Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Blestemul aurului.

Poate putini romani stiu ca tara noastra a avut si inca are una dintre cele mai mari rezerve aurifere dintre toate tarile lumii, povestea aurului de pe meleagurile noastre fiind una interesanta si in aceeasi masura dureroasa. Razboaiele, invaziile hoardelor straine, tradarile, blestemele, patimile si nebunia, toate acestea au rascolit din plin destinul aurului nostru. Incepand cu imparatii persani, romani, sultanii turci si terminand cu vanatorii de comori si companiile internationale de azi, atrase de aurul pe care Dumnezeu ni l-a lasat din abundenta in subsolul meleagurilor strabune, saga metalului galben este departe de a se sfarsi. Istoria exploatarii si prelucrarii aurului in spatiul nostru mioritic se pierde in negura vremurilor, fiind una preistorica, desi unii istorici din zilele noastre incearca sa acrediteze ideea ca dacii nu stiau sa exploateze aurul din subteran, in acest scop fiind adusi mineri din alte tinuturi barbare. Dintre popoarele antice, primii atrasi de zacamintele aurifere dacice, nu au fost romanii cum s-ar crede, ci primele triburi de greci, care in migratia lor spre teritoriul de astazi al Greciei, au jefuit zacamintele de aur ale Daciei, din el batandu-si monede. Acest fapt este certificat de analizele chimice ale primelor monede de aur grecesti ce au demonstrat ca aurul este provenit din zacamintele din Apuseni. De asemenea, multe din artefactele din aur gasite in mormintele faraonilor din Egipt au fost confectionate la vremea respectiva din aur dacic, lucru certificat tot din analize chimice.

Parintele istoriei, Herodot, in scrierile sale relata faptul ca insusi imparatul Darius, fiul lui Hystaspes, stapanitor al tuturor persilor, a pornit razboi impotriva triburilor dacice ale agatarsilor, care locuiau in Muntii Apuseni, indeosebi pe malul Muresului de astazi, pentru a-i jefui de aur. Minele de aur ale dacilor au fost ravnite in toata perioada antichitatii, culminand cu imperiul roman. Primele tendinte de cucerire a tinuturilor aurifere au inceput cu imparatul Domitian dar cucerirea a fost desavarsita de Traian. Dupa tradarea lui Bicillis, despre care unele surse spun ca era un scrib grec apropiat lui Decebal, spre Roma au inceput sa se insiruie mii de care incarcate cu peste 165 tone de aur pur si peste 300 de tone de argint. Astfel, romanii, pe langa jefuirea stramosilor nostri de aurul strans de generatii si generatii, prin cucerirea Daciei, si-au creat un avanpost impotriva atacurilor venite din partea dacilor liberi aliati cu popoarele iraniene precum sarmatii, scitii si roxolanii. In cei 166 de ani de ocupatie romana, tehnologia extragerii si prelucrarii aurului din Dacia ocupata s-a perfectionat. In acest scop, romanii au adus in zona coloni de origine traco-ilira, specializati in prelucrarea aurului.

Minele erau conduse de un functionar numit chiar de imparat, denumit Procurator Aurarium, a carui resedinta era in Zlatna. Unele date istorice dezvaluie faptul ca pe intreaga perioada de ocupatie romana, 500 tone de aur si 950 tone de argint au parasit Dacia pentru a consolida economic Imperiul Roman. Mai tarziu ungurii, turcii, austriecii si rusii au fost cei care au jefuit zacamintele noastre de aur. Astfel, date istorice releva faptul ca intr-un interval de doar 64 de ani, austriecii au scos din Transilvania o cantitate de 10 tone de aur. De altfel, faima multora din capitalele europene de astazi isi datoreaza construirea marilor lor edificii cu aurul jefuit din Apusenii nostri. Cele 165 de tone aur si 330 tone argint ce a constituit prada luata de Traian din Dacia, nu a fost singura cantitate de aur de aur extrasa din Dacia pana in momentul cuceririi ei de catre romani, fiind ingropate mai multe tezaure, nu putine gasite pana in zilele noastre. Aurul dacic a intunecat mintile multor aventurieri cautatori de comori care s-au imbogatit peste noapte. Azi, sunt adevarate retele care spera sa se imbogateasca peste noapte, retele ce au implicat numeroase "persoane grele" din randul autoritatilor, dupa cum au demonstrat-o cazuri destul de recente, cum a fost "Scandalul Bratarilor Dacice".

Nici Barrick Gold Corporation, cel mai mare producator de aur din lume, nu a trecut cu vederea aurul dacilor, acest grup canadian detinand, la ora actuala, trei permise de prospectiuni in judetele Arad si Caras-Severin. Intre marii jucatori in hora aurului Romaniei se detaseaza European Goldfields din Canada, Dacian Mining din Suedia (sic!), Romaltyn Ltd din Isle of Man, Valhalla Resources din Cipru, Samax Romania Ltd. din Marea Britanie si Elisedor Ltd. din Cipru. Unul dintre cei mai bogati si puternici oligarhi rusi, Mihail Prokhorov, este de asemenea interesat in expolatarea minereului aurifer de la noi. Conform informatiilor vehiculate de mari cotidiene din Bucuresti, prosperul afacerist rus ar controla o companie implicata in industria de prelucrare a aurului din zona Baia Mare si ar detine trei licente de prospectare in judetele Satu Mare si Maramures. Recent, au "transpirat" in presa unele informatii trecute la capitolul "secret de stat", conform carora Romania ar mai detine inca, in subsol, cantitati de aur mult mai mari decat cele estimate si acceptate oficial. In aceste conditii, orice estimare a viitorului aurului romanesc este extrem de nesigura, tinand cont si de climatul politic international si national de la ora actuala. (www.descopera.ro)

In ultimii zece ani, din interese obscure, exploatarile miniere romanesti au fost declarate nerentabile si inchise de cei ce s-au aflat vremelnic la conducerea statului, in timp ce Romania se zbate in datorii facute in mod iresponsabil si rau-voitor iar romanii o duc tot mai greu, marea majoritate dintre ei luptandu-se cu saracia. Ne ducem o viata amara, in timp ce sub noi salasuiesc rezerve inestimabile de aur pe care NU SE VOR a fi exploatate in beneficiul tarii si al nostru.

Departe de mine faptul ca as fi un nostalgic al comunismului sau dupa Ceausescu, insa acesta, printre multele rele facute poporului roman a facut si multe lucruri bune. Una dintre acestea a fost lupta pentru independenta energetica a Romaniei, dezvoltarea industriei extractive de substante minerale utile, printre care si cea a aurului. Inchiderea minelor aurifere si a exploatarilor la zi, prin declararea acestora ca fiind nerentabile sau epuizate, in scopul concesionarii rezervelor de catre companii straine in interesul lor si in detrimentul Romaniei si a poporului sau, nu constituie numai un act de iresponsabilitate pentru cei ce ne conduc (sau ne-au condus), ci de INALTA TRADARE! Ceausescu a fost executat printre altele si pentru "subminarea economiei nationale" (!!!), dar toate regimurile post-revolutionare, prin demolarea rau-voita a intregii economii si a agriculturii si taierea marilor edificii industriale si vinderea lor ca fier vechi, prin concesionarea bogatiilor subsolului tarii catre firme si companii multinationale NU SE CHEAMA INALTA TRADARE?

Acum, cand pretul aurului la cotatiile internationale ale bursei a atins cele mai mari preturi, zacamintele aurifere romanesti se vor exploatate de catre companii straine, cu acceptul si implicarea nemijlocita a Presedintelui Basescu, un om controversat, ce se face vinovat si de pierderea flotei navale romanesti, candva una dintre cele mai mari ale lumii.

Poporul roman, acum inglodat in datorii pentru multe generatii de acum incolo si zbatandu-se in saracie, asista cu resemnarea lui specific mioritica la toate acestea, acceptand tacid tot ceea ce i se intampla. De ce? Pana cand? In tot decursul istoriei ne-am vandut dusmanilor si ne-am tradat 27 de conducatori care au facut ceva pentru noi, incepand cu Decebal si terminand cu Tudor Vladimirescu, A.I Cuza, Antonescu si Ceausescu, in schimb acceptam sa ne alegem conducatori care nu ne merita si nu ne reprezinta interesele. Suntem oare un popor blestemat? "Dumnezeu iti da dar in traista nu-ti baga" - spune un vechi proverb romanesc. Am fost o natie inzestrata cu mari bogatii de care din pacate, doar vremelnic am beneficiat de ele. Oare acest popor cand se va trezi cu adevarat din aceasta somnolenta pagubitoare si-i vor indeparta pe acei conducatori care nu numai ca nu-i reprezinta interesele dar il si vinde pe el si averea lui pe care o mai are inca?

 

 

http://www.neacostache.com/2011/09/30/blestemul-aurului/

0 comentarii2471 vizualizări04 februarie 2012




rss 2.0
rss 2.0