Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
DIPLOMATIA ROMANEASCA IN RETRAGERE

Am asteptat   cu interes sporit cea de-a 65 sesiune a Adunarii generale a ONU. Am urmarit in mod deosebit . 1.Luarile de pozitie fata de Obiectivele Mileniului. 2. Abordarile fata de criza economica. 3. Intalnirile delegatiei Romaniei cu alte delegatii. 4. Manifestarea Uniunii Europene ca actor global si vizibilitatea ei. 5. Tensiunile diplomatice pe tema reformei ONU.

Absenta sefului statului roman la acest eveniment mi-a consolidat parerea  despre intaiul diplomat al tarii . Presedintele Basescu nu are anvergura diplomatica necesara celei de-a saptea tara din EUROPA, c a marime .Diplomatia este puterea soft a unei tari si cere pricepere pentru a fi pusa in evidenta si actiune .Era o buna ocazie de a se intalni cu sefi de stat si de a face vizibila ROMANIA.Dinamica relatiilor de putere in mediul international se face simtita cu acest prilej .Cateodata daca nu intotdeauna si in plan personal este mai important unde esti decat cine esti .Tot asa stau lucrurile si in ce priveste statele si reprezentantii lor .

     Primul Ministru al Romaniei a avut un cuvant fara idei, fara mesaj si s-ar fi potrivit mai mult in Poiana lui Iocan .

     UNIUNEA EUROPEANA  cu toate ca s-a straduit sa se prezinte ca actor global , cu un reprezentant pentru politica externa si cu un serviciu diplomatic de curand infintat nu a avut microfon .A fost o mare dezamagire pentru toti europenii . Insulile Nauru au avut o interventie in care au propus ca dreptul de a se exprima sa il  aiba numai statele nu organizatiile regionale . U E nu a putut fi vizibila si ascultata la nivel global , fapt ce produce consecinte si asupra Romaniei .Or fi stiind si cei de la ONU ca in Parlamentul European sunt tot felul de EBA si BECALI si alte soiuri asemanatoare si atunci au luat masuri restrictive .

      CONSILIUL de SECURITATE  al ONU este impenetrabil inca .Germania a fost blocata de Italia , Brazilia de Mexic , India de Pakistan , Japonia de China si astfel lucrurile raman blocate .

        CHINA si in mediul diplomatic a dovedit ca este in ofensiva .A cumparat cu acest prilej creantele Greciei , a concesionat de la greci portul PYREU ,de la Bulgaria porturile la Marea Neagra si pentru ca lucrurile sa fie duse pana la capat a cerut UE sa renunte la masurile comerciale  protectioniste .In concluzie doua tari europene care au servicii diplomatice profesioniste au simtit puterea Chinei si  s-au ales cu lucruri bune. China si-a asigurat accesul in porturile Europei si a obtinut de la europeni eliminarea protectionismului comercial .

       ROMANIA s-a incapatanat sa ramana in afara fluxurilor energetice si comerciale globale .Romania a ratat intalnirea cu puterea Chinei si a ramas in siajul SUA dar fara a valorifica diplomatic si comercial eforturile si jertfele Armatei Romane pe fronturile din Irak si Afganistan . In rest in Romania si haosul este in haos .

 

                    Col.(r) Ioan Gaftone

0 comentarii2485 vizualizări14 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0