Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
STATUL - ACTOR ENERGETIC INTERNATIONAL.

Tema  securitatii energetice  circula in lume cum circula pe vremea lui Marx "stafia comunismului". Modelul economic mondial este bazat pe hidrocarburi. In consecinta, relatiile de putere in sistemul international au un determinism energetic pronuntat.

Scoaterea la vanzare de catre Guvernul Boc a unui procent de 9,4 % din actiunile PETROM este o chestiune care pune in evidenta lipsa de viziune, amatorismul si voluntarismul managementului strategic. Pentru a sustine informatia voi ilustra in mod sintetic, ce se intampla in lume si in Europa pe piata surselor de energie.

Cutremurul din Japonia, neprevazut si imprevizibil, a influentat recent strategia statelor de a-si produce necesarul de energie. Consecintele in plan energetic ale  dezastrului de la  centrala nucleara din Fukushima, au determinat statele sa manifeste mai putina preocupare pentru producerea energiei in centralele nucleare si deplasarea accentului spre celelalte surse. Titeiul si gazul raman sursele principale de asigurare a energiei. Pe piata energetica globala, alaturi de state au aparut actorii nonstatali -societatile multinationale. Societatile multinationale sunt tot mai puternice si nu sunt controlate de state. Ele se confrunta cu statele detinatoare de rezerve petroliere care nu

si-au trecut aceasta sursa de putere din sectorul public in sectorul privat si o pot utiliza in acord cu prioritatile lor. Dupa cifra de afaceri, in ierarhie conduc societatile multinationale, (Exxon Mobil, Chevron Texaco, Conoco Phillips din SUA, iar din Europa, British Petroleum si Royal Dutch Shell). Daca avem in vedere controlul asupra rezervelor de titei, atunci situatia se schimba in favoarea statelor care si-au mentinut in sfera proprietatii publice aceasta sursa de putere si de competitie. In acest sens, evidentiez  faptul ca, la nivel global, companiile de stat controleaza peste 80 % din rezervele si productia de petrol, iar multinationalele produc doar 10 % din petrolul mondial si detin doar 3 % din rezerve. In concluzie, statele serioase si-au pastrat aceasta sursa de promovare a intereselor nationale in domeniul public al statului si ca atare, nu pot fi supuse limitarilor sau constrangerilor geopolitice si economice. Noi inca nu am stabilit ce fel de stat vrem sa construim, ce functii trebuie sa indeplineasca si din ce surse isi va extrage puterea. Exista si tari, ca Rusia sau Venezuela, care au limitat accesul sectorului privat la resursele energetice si care folosesc aceste resurse in locul armelor. China foloseste compania petroliera nationala de stat pentru a domina energetic Africa (Sudan, Angola, Nigeria). In mana statului, rezervele de petrol au devenit mijloc de presiune economica, geopolitica, geostrategica si geoeconomica. Soarta lumii se hotaraste pe scena energiei, adica in Asia si in Oceanul Indian, prin care se face 70 % din traficul cu produse petroliere.

In Europa, din dorinta de a spori competitia si de a face concurenta cat mai functionala, s-a promovat o politica de fragmentare a companiilor si de trecere in sectorul privat. Economic a fost benefica aceasta politica, dar pe termen lung este paguboasa pentru ca Rusia nu mai are concurenti de anvergura ei si astfel, securitatea energetica a Europei este doar un vis. Revolutiile din tarile nordului Africii au consolidat statutul Rusiei de furnizor de energie al Uniunii Europene. Asadar, intentia de vanzare a actiunilor PETROM catre compania statului austriac (OMV) a fost o greseala strategica. In chestiuni strategice, pretul nu conteaza, ci doar consecintele geopolitice. Faptul ca aceasta companie detine din prima vanzare 51 % din actiuni, este o alta greseala pentru care Adrian Nastase a platit si PSD mai plateste inca. Banuiesc ca scoaterea la vanzare a actiunilor PETROM a fost o manevra politicianista, de accentuare in ochii electoratului a greselii lui Adrian Nastase si nu o intentie serioasa. Daca a constituit o intentie serioasa, atunci cu atat mai mult, aceasta subliniaza lipsa de viziune a Guvernului Boc in materie de promovare a intereselor nationale si a securitatii energetice.

Oare cu ce se indeletnicesc functionarii din Ministerul Economiei si cei din Divizia de Diplomatie Economica a Ministerului Afacerilor Externe ?

Credinta mea este ca merg la serviciu ca sa aiba unde pleca de acasa si totodata, de unde sa se intoarca.


Col. (Rez.) Ioan Gaftone

1 comentariu2457 vizualizări26 iulie 2011
rss 2.0
rss 2.0