Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Despre Grecia - o parte din cauzele crizei.

10 indicii pentru a intelege modul in care Grecia a ajuns in situatia de azi, stiind ca ea a colectat 240 miliarde de Euro in subventii de la intrarea sa in Comunitatea Europeana in 1981.
Intr-un articol foarte sever pentru Grecia, Daily Mail a enumerat unele dintre aceste risipe si abuzuri fiscale din care incearca sa iasa guvernul Papandreou.

1. Metroul din Atena are aer conditionat si ofera si ecrane cu plasma pentu a distra calatorii. Accesul est gratuit pentru cele cinci milioane de locuitori ai capitaliei. In realitate gratuitatea nu e acordata in mod explicit, dar cum nu exista nici o bariera pentru a impiedica calatorii fara bilet, foarte putini pasageri au grija sa cumpere un bilet. Metroul din Atena, care a costat aproape 1.7 miliarde de Euro l-a platit de fapt contribuabilul european.

 2. Salariul mediu al functionarilor companiei feroviare nationale grecesti este de 70.000 de Euro, care include muncitorii si serviciile de curatire a trenurilor, si reprezinta triplul celui a salariatilor sectorului particular.

3. In plus, cifra de afaceri al acestei companii este aproximativ de 90 de milioane de Euro, pentru un total de salarii de aproape 575 de milioane de Euro pe an, ceeace a facut ca un politician grec sa ironizeze, spunand ca ar fi fost mai rentabil sà se foloseasca taxiuri particulare pentru transportul calatorilor.

4. Timp de un deceniu, masa salariala din sectorul public s-a dublat.

5. In mai mult de 600 de profesiuni pensionarea are loc la 50 de ani, cu o pensie reprezentand  95% din salariul ultimului an de activitate, pentru profesiunile considerate ca "dificile si periculoase." Aceste profesiuni includ brutarii, reporterii de radio, coaferii si maseurii bailor turcesti.

6. Declaratiile fiscale sunt complectate de catre contribuabili si vérificate de ei insisi. Astfel doar 5000 de locuitori intr’o tara de 12  milioane, recunosc ca castiga mai mult de 100.000 de Euro pe an. Insa peste 60.000 de gospodarii grecesti detin mai mult de 1 milion de Euro de investitii in tara, ne mai vorbind de sumele investite in strainatate. Multi contribuabili greci declara ca nu castiga mai mult de 12.000 de Euro pe an, chiar si atunci cand poseda vapoare, doua case pe insule grecesti si proprietati in strainatate.

7. In cazul in care colectorul fiscului ii deranjeaza, ei ii inmaneaza un "fakelaki," adica un plic cu bani. Exista chiar si un fel de pret formal de pana la 10.000 de Euro pentru gospodariile cele mai bogate (se spune ca familia greaca plateste fiscului, in medie, 2.000 de Euro pe an)

8. Marii armatori greci din suburbia cea mai bogatà Kifissia, sunt scutiti de impozite datorita beneficiilor pe care ar trebui sa le aduca tarii. Dar santierele navale sunt acum goale, doar 500 de salariati raman pentru a mentine compania navelor in mare declin.

9. Doar 300 de locuitori din Kifissia (o suburbie afluentà din Atena) au declarat ca poseda o piscina. Cifra reala este estimata la 20.000 de posesori.

10. Se considerà ca aceste evaziunii fiscale costa tara suma de 45 de miliarde de Euro pe an.

"Dupa ce au luptat cu politistii, care au facut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de manifestanti, acestia ocupà acum strazile asteptand votul politicienilor greci, saptamana viitoare, care trebuie sa aprobe masurile de austeritate impuse de Europa. Cu toate acestea, manifestantii ar trebui sa intoarca mania lor impotriva propriei lor tàri, impotriva grecilor, care s-au condamnat de ani de zile, refuzand tarii sumele care i le datorau.",  conclude cu amaraciune Daily Mail

 

 

 

 

2 commentarii2464 vizualizări13 noiembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0