Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 10 August 2022 - 14587
Ministrul Oprea, proslavit (mai rau ) ca in "Scinteia".

Saptamanalul "Observatorul militar", editat pe bani publici, de catre MApN, pare o copie a cotidianului de propaganda al fostului PCR. Gabriel Oprea este un ministru extrem de ocupat. Atunci cand nu participa la sedintele de Guvern, pune la cale treburile in Ministerul Apararii Nationale sau se afla in vreo vizita de lucru in strainatate, Gabriel Oprea citeste, scrie sau trimite discursuri de felicitare. Putine sunt evenimentele ce au loc in Armata Romana care sa nu se bucure de aprecierea transmisa oficial de catre ministrul Oprea.

Si tocmai pentru ca este o persoana atat de ocupata, iar discursurile oficiale, din fiecare saptamana, ar putea fi reunite lejer intr-o carte lunara cu dimensiuni aproximative de la 500 de pagini in sus, ministrul Apararii a ales sa-si distribuie mesajele pline de invataminte chiar prin revista oficiala a ministerului pe care-l conduce: "Observatorul militar".

"Publicatie saptamanala a Ministerului Apararii Nationale, cu o traditie de 152 de ani", cum le place celor de la MapN sa-si prezinte revista, "Observatorul militar" a transmis din mijlocul armatei in cele doua Razboaie Mondiale. A supravietuit cum a putut in perioada comunista. A redevenit al Armatei dupa revolutia din decembrie 1989, recastigandu-si, cel putin teoretic, statutul de buletin informativ al Ministerului Apararii Nationale.

De cateva luni insa, revista editata, tiparita si distribuita din bugetul de stat pare o adevarata platforma electorala, construita pentru a imortaliza prin verb cuvintele ministrului Gabriel Oprea. De la Politia Aeriana si pana la succesul mondial al echipei feminine de spada, prin scrisori patetice ale pensionarilor care-i multumesc cu lacrimi in ochi pentru cresterea pensiilor, zbatandu-se printre zeci de fotografii-portret, figura lui Gabriel Oprea troneaza din centrul paginilor. Toata aceasta oda saptamanala scoate din bugetul MApN aproximativ 95.000 de euro anual. O suma modica pentru o campanie electorala care se distribuie, potrivit datelor furnizate, in 13.000 de exemplare pe editie.

Scrisoarea si primele mesaje

In septembrie 2011, militarii in rezerva, cu pensii sub 3.000 de lei, primeau o scrisoare semnata de ministrul Apararii, Gabriel Oprea. "Am onoarea de a va transmite, in numele marii familii a Armatei Romane, si in numele intregii societati, vestea buna pe care ati asteptat-o. In urma procesului de revizuire, pensia dumneavoastra a fost majorata si va intra efectiv in plata incepand cu 1 ianuarie 2012", debuta epistola.
Iar de aici si pana la final, scrisoarea devenea o colectie de calitati supraomenesti, toate apartinand, evident, chiar semnatarului. "Eu stiu sa-mi onorez datoria fata de camarazi", "Sunt militar, asa cum a fost si tatal meu", "Am fost primul care a atras atentia asupra nedreptatii modului in care au fost calculate initial pensiile", si "Cu toate riscurile si costurile politice, mi-am asumat efortul de a schimba proiectul si de a-i apara pe militari". Iata doar cateva dintre elementele ce construiau portretul modest al actualului ministru al Apararii.

Numarul 35 al "Observatorului militar", din 7-13 septembrie 2011, aniversa, cel putin declarativ, pe prima pagina, 180 de ani de existenta a Spitalului Universitar de Urgenta Militar. Urmatoarea pagina duduia insa de "Mesaje sosite pe adresa ministrului Apararii Nationale din partea militarilor pensionari". Extrem de patetice, acestea sunt reproduse integral in revista, intr-o suita construita parca sa smulga lacrimile si sa construiasca devotamentul pe viata.

 "Fara sa vreau sa va flatez, trebuie sa recunosc ca sunteti singurul ministru al Apararii care A VRUT Si A PUTUT sa faca ceva pentru cei care au slujit si slujesc tara sub arme", scrie un cititor. "Pensionarilor din Fetesti, in proportie de peste 95 %, le-a crescut pensia in urma revizuirii si beneficiaza de aceasta repunere in drepturi. Acesti pensionari va sunt alaturi, Domnule Ministru, si va sustinem in toate proiectele si ideile constructive pe care le intreprindeti", era citat un alt recunoscator.

Portrete in tuse groase

Urmatoarele trei numere ale "Observatorului militar", 36 si 37 si 38, pot fi citite, prin prisma mesajelor publicate, ca o colectie de tipologii. "Mesajele de la cititori" sunt publicate pe pagina 2, in oglinda cu spatiul rezervat oficial ministrului Gabriel Oprea, rezervat "mesajelor oficiale". Astfel, primul lucru pe care un cititor il vede cand deschide ziarul sunt doua pagini in care se gasesc trei sau patru fotografii cu Gabriel Oprea, inca vreo trei discursuri sau mesaje oficiale, plus scrisorile cititorilor care-i multumesc patetic.  Din scrisorile pensionarilor catre actualul ministru al Apararii se desprind succint cateva portrete.
EMOTIVUL: "Stimate domnule ministru al apararii nationale, sa nu va suparati, scrisoarea dumneavoastra m-a determinat sa afirm cu curaj ca dumneavoastra meritati pe deplin sa fiti exemplul demn de urmat de toti conducatorii din tara".

LIDERUL: "Am onoarea sa va salut cu deosebit respect, domnule ministru, si sa-mi exprim marea mea recunostinta, cat si a celor 700 de pensionari militari ce compun filiala Valcea, care in adunarile noastre generale va aduc multumiri".

PATETICUL 1: "Cand am primit scrisoarea dumneavoastra, imi plangeam sotia decedata pe data de 27.08.2011. Cu toata durerea si intristarea din sufletul meu, am fost surprins si impresionat de cuvintele din aceasta scrisoare".

PATETICUL 2: "Aceasta scrisoare m-a bucurat mai mult decat o decoratie si, ca atare, o voi pune in rama si o sa o pastrez la loc de cinste langa fotografia maicutei mele pe care am venerat-o".
RECUNOSCATORUL: "A fost o prea mare onoare pentru mine. Domnule Ministru, mi-ati scris mie, as putea spune unui muritor de rand.

"Stimate domnule ministru, dumneavoastra meritati pe deplin sa fiti exemplul demn de urmat de toti conducatorii din tara.''
"Observatorul militar" extras dintr-o scrisoare

Cifrele si lectia de moralitate jurnalistica

Potrivit datelor furnizate de catre Ministerul Apararii Nationale, "«Observatorul militar» se tipareste in 13.000 de exemplare pe editie, a cate 24 de pagini tip A3, full-color. Circa 95 la suta din tiraj se distribuie gratuit in unitatile militare. Restul tirajului reprezinta abonamente ale cititorilor si exemplare distribuite gratuit, cu titlu de "semnal", unor institutii centrale si locale, precum si la evenimente la care Trustul de Presa al MApN este partener media si organizeaza stand de prezentare".

Tiparit de fiica lui Stefan Gusa

Potrivit aceleiasi surse, costul total de tiparire si distributie al unui numar, pe o saptamana, este de 6.145,10 lei. De tiparirea si infolierea saptamanalului se ocupa tipografia Fed Print, printr-un contract in valoare de 159.250 de lei, atribuit anul acesta, in luna aprilie. Principalul actionar al tipografiei Fed Print este Veronica Gusa Dragan, vaduva miliardarului Iosif Constantin Dragan, si unica fiica a generalului Stefan Gusa, fost sef al Marelui Stat Major al Armatei si personaj-cheie in evenimentele din decembrie 1989.

Bugetul anual pentru tiparirea, infolierea si distribuirea "Observatorului militar" este de aproximativ 350.000 lei. La acestea se adauga si fondul salarial al angajatilor. Redactoru-sef al publicatiei, locotenent-colonelul Florin Sperlea, a avut, anul trecut, potrivit propriei declaratii de avere, venituri de 40.550 de lei.

Mostre din adevaratele ode dedicate  saptamanal ministrului Oprea


Codul deontologic paralel

In ciuda insistentelor, redactorul-sef Florin Sperlea nu a acceptat o discutie despre continutul "Observatorului militar", motivand prin lipsa de timp. Conceptia si asteptarile sale referitoare la cum ar trebui sa fuctioneze presa moderna pot fi gasite insa pe blogul personal al angajatului MapN. Acestea par insa la ani lumina fata de continutul editorial, de saptamana cu saptamana, al publicatiei pe care o conduce.

Intr-o cugetare din iulie 2009, denumita "Presa romaneasca, astazi", Florin Sperlea scria: "Cei 150 de ani de presa militara in Romania, care se implinesc, la 23 iulie - moment care marcheaza aparitia, in 1859, a primului numar al "Observatorului militar" -, ar trebui sa fie, in oglinda, insasi evolutia constanta a presei, la noi, in general. Despre evolutie, fireste, se poate vorbi: programe computerizate de editare, mijloace de tipar moderne si hartie de o calitate superioara, pagini web proprii - indispensabile astazi. Dar toate acestea tin mai degraba de aspectele "tehnice" si mai putin de calitatea jurnalismului, de care am toate motivele sa ma indoiesc.


O sa ma refer mai degraba la limbajul folosit din ce in ce mai des in relatarile din presa scrisa in special, semn ca nu e vorba doar de o contaminare nefericita, ci mai ales de o scoala perversa a "audientei cu orice pret", pe seama sacrificarii conceptului de stire sau relatare. (...) Indraznesc sa spun ca, in acest peisaj nefericit, in care limba romana este siluita cu buna stiinta si reconfigurata in intelesuri de messenger, presa militara si jurnalistii militari si-au pastrat, spre onoarea lor, decenta de a scrie corect si civilizat despre un eveniment sau de a relata o poveste de viata. (...) Sa nu-mi sariti la beregata, fiindca ma voi vedea nevoit sa dau cu subsemnatul!".

"Am scris ceva, dar nu mai stiu ce..."

In 12 octombrie, pagina a doua din numarul 40 al "Observatorul militar" se deschidea abrupt. "Nu plec de la Ministerul Apararii Nationale", titra publicatia, langa o poza cu Gabriel Oprea explicandu?le ceva unor militari ce-i sorbeau cuvintele ca braga. "Sunt general in rezerva al Armatei Romaniei, sunt membru al acestei mari familii in care am crescut si m-am format profesional si, in acest context, responsabilitatea care mi-a fost incredintata reprezinta o onoare ce nu poate fi pusa intre paranteze de niciun fel de calcul politic", era citat actualul ministru.


Imediat sub, cealalta jumatate de pagina era umpluta cu, supriza!, urmatorul text: "Pensionarii militari continua sa trimita scrisori de multumire pe adresa ministrului apararii nationale". Iar, de aici incepea o noua serie de urari de bine. Majoritatea celor citati in scrisorile de la cititori sunt persoane in varsta, rezervisti. Un domn din Galati, al carui nume aparea in ziar, a recunoscut ca i-a scris ministrului Gabriel Oprea, insa nu-si mai amintea niciun cuvant din cele aparute in ziar.

"De scris am scris eu ceva, nu zic nu. Sincer sa fiu, nu mai stiu exact ce. Marea mea problema e urmatoarea: l-am rugat pe domnul ministru sa-mi publice si mie o lucrare, una mare, o lucrare fluviu, despre Armata Romana. N-am primit niciun raspuns. Sa-i mai scriu o data?".

Lectie de scriitura

Incepand cu numarul 41, 19-25 octombrie 2011, stocul de laude din scrisori era epuizat. In locul acestora a fost introdusa o noua abordare jurnalistica. Practic, in fiecare numar, primele patru pagini, uneori chiar si a cincea, contineau texte in care se gaseau, citate apasat, fragmente din discursurile lui Gabriel Oprea.
Astfel, aria de expertiza a lui Gabriel Oprea avea sa fie extinsa prin texte precum "Bazin de polo in Complexul Sportiv Steaua", "Misiune umanitara pentru Turcia", "Romania isi reafirma sprijinul in lupta impotriva terorismului", 1 noiembrie - Ziua Colegiului Militar Liceal Miha i Viteazul", sau "Fete de aur" (despre nationala feminina de scrima). Toate aceste texte par construite pe un anumit tipar: introducere scurta bucata dintr?un discurs al lui Gabriel Oprea - intermezzo - final extins, cu restul declaratiei actualului ministru al Apararii.

6.145,10 lei este costul total de tiparire si distributie al unui numar din "Observatorul militar".

Taxiul lui Oprea: elicopterul MApN'

Cand nu este proslavit in paginile publicatiei editate de catre MApN, ministrul Gabriel Oprea intra in atentia presei centrale. Ce-i drept, cu ceva mai putin succes. Ultima patanie de acest tip a avut loc chiar sambata trecuta, cand, potrivit unui material realizat de postul Antena 3, Oprea s-ar fi folosit de un elicopter al institutiei pe care o conduce pentru a ajunge la Deva, unde a avut loc o reuniune a partidului sau, UNPR.
Potrivit imaginilor furnizate de postul citat, Oprea a sosit vineri seara la Deva cu un elicopter al MApN. Aparatul de zbor a aterizat in interiorul UM nr. 1719 din Deva, ramand acolo pana la plecarea din localitate a ministrului, ce a avut loc sambata. Intre timp, prezent la intanirea UNPR, Gabriel Oprea declara ca, plecand din PSD, a tradat interesele partidului, dar nu a tradat interesul Romaniei si ca partidul va castiga alegerile din 2012.

Momentul aterizarii lui Oprea la Deva  captura foto antena 3

Explicatii: "Oprea este si om politic"

Potrivit purtatorului de cuvant al MApN, Tiberiu Fratila, ministrul Oprea ar fi folosit elicopterul pentru realizarea unor vizite de lucru, iar includerea unei unitati militare din Deva si organizarea, in acelasi oras, a unei intalniri a UNPR ar fi o simpla coincidenta. "Ministrul Apararii Nationale are dreptul prin lege sa foloseasca mijloace de transport ale MApN in interes de serviciu. In afara de ministrul Apararii, domnul Gabriel Oprea este si parlamentar si om politic.
A fost la Sebes, Alba, Sibiu, Galati si Deva in vizite de lucru. S-a intalnit cu comandanti, s-a intalnit cu unitati de infanterie. Saptamanal merge la unitati de pe cuprinsul tarii. In acea unitate nu se desfasura nicio reuniune de partid", a declarat Fratila. Pe site-ul MapN a fost anuntata vizita de lucru de la Galati, din 18 noiembrie, prilejuita de "plecarea in teatrul de operatii Afganistan a Elementului de Comanda si Control Zabul si a Batalionului 300 Infanterie Mecanizata "Sf. Andrei", insa nu apare niciun cuvant despre o posibila destinatie Deva.

Vizite cu probleme

Nu este prima data cand Gabriel Oprea foloseste flota aeriana a Armatei Romane pentru a se deplasa in in interesul partidului sau. Pe 9 octombrie 2010, Oprea s-a deplasat la Satu Mare la conferinta de alegeri a filialei judetene a UNPR, alaturi de deputatul Marian Sarbu si senatorul Cristian Diaconescu, cu un avion apartinand Armatei.

La acel moment, MApN preciza, printr-un comunicat de presa, ca "Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a efectuat o vizita de lucru planificata la Batalionul 52 Geniu «Tisa» din Satu Mare, unde s-a intalnit cu comandantii unitatilor militare din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, cu personalul batalionului de geniu, precum si cu reprezentanti ai militarilor din categoriile de forte care isi desfasoara activitatea in aceste garnizoane". Conform presei locale insa, vizita la Batalionul 52 ar fi avut loc cu o zi inaintea celei anuntata oficial, iar in intervalul specificat in comunicatul MApN Gabriel Oprea ar fi participat doar la actiunile UNPR.

 

 

 

 Miha I Mincan.

 

 

0 comentarii2499 vizualizări24 noiembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0