
Saptamanalul "Observatorul militar", editat pe bani publici, de catre MApN, pare o copie a cotidianului de propaganda al fostului PCR. Gabriel Oprea este un ministru extrem de ocupat. Atunci cand nu participa la sedintele de Guvern, pune la cale treburile in Ministerul Apararii Nationale sau se afla in vreo vizita de lucru in strainatate, Gabriel Oprea citeste, scrie sau trimite discursuri de felicitare. Putine sunt evenimentele ce au loc in Armata Romana care sa nu se bucure de aprecierea transmisa oficial de catre ministrul Oprea.
Si tocmai pentru ca este o persoana atat de ocupata, iar discursurile oficiale, din fiecare saptamana, ar putea fi reunite lejer intr-o carte lunara cu dimensiuni aproximative de la 500 de pagini in sus, ministrul Apararii a ales sa-si distribuie mesajele pline de invataminte chiar prin revista oficiala a ministerului pe care-l conduce: "Observatorul militar".
"Publicatie saptamanala a Ministerului Apararii Nationale, cu o traditie de 152 de ani", cum le place celor de la MapN sa-si prezinte revista, "Observatorul militar" a transmis din mijlocul armatei in cele doua Razboaie Mondiale. A supravietuit cum a putut in perioada comunista. A redevenit al Armatei dupa revolutia din decembrie 1989, recastigandu-si, cel putin teoretic, statutul de buletin informativ al Ministerului Apararii Nationale.
De cateva luni insa, revista editata, tiparita si distribuita din bugetul de stat pare o adevarata platforma electorala, construita pentru a imortaliza prin verb cuvintele ministrului Gabriel Oprea. De la Politia Aeriana si pana la succesul mondial al echipei feminine de spada, prin scrisori patetice ale pensionarilor care-i multumesc cu lacrimi in ochi pentru cresterea pensiilor, zbatandu-se printre zeci de fotografii-portret, figura lui Gabriel Oprea troneaza din centrul paginilor. Toata aceasta oda saptamanala scoate din bugetul MApN aproximativ 95.000 de euro anual. O suma modica pentru o campanie electorala care se distribuie, potrivit datelor furnizate, in 13.000 de exemplare pe editie.
Scrisoarea si primele mesaje
In septembrie 2011, militarii in rezerva, cu pensii sub 3.000 de lei, primeau o scrisoare semnata de ministrul Apararii, Gabriel Oprea. "Am onoarea de a va transmite, in numele marii familii a Armatei Romane, si in numele intregii societati, vestea buna pe care ati asteptat-o. In urma procesului de revizuire, pensia dumneavoastra a fost majorata si va intra efectiv in plata incepand cu 1 ianuarie 2012", debuta epistola.
Iar de aici si pana la final, scrisoarea devenea o colectie de calitati supraomenesti, toate apartinand, evident, chiar semnatarului. "Eu stiu sa-mi onorez datoria fata de camarazi", "Sunt militar, asa cum a fost si tatal meu", "Am fost primul care a atras atentia asupra nedreptatii modului in care au fost calculate initial pensiile", si "Cu toate riscurile si costurile politice, mi-am asumat efortul de a schimba proiectul si de a-i apara pe militari". Iata doar cateva dintre elementele ce construiau portretul modest al actualului ministru al Apararii.
Numarul 35 al "Observatorului militar", din 7-13 septembrie 2011, aniversa, cel putin declarativ, pe prima pagina, 180 de ani de existenta a Spitalului Universitar de Urgenta Militar. Urmatoarea pagina duduia insa de "Mesaje sosite pe adresa ministrului Apararii Nationale din partea militarilor pensionari". Extrem de patetice, acestea sunt reproduse integral in revista, intr-o suita construita parca sa smulga lacrimile si sa construiasca devotamentul pe viata.
"Fara sa vreau sa va flatez, trebuie sa recunosc ca sunteti singurul ministru al Apararii care A VRUT Si A PUTUT sa faca ceva pentru cei care au slujit si slujesc tara sub arme", scrie un cititor. "Pensionarilor din Fetesti, in proportie de peste 95 %, le-a crescut pensia in urma revizuirii si beneficiaza de aceasta repunere in drepturi. Acesti pensionari va sunt alaturi, Domnule Ministru, si va sustinem in toate proiectele si ideile constructive pe care le intreprindeti", era citat un alt recunoscator.
Portrete in tuse groase
Urmatoarele trei numere ale "Observatorului militar", 36 si 37 si 38, pot fi citite, prin prisma mesajelor publicate, ca o colectie de tipologii. "Mesajele de la cititori" sunt publicate pe pagina 2, in oglinda cu spatiul rezervat oficial ministrului Gabriel Oprea, rezervat "mesajelor oficiale". Astfel, primul lucru pe care un cititor il vede cand deschide ziarul sunt doua pagini in care se gasesc trei sau patru fotografii cu Gabriel Oprea, inca vreo trei discursuri sau mesaje oficiale, plus scrisorile cititorilor care-i multumesc patetic. Din scrisorile pensionarilor catre actualul ministru al Apararii se desprind succint cateva portrete.
EMOTIVUL: "Stimate domnule ministru al apararii nationale, sa nu va suparati, scrisoarea dumneavoastra m-a determinat sa afirm cu curaj ca dumneavoastra meritati pe deplin sa fiti exemplul demn de urmat de toti conducatorii din tara".
LIDERUL: "Am onoarea sa va salut cu deosebit respect, domnule ministru, si sa-mi exprim marea mea recunostinta, cat si a celor 700 de pensionari militari ce compun filiala Valcea, care in adunarile noastre generale va aduc multumiri".
PATETICUL 1: "Cand am primit scrisoarea dumneavoastra, imi plangeam sotia decedata pe data de 27.08.2011. Cu toata durerea si intristarea din sufletul meu, am fost surprins si impresionat de cuvintele din aceasta scrisoare".
PATETICUL 2: "Aceasta scrisoare m-a bucurat mai mult decat o decoratie si, ca atare, o voi pune in rama si o sa o pastrez la loc de cinste langa fotografia maicutei mele pe care am venerat-o".
RECUNOSCATORUL: "A fost o prea mare onoare pentru mine. Domnule Ministru, mi-ati scris mie, as putea spune unui muritor de rand.
"Stimate domnule ministru, dumneavoastra meritati pe deplin sa fiti exemplul demn de urmat de toti conducatorii din tara.''
"Observatorul militar" extras dintr-o scrisoare
Cifrele si lectia de moralitate jurnalistica
Potrivit datelor furnizate de catre Ministerul Apararii Nationale, "«Observatorul militar» se tipareste in 13.000 de exemplare pe editie, a cate 24 de pagini tip A3, full-color. Circa 95 la suta din tiraj se distribuie gratuit in unitatile militare. Restul tirajului reprezinta abonamente ale cititorilor si exemplare distribuite gratuit, cu titlu de "semnal", unor institutii centrale si locale, precum si la evenimente la care Trustul de Presa al MApN este partener media si organizeaza stand de prezentare".
Tiparit de fiica lui Stefan Gusa
Potrivit aceleiasi surse, costul total de tiparire si distributie al unui numar, pe o saptamana, este de 6.145,10 lei. De tiparirea si infolierea saptamanalului se ocupa tipografia Fed Print, printr-un contract in valoare de 159.250 de lei, atribuit anul acesta, in luna aprilie. Principalul actionar al tipografiei Fed Print este Veronica Gusa Dragan, vaduva miliardarului Iosif Constantin Dragan, si unica fiica a generalului Stefan Gusa, fost sef al Marelui Stat Major al Armatei si personaj-cheie in evenimentele din decembrie 1989.
Bugetul anual pentru tiparirea, infolierea si distribuirea "Observatorului militar" este de aproximativ 350.000 lei. La acestea se adauga si fondul salarial al angajatilor. Redactoru-sef al publicatiei, locotenent-colonelul Florin Sperlea, a avut, anul trecut, potrivit propriei declaratii de avere, venituri de 40.550 de lei.
Mostre din adevaratele ode dedicate saptamanal ministrului Oprea
Explicatii: "Oprea este si om politic" |
Miha I Mincan.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2499 vizualizări | 24 noiembrie 2011 |