Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
La ce ne-am inhamat, Doamne?

O sinteza a $ummitului… asa poate pricep si unii.. nu toti… ca nu se poate. La ce ne-am inhamat, Doamne?  Nu cred ca acordul pe care l-au semnat liderii unei largi majoritati a statelor membre ale UE rezolva problemele economiilor europene, in primul rand problema datoriei suverane. Repet pozitia mea: fara crestere economica, niciuna dintre problemele economice care insotesc criza nu va fi rezolvata. Iar acordul de azi da o grava lovitura cresterii economice. Nu inteleg obsesia Germaniei pentru asa-zisa disciplina bugetara. Ea beneficiaza acum de o conjunctura favorabila, care poate sa dispara peste noapte. Deja se observa o incetinire a schimburilor comerciale la nivel global, chiar daca valoarea exporturilor germane a depasit de curand pragul de 1000 de miliarde de euro. Dar are datoria publica mai mare decat Spania, si a incalcat cu voiosie criteriile de convergenta. Daca se intoarce roata si motorul exportului german se gripeaza, ce se alege de disciplina fiscala a Germaniei? Se va adanci in recesiune, cu deficitul structural de 0,5% din PIB? La datoriile pe care le are, lucrurile vor fi dure pentru toata lumea.

Romania, cu un servilism inconstient, a acceptat un acord constrangator, doar pentru ca asa Traian Basescu apare ca un geniu al economiei si ca un vizionar. Rezultatul? Pur si simplu ne-am pus dezvoltarea intre paranteze.

Deficitul structural impus de Germania tuturor membrilor inseamna ca ne putem imprumuta pentru dezvoltare cu maxim 0,5% din PIB, dincolo de ce se incaseaza la buget, pentru ca pana la maximum 3% deficit sunt sumele destinate platii datoriilor, dobanzi si rate la imprumuturi.

Mai mult, cum avem deficite ale bugetelor de pensii, de sanatate, de somaj, limitarea deficitului bugetului consolidat la 0,5% din PIB va duce extrem de rapid la cresterea costurilor sanatatii si la scaderea dramatica a salariilor bugetarilor si a pensiilor. Nu mai vorbesc despre banii destinati co-finantarii proiectelor cu bani europeni.

Romania nu castiga nimic de pe urma unei decizii care ne consolideaza statutul de tara sub-dezvoltata, de periferie a Occidentului dezvoltat. Este o iluzie ca nenorocirea tarilor dezvoltate ale UE ne ofera oportunitatea de a reduce decalajelor de dezvoltare, cum crede Traian Basescu. Care se bucura de nenorocirea altora, gest impardonabil. Cum sa reducem decalajele de dezvoltare, daca nu avem ce investi in acest scop?

Cred ca graba cu care guvernul si Traian Basescu vor sa modifice Constitutia, pentru a introduce aceste prevederi, este ne-justificata, si trebuie respinsa ferm. Avem nevoie de o dezbatere publica serioasa, si, la nevoie, trebuie sa militam ca la Referendum modificarea Constitutiei sa fie respinsa. Daca vrem sa mai avem un viitor. Nu dramatizez cu nimic. UE are o evolutie care ne afecteaza grav interesele.
Iar noi stam si aplaudam prabusirea noastra… 

 

Corina Cretu.

0 comentarii2513 vizualizări13 decembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0