Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
GEOPOLITICA EMOTIEI

Moartea presedintelui nord - coreean si mai ales, comportamentul colectiv al poporului, m-au determinat la o reevaluare a parametrilor lumii in care traim. In dialogurile dintre taranii asezati si cu buna randuiala, deseori, pentru a scoate in evidenta lipsa de profunzime in gandire sau atitudinea neconforma cu datele problemei, se foloseste expresia "nu sti pe ce lume traiesti". Evident ca aceasta expresie la interogativ poate fi titlul unei  lucrari de doctorat. Totodata, expresia scoate in evidenta ca stramosii nostri aveau orizontul lumii in care traiau. Taranii adevarati au stiut intotdeauna pe ce lume au trait.

Pentru a face o schita simplificata a lumii de azi, e nevoie de o privire aruncata spre inapoi, la orizontul anului 1989. In toamna acelui an se prabusea un sistem pe care, cu o luna inainte, il consideram cu totii, de neclintit. Colapsul lumii socialiste s-a produs ca urmare a imposibilitatii de a tine pasul cu SUA in cursa inarmarilor in "razboiul stelelor". Nimeni nu s-a inchipuit ca invingatorul de atunci (SUA), nu va avea de suportat aceeasi lovitura dupa doar 20 de ani. Colaps economic in care cel mai liberal stat din lume, SUA,  intervin in economie inlocuind mana invizibila a pietei cu instructiunile cu care a nationalizat Dr. Petru Groza economia Romaniei. Noi am intrat in NATO  cu greu, tocmai in momentul in care aceasta organizatie "nu stia pe ce lume traieste ". In Uniunea Europeana am intrat dupa ce am fost umiliti, batjocoriti si jecmaniti tocmai inainte de a se da de-a dura SUA, partenerul nostru strategic si-a mutat centrul de interes in Asia-Pacific, dupa ce s-a angajat in doua razboaie neclarificate doctrinar si din perspectiva Dreptului International.

In timp ce SUA se concentrau in Asia, Rusia si-a revenit ca actor geopolitic de seama si lumea unipolara a redevenit dintr-o data, multipolara. Tarile emergente, Brazilia, Rusia, India, China (BRIC), au devenit poli de putere internationala. Criza globala a cuprins lumea ca intr-o plasa de pesti. Africa de Nord a luat foc si se inflameaza neincetat. Orientul Mijlociu este in fierbere. Germania a luat comanda Europei in revansa, dupa ce Franta s-a manifestat foarte vizibil in Razboiul Rusiei cu Georgia si in nordul Africii. Marea Britanie s-a retras pe insula sa si isi vede de Commonwealth-ul sau.

Rusia si Germania aproape, sau poate chiar au reactivat pactul Molotov - Ribbentrop. In dimensiunea energetica a relatiilor internationale, acest pact chiar este activ. Incercarea noastra de a ne apropia de Germania a fost un esec. Germania nu a avut reactii diplomatice vizibile fata de noi, iar Olanda ne-a scos Schengen-ul din cap. Evident ca nu a facut-o fara stirea Germaniei. Ungurii ne santajeaza si din interior si din afara. Rusia si China sunt aliatii Iranului pe fata. Companiile multinationale, ca actor nonstatal, nu se supun regulilor ce guverneaza lumea statelor. Cifra de afaceri cumulata a primelor cinci companii multinationale, este superioara PNB cumulat a 132 de tari membre ONU. Primele 150 de companii multinationale realizeaza o treime din exporturile mondiale. Valoarea la bursa a firmei Nokia era in anul 2000, dublul PIB finlandez. Mobilitatea acestor companii este tot mai mare in plan global, bulversand economiile nationale. Fenomenul delocalizarii industriale nu e ceva nou sub soare, ci este transhumanta stramosilor nostri mutata in plan industrial si la scara globala. Rolul statelor in economie s-a schimbat, cum de altfel, s-a schimbat si in purtarea  razboaielor. Statele nu mai poarta doar razboaie impotriva statelor, ci si impotriva actorilor nonstatali (Al Qaeda ). Este rau ca oamenii judeca lumea de azi si pe cea viitoare cu datele de ieri.

Moartea liderului nord - coreean  a scos in evidenta o alta fata a lumii. Imaginile sunt socante. Revenind pe plaiurile mioritice si revazand imaginile cu romani asteptand la sfintele moaste, omorandu-se la mall-uri pentru promotionale sau la sfintiri de biserici pentru  doua sarmale, imi dau seama ca oamenii, peste tot, sunt oameni. Emotionalul a luat locul rationalului. Emotionalul se plimba in lumea globalizata, in cyber - spatiu, limitand tot mai mult, rationalul. Cand ratiunea nu se  poate manifesta, in locul emotionalului apare frica, iar aceasta genereaza violenta. Cred ca suntem intr-o perioada de preconflictualitate globala. Situatia generala seamana izbitor de mult cu perioada 1938-1940. Oricum, lumea nu poate trai asa in continuare, iar oamenii trebuie sa stie pe  ce lume traiesc si mai ales, sa-si asume in mod responsabil coordonatele lumii viitoare. Intotdeauna capitalismul a iesit din criza prin razboi. Dumnezeu sa aseze cat mai repede lumea pe baze noi si fara violenta. Oricum razboaiele continua fara intrerupere in Orientul Mijlociu si in cel Apropiat. 

Col. (Rez.) Ioan Gaftone 

0 comentarii2471 vizualizări28 decembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0