare de la mecanismul decizional si pana la armonizarea pozitiilor fata de evenimentele internationale sa vedem ce macina autoritatea ONU .

      ONU este o constructie ce reflecta realitatea lumii din a doua jumatate a secolului trecut, marcata de terminarea celui de –al Doilea Razboi .America de Sud prin vocea Braziliei  a emis , justificat, pretentii de a fi inclusa in Consiliul de Securitate .Germania ,India Japonia au criticat arhitectura decizionala a ONU de acum si daca financiar si economic sunt mari contribuabili la sistemul ONU au spus ca li se cuvine un loc la masa deciziei.

Cu siguranta arhitectura functionala si structurala a ONU va fi modificata in viitor.

Asadar noua ordine internationala pe care o tot trambiteaza liderii lumii nu este nici noua si nici ordine .Diplomatia Romaniei are un rol dificil in aceasta perioada .Un lucru este clar si nu este bine .Nu suntem vizibili pe radarul global , nu suntem bine pozitionati in relatia cu Rusia si nici in UE nu suntem o voce sonora ,ascultata sau care ar prezenta vreun interes .Comportamentul diplomatic al Romaniei este dupa dictare ,umil, lipsit de curaj ,  nepredictibil.Documentul care trebuie sa fie  ceasul si busola diplomatilor lipseste .In sase luni de la depunerea juramantului de catre Presedintele Romaniei tara aceasta ar fi trebuit sa aiba o  "Strategie de securitate nationala" Acest document nu a fost inca discutat in Parlament si el este cunoscut de cetateni numai prin faptul ca ziaristii au devenit un pericol pentru tara . In aceasta strategie trebuiau definite potrivit legii  INTERESELE NATIONALE, RISCURILE si AMENINTARILE .

Oare ce le-a spus Presedintele Romaniei  la recenta adunare a diplomatilor ?

Sovaim intr-un spatiu diplomatic , minat , fara un Moise calauzitor .

Sa dea Dumnezeu sa fie bine !

Col.Ioan Gaftone

0 comentarii2436 vizualizări18 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0