Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Cruzime fata de animale ca si in evul mediu.

Noi cetatenii din Bistrita traim niste vremuri tare interesante: abia s-au terminat serbarile Bistritei Medievale care au tinut neaparat sa ne trimita inapoi intr-o perioada a istoriei mult idealizata: doamne si domnite, domni, cavaleri, etc. ca si cind in timpul respectiv nu ar fi fost si Inchizitia bisericii catolice care ardea pe rug pentru orice "erezie" reala sau inchipuita si care sustinea ca animalele nu au suflet.

 Au urmat Zilele Bistritei, in timpul carora s-a dezvelit mascota orasului.

 Dar sa le luam pe rind:

 Evul Mediu nu a insemnat doar domnite curtate de domni, trubaduri, turniruri ale cavalerilor si cite or mai fi fost descrise in literatura idealizanta din diverse epoci, ci a fost si perioada intunecata a istoriei cu gesturi de o cruzime inimaginabila atit fata de oameni cit si fata de animale.

 Asta cu citeva sute de ani in urma. Dar azi, cum stam azi cu cruzimea fata de animale? Majoritatea recunoastem ca aceste fiinte au suflet, simt durerea fizica exact ca si noi (dar o suporta cu mai multa demnitate) si un medic veterinar nu ride de tine daca-i spui ca patrupedul tau sufera de o depresie pshihica.

 S-au creat in ultimele decenii institutii de ocrotire inclusiv pentru animale, numite - in cazul animalelor fara stapini - adaposturi. Cuvintul adapost pentru mine inseamna un loc unde te poti simti in siguranta. Nu stiu cum e la altii, dar adapostul din Bistrita nu poate fi numit decit un ghetto (foto 1).

 Animalele sint tinute cite 2-3 intr-o cusca unde ar trebui sa stea un ciine, curatenia nu se face, stau in fecalele lor (situatie mult ingreunata din cauza deficientelor la canalizare) (foto 2).

 Va avertizam ca fotografiile urmatoare nu sint indicate persoanelor cu probleme de sanatate (ficat, stomac) (foto 3, 4).

 Asa arata hrana care le este destinata: organe de animale, aduse din nu stiu ce localitate din judet, cind la o distanta mica fata de "adapost" este un abator care vinde organe si oase si care, chiar daca ar fi putin mai scumpe decit la sursa actuala, are avantajul apropierii, nu ar fi nevoie decit de un carucior pentru transportul hranei si s-ar aduce zilnic mincare proaspata. Asa se impute hrana intr-o carcasa de lada frigorifica ce nu este conectata la curent, iar ciinii, oricit ar fi de flaminzi, refuza sa manince. Merita vazuta "bucataria" pentru animale, care, daca n-ar fi butoaiele din metal si acoperisul, ar putea trece linistit ca fiind foarte veche. (foto 5). Va asigur ca dateaza din anul domnului 2009.

 Cred ca in Evul Mediu conditiile erau aceleasi, daca nu mai umane in sensul ca hingherii isi faceau treaba pina la capat. Fata de tratamentul pe care aceste animale il sufera acum (iulie 2011), moartea este preferabila.

 Mascota orasului: Nu discutam despre estetica aratarii respective, ci despre simbolistica ei. Merge vorba ca strutul, adica mascota noastra, isi rezolva problemele ascunzindu-si capul in nisip. Daca el, strutul, nu vede problemele inseamna ca ele nu exista.

 Acelasi lucru se poate spune despre cei care raspund din partea primariei de "adapostul" pentru ciinii fara stapin. Problemele sint cu carul dar solutia este sa le ascundem. Cum? Simplu: interzicind accesul membrilor ANIMATERRA, care pina acum s-au ingrijit ca acei ciini sa fie hraniti de cel putin de 3 ori pe saptamina si o data sa se faca curat (sub "supravegherea atenta" a ingrijitorului, care este de fapt platit sa faca munca respectiva). Daca cereti angajatilor de acolo sa vedeti uneltele cu care fac curat o sa aveti surpriza sa aflati ca nu au.  

 Mai nou s-a scos si programul de vizita (simbata si duminica intre orele 10-12), dar pe de alta parte tot primaria se plinge ca nu se fac adoptii. Pai daca situatia de acolo este  cum este, adapostul trebuie mai degraba ascuns si atunci cum vreti sa se faca adoptii?  

 

Asociatia ANIMATERRA Bistrita.

 

3 commentarii2464 vizualizări26 iulie 2011
rss 2.0
rss 2.0