Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
DE LA GEOPOLITICA PETROLULUI LA GEOPOLITICA FOAMEI.

Suntem martorii scumpirii continue a alimentelor. Tot mai mult din bugetul familiei se duce in  cosul zilnic. Tot mai des presa semnaleaza faptul ca  Romania importa peste 80 % din alimente. Am ajuns sa producem in tara doar  20 % din necesarul de hrana. Securitatea alimentara a unei natiuni este componenta a securitatii nationale si trebuie tratata din perspectiva intereselor nationale. Trebuie sa respingem si sa spargem mitul "Romaniei ca granar al Europei" . Tara noastra nu a fost niciodata granar al Europei. Exporturile romanesti de cereale incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX -lea  au reprezentat sub 12%din importurile europene. In ce priveste productia agricola am avut serioase decalaje fata de celelalte tari europene.

Toate reformele agrare de la Cuza si pana azi nu au fost incununate de succes. In istoria moderna a Romaniei prapastia intre progresul oraselor  si starea de inapoiere culturala si sociala a satului s-a adancit constant. Pierderile de vieti omenesti in razboaiele din 1877 , Primul Razboi si cel de-al Doilea Razboi  au redus substantial forta de munca din mediul rural. Este edificator in acest sens a sublinia faptul ca dupa al Doilea Razboi  un milion de familii au ramas fara un barbat in casa iar prin aplicarea Conventiei de Armistitiu a trebuit sa dam Uniunii Sovietice  682 700 tone cereale.  Tot ca despagubiri de razboi am  dat Uniunii Sovietice  200 000 de bovine  si  198 .000 cabaline. Familiile din mediul rural au ramas fara barbati apti de lucru dupa care li s-au luat caii si boii cu care lucrau pamantul. In aceasta situatie au trebuit sa-si plateasca cotele de cereale iar cei care au fost in imposibilitate de a livra produsele au fost bagati in inchisorile comuniste si la Canal. (n.r.- in anii 50)

Colectivizarea a marit numarul celor din inchisori dand o naucitoare lovitura spatiului rural. A venit asadar randul tinerilor care au scapat de moarte in razboi si bunicilor sa-si paraseasca familiile si sa intre in inchisorilr comuniste. (n.r. - pana in 1964). Dupa anul 1989 faramitarea suprafetelor agricole , distrugerea industriei de tractoare si utilaje agricole, distrugerea invatamantului agricol, distrugerea sistemului de hidroamelioratii au fost doar cativa din factorii care au influentat spatiul rural. Daca in 1989 aveam serioase decalaje fata de agricultura europeana acum prapastia s-a adancit si totodata s-a largit. Globalizarea si integrarea europeana au surprins agricultura romaneasca in recul. Conducerea actuala a statului in loc sa recunoasca esecul total al managementului strategic in agricultura se complace in afirmatii luate din gura arendasului Ilie Rogojinaru din Rascoala lui Rebreanu dupa care "taranul este in realitate numai rau si prost si lenes."Guvernantii nostri nu au o viziune si o perspectiva rezultata dintr-o analiza profunda a fenomenelor si proceselor . Se marginesc in a da vina pe" Ilie de la scularie" A vedea lucrurile global si a actiona local este mai mult decat necesar si obligatoriu astazi . In fiecari noapte vin pe lume 219 000 oameni in plus la masa globala. Geopolitica alimentelor este mai volatila si mai conflictuala decat geopolitica petrolului.  Fermierii lumii  trebuie sa hraneasca in fiecare an cu 80 de milioane de oameni mai mult decat in anul precedent. Populatia lumii este in crestere si in curand va ajunge la noua miliarde . Marii producatori de cereale transforma in etanol o cantitate tot mai mare de la an la an. Pretul cerealelor este legat de cel al petrolului . Resursele de apa , eroziunea solului , desertificarea crescanda , incalzirea globala , schimbarile climatice sunt elemente care intra in ecuatia securitatii alimentare. Managementul strategic al agriculturii si al securitatii alimentare trebuie abordat intr-o viziune holistica , cuprinzatoare, responsabila si peste orizontul electoral ingust al politicienilor de pripas. Managementul strategic al agriculturii presupune nu doar retrocedarea terenurilor . Presupune o infrastructura moderna de la unitati de productie si mentenanta a utilajelor  la garaje pentru echipamente sau uscarea semintelor , silozuri, depozite pentru ingrasaminte , tehnologii de forare si captare a apei , sisteme de irigatii, fertilizatori,  facilitati portuare si de transport feroviar si pana la   invatamant , cercetarea stiintifica si avertizare meteorologica avansata. La noi impactul si consecintele incalzirii climatice sunt tratate ca si anunturile unui aventurier despre sfarsitul lumii. Indicatorii ONU privind Dezvoltarea Durabila nu sunt indicatori de performanta administrativa iar guvernantii nu sunt evaluati in functie de modul cum realizeaza aceste obiective .

La noi mediul rural traieste in regim de supravietuire din banii europeni acordati sub forma subventiilor si din banii celor care lucreaza in strainatate . Mediul rural este o imbinare de ev mediu si modernism. Imaginea unei babe cu calul de capastru in aratura si vorbind la telefonul mobil pare a fi imaginea emblematica pentru esecul reformei in mediul rural. Cu o astfel de realitate si cu lipsa politicilor publice serioase sunt convins ca vom ingrosa randurile  miliardului de oameni care se duc la culcare nemancati in fiecare seara.

Un adevar care trebuie sa-l stie fiecare cetatean este acela ca in lumea aceasta cand stapanesti mijloacele de subzistenta a unui popor ii stapanesti si vointa iar libertatea acelui popor este un vis indepartat indiferent ce scrie in Constitutie .

 

 

Col. (rez.) Ioan Gaftone

 

 

N.R. - La mult ani domnule Gaftone cu ocazia implinirii a 55 de de viata si ne dorim o colaborare cel putin la fel de fructuoasa si in urmatorii ani.

0 comentarii2443 vizualizări10 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0