Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
B-N ramane fief al PSD??? Liberalii intre Nicu Moldovan, Roland Venig si Dumitru Muresan.

Dupa analiza care a vizat municipiul Bistrita si in care am concluzionat, deocamdata, ca batalia pentru fotoliul de primar al Bistritei se va da intre Ovidiu Teodor Cretu, candidatul USL si cel al PDL, aflat, tot DEOCAMDATA, pe lista scurta a lui El Maximo, adica a deputatului Ioan Oltean. Practic, pe lista mai lunga putin s-ar putea afla Ioan Turc, Lucian Ungur, Vasile Moldovam, Eugen Curtean, Cristian Florean si, cu voia dumneavoastra Ioan Nelu Botis desi, in acest caz, lucrurile sunt complicate bine de tot.

Numai discut cifrele din sondaje, dar este clar ca viitorul candidat al PDL trebuie sa se autodepaseasca, cat mai ales sa depaseasca toate piedicile ce i de vor pune si din interior, cat mai ales din exterior.

 

BECLEAN - Orasul interzis

Un fel de oras interzis PDL, Nicolae Moldovan fiind un politician extrem de abil, relatia sa de lunga durata cu UDMR dovedindu-se utila din 2000 incoace.

Daca pentru PDL, sansele de-a intra in hora electorala locala din pole-position sunt mai mici decat o amiba, PNL trebuie sa se gandeasca de zece ori si sa mute o singura data. Restul nu prea mai conteaza.

 

PSD love UDMR? Cine love PNL?

Ce este foarte clar? Faptul ca Nicu Moldovan este candidatul PSD cu sprijin UDMR, viceprimarul Stefan Mathe provenind din Uniunea aflata la guvernare alaturi de PDL. E in top, are peste 57% din voturi, asadar ramine primar.

Asta ne spun la aceasta ora datele si informatiile pe care le detinem. Mai mult, asemeni lui Cretu, Nicu Moldovan se poate descurca si fara PNL, deci, functia de viceprimar ar putea ramane in spatiul etnic maghiar.

Intrebare: cu ce se alege PNL? Dust in the wind...

Este evident faptul ca aici USL e pe baza de liste separate, PNL intrand in cursa electorala pe speze proprii. Dar, cum in politica, sa nu spui niciodata, niciodata, asteptam.

Cu Liviu Tarmure cotat cu 13 la suta din dorintele electorilor bistriteni, liberalilor nu le ramine decat sa lupte pentru a scoate cinci consilieri locali, in acest fel, putand sa-si impuna proiectele de hotarari si, sa mai dea cu pumnul in masa lui Nicolae Moldovan. Razboiul va fi unul pe masura si cred ca Dolha poate duce un asemenea viitor razboi.

 

PDL

Fara candidat potent, PDL se poate baza doar pe forta comunelor din apropierea Becleanului: Nuseni, Chiochis si poate chiar Uriu, desi, eu cred ca influentele lor  nu vor putea fi chiar atat de mari.

 Desi, se vorbeste despre Vasile Marc sau chiar Bogdan Rusu, eu cred ca nu putem face glume cu privire la cel care il va infrunta pe Nicu Moldovan dar si votul emotional anti-PDL.

Pe Vasile Marc este greu inca sa-l asimilezi PD-ului, el ramanand in memoria colectiva a zonei drept pedeserist. Asa l-a cunosct si eu.

Cat despre Bogdan Rusu: e mult prea tanar, nu are experienta politica, notorietate, dar alegerile din 2012 pot fi momentul cand  sa-si verifice capacitatiile de manager politic. Daca ele exista, vom vedea la numarul de consilieri pe care ii va scoate PDL. Daca nu, nu...

 

NASAUD

Orasul academicienilor este condus de 11 ani de Dumitru Muresan, primar PDL, fara urma de antecedente in lumea scandalurilor mediatice. Nici aici nu se stie cat de comuna va filista USL si cine este principalul contra-candidat. Este in pole-position si are toate sansele sa cistige un al patrulea mandat. Oameni orgoliosi, nasaudenii din USL vor scoate un candidat, alte partide putand proceda la fel.

Informatiile sunt putine in ceea ce ii priveste pe cei care se vor bate cu Muresan, asa ca asteptam momentul cand vom avea dosarele complete.

Personal cred ca Dumitru Muresan ar avea probleme si in interior. Iata ce imi declara in vara lui 2008, cu putin inainte de alegeri:

Intrebare: Nu sunteti un lider politic comod pentru sefii dumneavoastra?

Raspuns: Nu sunt si nu mi-am propus niciodata acest lucru! Desi nu sunt abonat la luarile de cuvant in cadrul sedintelor care le facem la partid, sunt omul care spune lucrurilor pe nume, indiferent de cat de mult deranjez. De fapt, eu nu mai particip la sedintele de Birou Permanent Judetean in calitatea pe care o am de vicepresedinte din motive pe care, inca, nu as vrea sa le fac publice. E un fel de-a protesta al meu pentru unele lucruri care nu mi se par la locul lor in partid.

 

SANGEORZ BAI

Un alt punct fierbinte pe harta USL, orasul-statiune Singeorz Bai, da batai de cap liderilor uselisti. Si aici, PSD si PNL ar putea merge pe liste separate, liberalul Maxim Pop dorindu-si foarte mult sa candideze pentru functia detinuta de Roland Venig, un edil cu foarte multe atuuri.

Nu este inca timpul analizei fiecarui candidat in parte, vom spune doar ca Maxim Pop nu crede in sondajele PSD si-si va comanda proprile sondaje pe la sfirsitul lunii septembrie.

Desi, au existat deja o prima runda de negocieri intre liderii USL la fata locului, lucrurile nu au fost rezolvate, o alta intalnire urmand sa aiba loc saptamana viitoare.

Cu toate acestea, Maxim Pop sustine ca nu renunta la candidatura sa, in calcul el luand chiar si una in afara USL.

Liste separate sau candidatura independenta, vom vedea in saptamanile care urmeaza, listele comune USL trebuind sa fie gata pana pe data de 1 septembrie.

 

Alin Cordos.

 

http://politicabn.blogspot.com/

0 comentarii2457 vizualizări12 august 2011
rss 2.0
rss 2.0