Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
"Legea 119 din 2010 este imorala si are un caracter distructiv"

Sunt col (r) Nour Constantin specialitatea Finante, promotia 1970. Am activat 17 ani ca ofiter financiar si 13 ani ca ofiter de comanda, fiind loct. Al Cdt. La Spitalul Militar Galati. Nu sunt membru de partid sau sindicalist. Cunosc bine armata, am activat si in unitati luptatoare, stapanesc bine fenomentul militar, cunosc administratie, organizare si conducere. Sunt printre putinii ofiteri din Armata Romana, specialitatea finante care a detinut o functie de comanda 13 ani, iar din acest punct de vedere sunt singurul. De aceea imi permit si mi-am permis sa fac unele aprecieri si constatari pertinente legate de efectele produse prin aplicarea Lg. 119, pe care le-am prezentat in emisiuni televizate la cele 4 posturi de televiziune locale, la Radio Galati precum si intr-un articol publicat in "Viata libera" din 8 feb. 2011. Incerc sa vi le prezint si dumeavoastra in speranta ca le veti face mai departe cunoscute publicului larg dar si guvernantilor, intrucat sunt lucruri de o extrema gravitate pe care unii ofiteri de specialitate nu au taria morala sa o faca iar altii se tem pentru familile lor.

 

Legea 119 din 2010 este imorala si are un caracter distructiv. Este imorala pentru ca a fost introdusa la adoptare cu un slogan mincinos prin care se doreste promovarea principiului contributivitatii pentru toti, ceea ce este fals. In cazul militarilor nu se poate face dovada contributiei la un fond de pensii, aplicandu-li-se si lor un algoritm de calcul ca si la civili. Considerand ca ar fi putut contribui, inventandu-li-se si o vechime a stagiului de cotizare desi nu au cotizat ceea ce in dreptul administrativ reprezinta un fals. Prin introducerea unui element fals intr-o baza de calcul, toata baza de calcul devine nula de drept iar rezultatul este fals.

 

Este imoral nu pentru ca li s-ar fi luat din pensii, ci dimpotriva pentru faptul ca li se acorda la pensii in plus ceva ce nu au dreptul. Militarii au fost retribuiti de doua secole numai din fondul de inarmare atat in activitate, cat si in rezerva avand la baza principiile ierarhiei militare. Retribuirea lor a fost si va fi diferita de civili si acest lucru s-a facut si se face din mai multe considerente, cum ar fi: conditii de munca diferite, categorii diferite de drepturi banesti, conditii diferite de plata, timp de munca diferit, sarcini si scopul pentru care au fost retribuiti, obligatii diferite, sa apere, sa lupte, sa moara daca situatia de lupta o cere. De aceea nici nu se poate constitui un fond de pensii din contributii, deoarece o armata cand se doreste, in functie de politica de inarmare a statului poate fi de 20 de mii de militari sau poate fi si de 250 de mii asa cum de altfel a si fost. Si atunci ei nu pot fi retribuiti decat cu solde de la bugetul de inarmare, iar in rezerva tot de aici in functie de vechimea indeplinita si soldele avute. Constituirea unui fond de pensii din contributii nefiind functionabil ca urmare a fluctuatiei in timp a efectivelor care pot creste, sa scada sau pot fi pierdute in lupta.

Tot ce s-a intamplat in luna ian. 2011 cu pensiile militare a fost o mare diversiune bine gandita si pusa in aplicare de guvernanti, atentie, dupa ce si-au dat seama ca principiul contributivitatii anuntat cu trambite, aplicat militarilor prin algoritmul de calcul din sistemul public ii arunca pe acestia cu pensiile mult mai mari decat soldele pe care le-au avut la iesire si chiar fata de soldele actuale daca ar fi in activitate. Situatie fara precedent, extrem de grava care ar trebui sa puna pe ganduri pe multi, dar in primul rand pe parlamentarii din tot spectrul politic.

Astfel in luna ian. s-a trimis in teren numai 50% din pensii (restul s-a trimis in feb. odata cu pensia intreaga avuta) cu scopul de a se provoca voit o nemultumire generala in randul militarilor si un sentiment fals de multumire in randul civililor cu privire la egalizarea pensiilor. Efect care s-a si produs.

Aplicarea acestei metode de calcul promovata de Legea 119 si in cazul miitarilor are un efect devastator asupra fondului de pensii civil intrucat s-a introdus la aprobare fara un studiu de impact, fara a se cunoaste istoricul drepturilor banesti in armata, fara a avea raspunsuri, de ce se platesc in armata solde si nu salarii, de ce civilii platesc o contributie la un fond de pensii si militarii nu, de ce plata soldelor nu este legata de timpul de munca, de ce solda este legata de o ierarhie militara si un lucru foarte important de cunoscut, ca soldele nu se stabilesc in raport de salariul mediu pe economia nationala. Toate acestea au condus la aplicarea mecanica a unei metode de calcul care este discriminatorie intrucat se aplica la ambele categorii si la pensionarii civili si la pensionarii militari, dar unii au platit conbtributii la un fond de pensii iar altii nu, considerand ca ar fi putut contribui ceea ce nu este egal cu a contribui. Or prin Legea 119 se trimite la calcularea unui punct de pensie lunar raportandu-se la salariul mediu pe economia nationala ceea ce conduce la obtinerea unui punctaj artificial care mareste pensia militara si mai mult. Marirea este artificiala neavand ceva comun cu principiile ierarhiilor militare pe baza carora s-au stabilit soldele la un anumit moment, cresterea nejustificata tinand mai de graba de perioadele cand au functionat militarii. Astfel ca raportandu-se soldele la salariul mediu pe economia nationala in perioada anilor 50-60 cand acesta era de 366 lei punctul de pensie se duce nejustificat la 4-5 si chiar 6 ceea ce este enorm. Fara sustinere intr-o contributie, cresterea punctului de pensie devine artificiala. Acest artificiu de calcul neancorat in realitate si neavand nici suport juridic a condus la cresterea pensiilor militare, marindu-le cu mult fata de soldele, de grade si de functii cu care au iesit acestia la pensie. Astfel un Lt. Col. Care a avut pensie de 2650 lei si care a iesit in ’85 ii creste nejustificat pensia cu 1400 lei, primind 4050 lei mai mult decat un general comandant corp de armata care a iesit in 2007. De altfel, si unui maistru militar in baza acestui calcul aberant, beneficiaza in prezent de o crestere a pensiei de la 1700 lei cu 1600 lei ridicand mai mult decat un colonel. Aceasta lege nu a tinut seama ca o armata functioneaza in baza unei ierarhii si ca militarii au avut intotdeauna alte criterii de pensionare pe baza unor principii statuate de doua secole, care pastreaza o scara ierarhica si valorica inclusiv la trecerea in rezerva. Legea 119 tocmai acest lucru face, darama aceasta scara anuland o Lege 164/2001 construita pe baza unor principii amintite mai sus, denaturand modul de calcul si stabilire a pensiilor militare.

Desi le-au crescut la toti pensionarii militari solda tarifara bruta ca baza de calcul a pensiei prin aplicarea acestui algoritm, pentru acei ofiteri care au iesit la pensie si de pe functii de comanda, Legea 119 le anuleaza indemnizatia de comanda ce aparea in baza de calcul in vechile decizii, ceea ce a condus la o diminuare per-total, acestia fiind cei 10% carora li s-au diminuat pensia, tocmai acelora care au condus armata, de unde rezulta si caracterul distrugator prin renuntarea la principiile ierarhiei militare la trecerea in rezerva.

Aceasta crestere enorma nejustificata a pensiilor militare, fara precedent in istoria drepturilor banesti va aduce grave prejudicii fondului de pensii civil daca aceasta lege nu va fi abrogata urgent.

Toti acei care se bucura de cresterea pensiei militare acum, trebuie sa inteleaga ca nicaieri in lume cineva nu poate primi o crestere la pensie fara a pune in spatele cererii o dovada, un document ca a contribuit candva, cu ceva la acel fond de pensii. Neexistand o contributie fizica la acel fond nici o instanta de drept nu va da curs cererii.

Desi am facut parte din sistem nu pot ramane pasiv fata de lucruri murdare, irationale si iresponsabile ce se petrec la lumina zilei si m-as simti manjit daca am sa primesc o pensie ca rezultat al jocului de ruleta. Ma surprinde faptul ca si alti rezervisti de specialitate nu au reactionat. Aparitia unor fosti ofiteri de diferite arme la emisiuni televizate, necunoscatori in domeniul acesta, nu face altceva decat sa le faca jocul guvernantilor, si un mare rau sistemului militar in ansamblu. Inteleg spiritul de conservare si teama de a-si pierde scaunul precum si dorinta de avansare a ofiterilor din Directia Financiara. Numai la armatele din Est poti intalni grade de general la birouri cu scop precis de a implementa un program dezastruos de majorare a pensiilor militare.

Am convingerea ca o asemenea lege nu va rezista si oricare alt guvern, va reveni cu o lege noua a pensiilor militare dupa Legea 164 din 2001 completata si republicata.

 Col.(r) Nour Constantin

 

 

 

 

Material primit pe e-mail.

 

 

  

2 commentarii2464 vizualizări05 martie 2012
rss 2.0
rss 2.0