Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Punct de vedere asupra propunerii Guvernului de reorganizare administrativa a teritoriului Romaniei.

Printr-o serie de anunturi publice facute de catre Presedinte, Primul Ministru si alti demnitari s-a aflat prin intermediul mass-media de intentia "parteneriatului  de succes: partid, Guvern, presedinte"[1] de a reorganiza administrativ teritoriul Romaniei prin desfintarea celor 41 de judete existente si infiintarea a altor 8 megastrusturi teritoriale. Initial a fost invocata  necesitatea acestei actiuni prin aceea ca altfel se "submineaza serios sansele ca, din 2013, sa aduca bani europeni, pentru ca, in Europa, banii se dau pe componenta administrativa, pe structuri apropiate de cele regionale, adica, astazi, ceea ce avem nu functioneaza pe interes national"[2].  Deoarece s-a dovedit repede ca acesta este un fals argument, accesarea fondurilor europene nefiind conditionata in nici un fel de structura teritoriala a tarii,  premierul  a enuntat ulterior alte pretinse "avantaje" ale  "proiectului PDL:  faptul ca se poate realiza fara revizuirea Constitutiei, finalizeaza procesul de descentralizare a administratiei publice, realizeaza o reala politica de dezvoltare regionala, reduce substantial costurile si realizeaza debirocratizarea, destructureaza retelele clientelare constituite de-a lungul timpului, accelereaza procesul de absorbtie a fondurilor europene."[3]

In continuare,  prin numeroase declaratii ale Presedintelui,  a diversilor membrii ai Guvernului si a unor membrii marcanti ai PDL-ului s-a incercat inducerea in rindul populatiei Romaniei  a ideii unei  inevitabile reorgamizari a teritoriului.

 

Fata de acesta situatie noi consideram ca reorganizarea teritoriala a Romaniei in acest moment nu este nici necesara si nici oportuna din urmatoarele motive:

 

A. Referitor la ne-NECESITATEA reorganizarii teritoriale a Romaniei

 

Desii de peste doi ani Romania se afla in criza economica,  fiind invocata drept principala cauza "Criza Mondiala",  nu este nici o legatura intre dificultatile economice actuale ale tarii si actuala organizare a teritoriului.

Dezvoltarea locala si regionala a tarii nu a fost impiedicata nicicum de impartirea actuala pe judete,  neconstatindu-se pina acum actiuni semnificative de obstructionare a programelor de dezvoltare regionala din partea comunitatilor locale. Atunci cind au aparut astfel de situatii nu a fost vorba de obstructionari arbitrare ci de regula de apararea unor interse ale populatiei locale. Dimpotriva s-a constatat in general un bun dialog intre autoritatile diverselor unitati administrativ teritoriale vecine, atunci cind a fost vorba de dezvoltarea unor infrastructuri de interes comun, chiar si in cazul in care acestea apartineau unor formatiuni politice diferite.

Populatia nu si-a manifestat niciodata nemultumirea fata de faptul ca unitatile administrativ teritoriale in care vietuiesc sunt prea mici. Dimpotriva, adesea au cerut o subdivizare a acestora, prin solicitarea de infiintare a unor noi comune - ceea ce uneori s-a si realizat - sau chiar a noi judete.

Absorbtia fondurilor europene pina acum nu a fost nicidecum incetinita din cauza actualei organizari teritoriale pe judete ci in principal din pricina autoritatilor de management a programelor finantate din fonduri  europene si a organismelor de implemenare a  acestora, organizate la nivel regional.

 

Nu exista nici un argument viabil care sa demonstreze ca odata cu reorganizarea teritoriului se vor reduce cheltielile administrative, ci dimpotriva ne astemptam la o crestere a lor dat fiind ca vor fi nevoie de cheltuieli mai mari cum ar fi de exemplu cu deplsarea (transport si diurna) organelor de verificare control  in teritoriu, de cheltuieli suplimentare legate de mentinerea permanenta a legaturilor dintre institutiile noilor unitati administrativ teritoriale si birourilor lor locale.

Nu se va  putea realiza o debirocratizarea prin crearea unor unitati administrative gigant pentru faptul ca  vor trebui create birouri locale a acestor institutii, ceea ce vor conduce la interpunerea inca a unor birocrati intre cetatean si institutia respectiva. Ideea de a transfera atributiile "deconcentratelor" catre administratiile locale (primarii) pentru ca "acolo este cetateanul mai aproape de administratie".[4]….. este absurda si imposibila. Exemplu  de deconcentrate: Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortelor de Munca (AJOFM), APIA, Garda de Mediu, Garda Financiara, SGA, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA),  Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, Inspectoratul Scolar Judetean, Agentia de Mediu, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, Casa Judeteana de Pensii, Directia Agricola,  Autoritatea de Sanatate Publica etc.

 

B. Referitor la ne-OPORTUNITATEA reorganizarii teritoriale a Romaniei

 

Nefiind inca demonstrata NECESITATEA reorganizarii teritoriale a Romaniei nu se poate pune problema oprtunitatii acestei actiuni in aceata perioada sau in viitorul apropiat

Cum "orice propunere de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie realizata in cadrul unui proces amplu care sa cuprinda studii de fundamentare detaliate, o analiza multicriteriala, precum si o componenta de consultare publica larga"[5], pina la realizarea acestora, nu este opotuna reorganizarea teritoriala a Romaniei

In acesta perioada sau semnat sau sunt in pregatire semnarea multor contracte pentru proiecte cu finantare nerambursabila europeana in care beneficiari sunt consiliile judetene si care odata cu disparitia uneia dintre  partile contractante devin automat nule din punct de vedere juridic. Succesiunea drepturilor si obligatiilor ce decurg din aceste contracte  va devenii foarte complicata mai ales daca se tine seama de faptul ca prin aceste contracte se finateaza proiecte ce au fost selectate in baza unor criterii si conditii de eligibilitate, criterii si conditii pe care noile unitati administrativ teritoriale de regula nu le vor mai indeplini.

Gravele probleme economico-sociale pe care le are in aceste vremuri tara  vor fi si mai greu de rezolvat in conditiile dezorganizarii inevitabile ce se produce in perioada de tranzitie de la o forma de organizare la alta.

Argumentul ca este necesara o reorganizare teritoriala a tarii pentru ca actuala impartire este "invechita, din 1968" nu are nicio semnificatie atit timp cit multe dintre cele mai dezvoltate tari din lume au aceasi organizare teritoriala  chiar de sute de ani.

Argumentul ca actuala organizare teritoriala este "de sorginte comunista" este falsa. De sorginte comunista a fost organizarea pe regiuni, care s-a dovedit ineficienta chiar si intr-o guvernare autoritara din cauza indepartarii prea mari a factorilor decizionali de realitatile concrete social-economice. Dupa studii aprofundate s-a constatat ca tot organizarea antebelica, care se formase in mod natural in decursul secolelor,  cu unele ajustari, este cea mai potrivita. Deci organizarea pe judete nu este de "sorginte comunista" ci este "de sorginte" istorica, rezultatul unor indelungate experiente.[6]

 

Din considerentele de mai sus precum si din analizarea altor informatii furnizate fie prin declaratii, cel mai adesea contradictorii, ale diversilor membrii ai coalitiei guvernamentale, fie furnizate de catre diversi specialisti prin publicare in mass-media ori transmise noua direct, apreciem ca nu este nici necesara si nici oportuna o reorganizare teritoriala a Romaniei.

Propunerea de reorganizarea teritoriala de catre actualul parlament, acum spre sfirsitul mandatului, este imorala avind in vedere ca prin aceasta se incearca impunera populatiei tarii a unei reforme  care va trebui realizata in fapt de catre un guvern viitor care va  rezulta din apropiatele alegeri si care foarte probabil ca va avea o alta viziune asupra acestei probleme decit cel actual.

Sintem convinsi ca prin incercarea de a impune in aceste vremuri o reorganizare a teritoriului tarii prin evitarea consultarii populare - obligatorie dealtfel pentru orice guvernare (care se autointituleaza) democrata - intr-o chestiune atit de majora, prin incercarea de eludare a prevederilor constitutionale in acest sens prin inventarea/translatarea numelui de "judet" la un alt tip de teritoriu - numit de altfel acum "regiune" - ca si cum limba romana nu ar fi impus de secole semnificatia cuvintului "judet"[7],  se cauta  in fapt consolidarea "retelelor clientelare constituite de-a lungul timpului"[8] de catre actualii guvernanti.

De altfel ce este mai semnificativ in acest sens decit declaratiile domnului Emil Boc  in calitate de viitor (deja actual) Presedinte al PDL prin care dovedeste clar ca nici intr-un caz PDL-ul nu este interesat de  binele tarii atunci cind promoveaza diverse legi  ci de mentinerea la putere cu orice pret a propriilor retele :

Trebuie sa-i coboram sub 50%. Sunt la 54%, cand i-am coborat sub 50% am deschis bulevardul ramanerii la guvernare. Conditia e sa pastram echipa si parteneriatul cu presedintele Traian Basescu[9]

Alegerea primarilor intr-un singur tur va permite sa ne consolidam numarul de primari la 30 de procente 

Daca vrem mentinerea fiefurilor, asa cum arata si doreste PSD, nu ne atingem de judete"[10]

 

 

 

Mihai Fuca-Tomescu.[1] Emil Boc,  prezentarea motiunii "Romania dreapta, Romania puternica" la 8 mai 2011 in fata organizatiei PDL Bucuresti

[2] Emil Boc, intalnirea din 6 iunie 2011 cu deputatii PDL

[3] Emil Boc, conferinta de presa, 11 iunie

[4] Emil Boc, intalnirea din 6 iunie 2011 cu deputatii PDL

[5] Elena Udrea in  documentul din 16 mai 2011 intitulat "Pozitia Guvernului Romaniei fata de posibila reconfigurare pe teritoriul Romaniei a structurilor administrativ-teritoriale" semnat de Emil Boc

[6] Nicolae Ceausescu a incredintat unor specialisti din diverse institutii de cercetare si universitati sarcina de a gasii o organizare optima a teritoriului. La vremea respectiva au fost create modele matematice, folosindu-se tehnicile cercetarii operationale, s-au facut studii de caz, s-a facut o larga consultare a populatiei (ceva neobisnuit si inviorator in acele vremuri), de care s-a tinut cont (astfel au aparut judetele Salaj, desprins din proiectatul megajudet Cluj, judetul Tulcea, care era divizat intre Constanta si Galati, s-au facut ajustari judetelor secuiesti, conform solicitarilor si uneori chiar a protestelor populatiei locale). Intregul proces a durat cca 4 ani (1965…1968).

[7] Este casicum s-ar incerca  extinderea notiunii de mostenitor prin emiterea unei legi care consfinteste ca notiunile de "frate" si "var" exprima acelasi lucru.

[8] Emil Boc, conferinta de presa, 11 iunie In fapt prin sintagma "destructurarea retelelor clientelare constituite de-a lungul timpului"  se face referire la organizatiile locale si  judetene ale partidelor aflate in opozitie, cele ale PDL-ului nedeosebindu-se cu nimic de acestea.

[9] Emil Boc, prezentarea motiunii "Romania dreapta, Romania puternica" la 8 mai 2011 in fata organizatiei PDL Bucuresti

[10] Emil Boc, conferinta de presa, 11 iunie

0 comentarii2464 vizualizări21 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0