Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Zece strategii de manipulare a poporului nostru.

"In lumea politicii, ca si in stiinta sau in alte intreprinderi, sau chiar in viata de zi cu zi, a sti ce gandesc altii, reprezinta un factor important pentru a ajunge la propriile concluzii. Pare aproape un truism !" Pasajul face parte din cartea lui Noam Chomsky - "State esuate", o complexa analiza a politicii americane care, dupa autor, este departe de linia Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Vasta bibliografie ce sta la baza lucrarii lui Chomsky acrediteaza ideea "puterii hegemonice mondiale" , asumata unilateral de Statele Unite ale Americii, care isi aroga dreptul de a purta razboi dupa bunul plac, sub o doctrina a "apararii anticipate", fara limite precizate. Regulile ordinii mondiale sunt impuse altora cu severitate, dar expediate ca niste chestiuni irelevante pentru Statele Unite.

                           Interesanta este analiza facuta democratiei interne comparativ cu...exportul de democratie. Teza subminarii democratiei datorita "concentrarii de putere privata" este spectaculoasa si, pentru noi, deja exemplificata in limbaj autohton de catre politicienii care...zaresc luminita de la capatul tunelului, sau conduc Romania dupa cum ordona "Marele Licurici" !  Va garantez o lectura interesanta, socanta si, mai ales, revelatoare.

                          Sa fiti sanatosi si sa va pastrati speranta !  Mugur Preda-Bucuresti-Romania

P.S.- Robert Faurisson, amintit in cele ce urmeaza, este unul dintre evreii care au negat existenta Holocaustului !                        

 

 Lingvistul nord-american Noam Chomsky a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare" prin mediile de informare in masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson.

Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decat orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta il intretine cu adevarul faptelor in sine". Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, in primul rand, strategia diversiunii.

Strategia diversiunii consista in deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarate de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neinsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o indura poporul nostru.

 

Zece strategii de manipulare a poporului nostru

1. ’’A distrage in permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara nici’un timp pentru gandire" scrie Chomsky.

2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.

Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema - reactie - solutie". La inceput, se creeaza problema, sau "situatia", prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sangeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, in detrimentrul libertatii.


3. Strategia "in degradeu".

Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata in mod progresiv, in ’’degradeu", pe o durata de zece ani. In acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi din 1980 pana in 1990. Somaj masiv, imigratie - invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate in mod brutal.

4. Strategia actiunii cu date diferite.

O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarare nepopulara este de a o prezenta ca "dureroasa, dar necesara’’, obtinand acordul publicului in prezent, pentru aplicarea in viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decat al unuia apropiat. In primul rand, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine maine" si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. In fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene intre 1992 - 1995 si aplicate in 2002.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici.

Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare? "Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atat de lipsita de simt critic ca a unui copil de 12 ani" analizeaza Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emotionala decat la gandire.

Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7. Mentinerea poporului in nestiinta si prostie.

A face in asa fel ca poporul sa nu inteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cat mai slaba, incat prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramana de neinteles de cele dintai.

8. A incuraja publicul sa se complaca in mediocritate.

A incuraja publicul sa creada ca e "bine" de a fi prost, vulgar si incult. A-l indopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

9. A inlocui revolta cu invinovatirea.

A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, in loc sa se ridice impotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se invinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, avand ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie!

10. Si, ultimul punct, a cunoaste oamenii mai bine decat se cunosc ei insisi.

Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescanda intre cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, "sistemul" a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decat el insusi. Aceasta inseamna ca, in majoritea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decat ei insisi.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

0 comentarii2478 vizualizări18 noiembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0