Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
LOCOTENENTUL RATACIT.

S-a dus Suca la armata, Si-a iesit pe alta poarta. Inteleg faptul ca oricare dintre noi puteam fi luati de val si dusi undeva pe alt mal. Dar insistenta cu care locotenentul martian a persistat in greseli imi da de gandit ca incompatibilitatea lui cu sistemul militarizat  a fost mult mai profunda, daca nu cumva interesele sunt altele si nebanuite.

         In conditiile cand irationalul si dementa a cuprins atat de mult conducerea la varf, nu ma mai mira faptul ca reactia unui tanar locotenent intr-o asemenea etapa este pe masura. Pionul de pe o tabla de sah vrea sa joace rolul regelui in conditiile cand si nebunului i  s-au confectionat haine de general si brodat pe epoleti stele de regina. Inchipuiti-va cum poate reactiona o armata condusa de un sef al unei mafii personale reevaluat printr-o spalare.

         Faptul ca a aparut acum acest locotenent pe piata, confirma cele spuse nu numai de mine, ca armata a ajuns la o rascruce de drumuri cu moralul cazut, cu tinuta prafuita, cu sufletul obosit iar hrana spirituala distribuita prost. Acest locotenent a pus paie pe foc, tragand un semnal de alarma pentru ceea ce se intampla astazi in armata Romana, fara a-l banui ca trage semnalul in mod constient. Este momentul sa se spuna lucrurilor pe nume, fara menajamente, pentru a separa apele intrucat multi si-au bagat picioarele in ea. Armata Romaniei nu este a lui Lute sau a lui Marcu de la putere, nici a opozitiei, nici a avocatilor cu haine sau fara haine militare, nici a deontologilor cu par si fara par, care mai de care ingramadindu-se ca mustele pe rahat  sa explice cat de amar poate fi acesta atunci cand nu pui zahar.

      Nu poate fi armata lor pentru ca nu gandesc ca un militar. Si ca sa gandeasca ca el trebuie sa le curga prin vene sange de ostas format in ani multi si grei de cazarma. Cand depui un juramant trebuie sa fii constient ca renunti la multe dintre cele lumesti. Ca accepti misiunea intrucat intre tine si pamantul acesta stramosesc exista o legatura puternica care nu poate fi rupta de nici o alta vointa exterioara. Sunt lucruri care nu se pot discuta ori negocia cand vine vorba de fiinta nationala. De aceea lumea a iesit astazi in strada pentru ca a inteles ca nu se poate negocia operatiunea de resuscitare cum de altfel nu se poate discuta caracterul national si unitar al statului Roman. Arafat a jurat si a inteles sa-si duca misiunea pana la capat chiar cu pretul vietii. Cand esti trimis sa resuscitezi fiinta nationala, calculul rentabilitatii trebuie exclus. Acest lucru nu l-a putut intelege nici Lute si nici locotenentul Suca. Pentru el si pentru Lute juramintele au fost  niste versuri albe  invatate, recitate si apoi uitate. Inteleg ca suntem diferiti, avem gusturi, placeri, preocupari diferite si bineanteles gandim diferit. Dar cand ai facut pasul catre meseria armelor ai gandit iar hotararea ai luat-o si cu sufletul.  Se cunoaste ca aceasta meserie este incarcata de privatiuni, renuntari, greutati si sacrificii. Gandul te poarta si dincolo de viata. Pot fi situatii cand stii ca in fata te intampina moartea si totusi va trebui sa te duci sa-ti indeplinesti misiunea intrucat ai fost pregatit pentru acea batalie si nu pentru frictiuni si confruntari politice. Pot fi facute si aceste lucruri dar intr-un alt  cadru si alt scenariu. Si ii sugerez domnului Suca sa-si faca propia armata in propia ograda, unde-si poate introduce in regulamente tot cei trece prin minte si mai cu seama iesirile spontane la mitinguri. Incadrarea lor in timp si spatiu indicand si tinuta, asa sa fie si mai democratic. Eventual participarea si la ceva mitinguri internationale ca tot suntem in UE.  Deja  s-au strans in jurul ideilor sale, spre surprinderea mea, mai multi ofiteri superiori si generali, avocati in haine si fara haine militare, analisti si deontologi cu par si fara par, cu el inauntru si pe dinafara care si-au demonstrat competenta. Acestia au explicat mai mult sau mai putin raspicat cum  poate el reforma o armata, insa nu a reiesit clar din cuvantul lor daca vor accepta vreodata intr-o situatie de conflict armat, sa fie aparati de acea armata alcatuita dupa chipul si asemanarea lui Suca.

      Acest lucru imi aduce aminte de o uratura la sarba in Oltenia.

                             A terminat Suca armata

                             Si  acuma-si  face   alta.

         Am crezut la un momentdat ca avem de-aface in piata, cu o parte din retetele cunoscutului lingvist nord- american Noam Chomsky folosite in scopul manipularii maselor si puse in practica de actuala putere. As fi banuit-o de prea multa inteligenta si am renuntat la aceasta ipoteza, luand mai mult in calcul ceea ce academicianul Razvan Teodorescu, un fin cunoscator al istoriei universale, a sugerat ca ar fi fost totusi necesar in acest caz  o analiza psihiatrica sa aflam daca un anumit prag de maturitate a fost depasit. De acord cu domnia sa intrucat declansarea acestui demers a fost imatur. Atat de imatur incat Suca a transformat portul tinutei  intr-un drept si nu intr-o obligatie, tratand pozitia sa de militar ca pe oricare meserie, fiecare cu salopeta lui. In cei opt ani de armata, n-a invatat ca legatura dintre el si tinuta pe care o purta trebuia sa fie mult mai profunda,  iar dreptul de a o purta, drept invocat in justificarea demersului a fost folosit in interes pur personal si deloc accidental.

        Acest aspect nu l-a inteles nici Suca si nici altii de la varful conducerii armatei, de vreme ce intreaga scara valorica a fost neglijata iar cea ierarhica distrusa. Ce respect poti sa pretinzi de la generalii armalelor aliate, care au luat la cunostinta, ca un capitan in rezerva, sef de mafie personala lasat in libertate in tara europeana Romania, este reevaluat, spalat si imbracat in haine special confectionate de general de armata cu opt stele brodate pe ambii umeri si cocotat la conducerea ministerului. La fel ca in America latina, ca si noi suntem latini. Aceasta degradare a sistemului prin avansari la blit a inteles-o foarte bine Suca. Si atunci de ce el n-ar putea sa  conduca o armata daca Marcu poate.

     Cat de mult poate fi terfelit  bunul simt? Iar absurdul pana unde poate fi cioplit? De un lucru sunt covins ca rabdarea totusi are margini.

       Cineva trebuie candva sa raspunda la unele intrebari. Toate aceste masuri de ridiculizare  a ceremoniilor de ridicare in grad, fac parte dintr-un scenariu bine pus la punct care sa conduca la diminuarea respectului cuvenit armatei Romaniei. Distribuirea stelelor de general in pungi portocalii se pare ca face parte tot din acest scenariu. Are cineva interesul de a lovi in credibilitatea armatei  in aceste momente deloc linistite? De ce acum cand se bucura de o mare credibilitate?

      Cine incearca sa sape la temelia armatei Romaniei, face un joc de copii cu lopatele pentru nisip. Tot ce s-a intreprins impotriva ei in ultima vreme, vorba unuia care ranjeste,  vorbeste prostii si  se uita in alta parte cand ne priveste,  sunt numai niste zoaie aruncate, de care armata se va spala in scurta vreme.

                       Traiasca  Armata Romaniei

                                                                   Col(r)Nour Constantin

0 comentarii2464 vizualizări08 martie 2012
rss 2.0
rss 2.0