Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
SCRISOARE DESCHISA a unui fost ofiter neafiliat la asociatiile militare catre ANCMRR.

Sunt fost ofiter in armata Romaniei si traiesc astazi cu  sentimentul ca sunt  umilit de institutia in care am servit si abandonat de asociatia militarilor in rezerva si retragere din care am facut parte. Ambele nu se ridica la nivelul asteptarilor fostilor militari care au servit cu devotament Patria. Si poate din acest motiv majoritatea fostilor militari au parasit aceasta asociatie.

       Majoritatea dintre noi suntem constienti ca s-a dorit o dezbinare a fostelor cadre militare, de catre aceasta putere politica vremelnica. Ca aceasta operatiune a reusit, suntem de asemeni  constienti. Dar mai suntem constienti de un lucru, ca dezbinarea a fost posibila doar cu sprijinul celor care aveau datoria de a lua masuri pentru apararea si consolidarea unitatii sistemului militar lasat mostenire de inaintasi. Acestia au inscris pe frontispiciu " patrie-onoare-demnitate". Tocmai aceia care trebuiau sa ne apere, si-au negociat onoarea si demnitatea pentru o stea in plus  sau o culoare portocalie dezonoranta.

       Astfel cei activi care incadreaza compartimentele juridic si financiar au girat aparitia unei legi si ordonante care au condus la;  dezbinarea fostelor cadre ale armatei, prin varianta ciuntirii pensiilor celor mai tineri si umflarea pensiilor celor in varsta ; inventarea unor pensii la subofiteri si maistri militari mai mari decat ale coloneilor si generalilor, ca un raspuns servil la exprimarea nefericita iesita dintr-un cap neechilibrat, fapt ce a produs rasturnarea scarii valorice si ierarhice in armatadiscriminari in randul militarilor cu aceeasi vechime, acelasi grad si aceeasi functie dar cu pensii diferite.

       Ca ofiter care am lucrat  in domeniul financiar dar care am indeplinit si functia de loctiitor al comandantului timp de 12 ani 6 luni si 6 zile intr-o unitate militara, am cunostintele necesare sa pot demonta si explica tot mecanismul inventat pentru producerea acestei dezbinari, mecanism care se apropie foarte mult de latura penala. Consider ca tot ce s-a intamplat constituie un dezastru. De aceea se nasc cateva intrebari si anume:    

        Cum a fost posibil conceperea unei astfel de ordonante (OuG1/2011) cu o formula de calcul neavand la baza nimic rational, prin care doi ofiteri comandanti de plutoane cu acelas grad si aceeasi vechime sa aiba punctele de pensie lunare extrem de diferite?   Cel care a functionat in 1952 i se calculeaza punctul de pensie lunar  la 1,64 iar cel din 1975 calculat la 1,08. Cum a putut salariul mediu pe economia nationala introdus in formula de calcul in mod cu totul irational, (neavand nimic comun cu modul de stabilire a soldelor militare), sa evaluieze diferentiat misiunea celor doi ofiteri? Este cunoscut faptul ca misiunea a fost aceeasi, sa pregateasca pentru lupta un pluton. Perioada cand a executat misiunea si evolutia salariului mediu pe economie nu pot schimba evaluarea, lucru care s-a si intamplat. Cei doi primesc pensii diferit cu 56% primul mai mult fata de al doilea. Unde exista ratiunea?

       Astfel se explica faptul ca s-a dorit dezbinarea prin balansarea pensiilor din buzunarul pensionarilor mai tineri in buzunarul celor mai in varsta.

      Cum a putut acepta aceasta discriminare ANCMRR-ul. Cumva intregul biroul permanent al asociatiei se gaseste in postura celor carora li s-au dat si nu li s-au luat? Si ca din aceasta pozitie trebuia sarutata mana care a dat, trecand atat de usor peste onoarea si demnitatea la care s-a  facut trimitere de fiecare data. La acea masa de protocol la care ANCMRR-ul prin biroul permanent a participat impreuna cu Presedintele si ministrul dumneavoastra, nu trebuia sa multumiti, ci sa protestati impotriva acestui calcul idiot de discriminare si sa refuzati in bloc majorarile ce vi s-au acordat din buzunarele ofiterilor care au iesit la pensie mai recent. Unde este onoarea de care va agatati mereu? Unde este spiritual de solidaritate cu acesti ofiteri carora li s-au luat din pensii? Ati facut demersuri de fatada cu privire la anulare legii 119/2010 in parte si nu ati facut nimic impotriva aparitiei acesteia. De ce nu ati cerut dezbateri si simulari inaintea aparitiei legii? Reiese pegnant ipocrizia din demersul facut de biroul permanent cu privire la aprobarea pe viitor a unei legi ocupationale pentru militari, in care solicitati pastrarea privilegiilor castigate prin legea 119/2010, adica pastrarea in continuare a acelor calcule idioate, irationale care v-au dat ceva ce nu va apartinea, sumele acelea fiind balansate din pensile acelor ofiteri care au iesit mai recent la pensii si nu numai din pensile lor. Pentru a se ajunge la aceasta dezbinare s-a aceptat depasirea fondului de pensii militare cu 1/3 in loc sa scada cum s-a promis. Unele lucruri sunt greu de aceptat mai ales cand lipseste onoarea. Spre surprinderea mea am intalnit ofiteri din generatia anilor 50 carora li s-au majorat pensile semnificativ si m-au intrebat, fiind si de specialitatea finante, cum sa procedeze cu sumele substantiale primite, recunoscand tacit ca ceva nu e in regula. Acesta teama spune totul despre irationalul strecurat in baza de calcul a OuG1/2011. Nu mai vorbim de caracterul pervers al masuri luate de a se umfla pensiile celor in varsta, care vor parasi sistemul pe cale naturala asa cum spera si bok.

      Cum ati putut critica demersurile militarilor disponibilizati de a-si apara drepturile lor garantate prin constitutie? Daca forma de protest este prevazuta de lege, cum poate fi in opinia dumneavoastra, nedemna iesirea lor in strada? Oare eu pot gandi ca dumneavoastra traiti intr-o alta lume, intr-o lume care poate fi usor manipulata?

       De aceea ma simt umilit de institutia unde-am servit si parasit de asociatia fostilor militari care s-a pretins aparatoarea onoarei si demnitatii mele. Ma tem ca celor care au fost numiti si alesi sa faca acest lucru le-au disparut coloana vertebrala atat la propiu cat si la figurat.

       Majoritatea filialelor din tara au conduceri cu o vechime de trei si patru mandate. Unde este spiritual democratic introdus in conceptul ANCMRR_ului. Cum puteti fi dumneavoastra purtatorii unui stindard, al onoarei si demnitatii militarilor, aceptand distrugerea scarii valorice si ierarhice in armata.Ati iesit public si ati multumit ministrului dumneavoastra pentru majorarile inventate si dininuarile de pensii militare. Ati participat in acest mod la dezonorarea ofiterilor intrucat ati aplaudat  inventarea pensiilor de subofiteri si maistri militari mai mari decat ale coloneilor si generalilor, fapt nemaiantalnit in istoria unei armate .

       Nu v-am vazut sa protestati, dimpotriva ati iesit pe TVR1 sa multumiti ministrului dumneavoastra. Si acum imi suna in ureche cuvintele de multumire rostite de Gl. DraGanea, un militar caruia nu cred ca-i mai trebuiau banii la vasta pe care o are, ci onoare si demnitate de care trebuia sa dea dovada macar acum. Daca ar fi protestat si refuzat suma imensa care i-a fost data in plus din buzunarele pensionarilor mai tineri, ar fi devenit erou national. Ce bine ar fi sunat un protest facut de un vechi nomenclaturist. A pierdut o sansa imensa. Asemenea oameni se nasc rar. Din pacate ma tem ca  stofa va ramane aceiasi. Majorarea de care a beneficiat domnia sa demonstreza idiotenia formulei de calcul si trebuie sa reprezinte un studiu de caz in domeniul stabilirii si dimensionarii pensiilor.  Pentru a i se asigura majorarea pensiei domniei sale a trebuit sa fie ciuntite  sase, sapte pensii ale ofiterilor mai tineri. Ii reamintesc domnului Gl. DraGanea ca onoarea se obtine cu sacrificii si nu cu bani.

      Poate ca domnia sa nu este vinovat dar slugarnicia si obedienta fata de un ministru, sau de un partid nu-l va face mai demn.

     Onoarea nu v-o poate repera nimeni nici in mormant, nici chiar Ontanu caruia i-ati inlesnit punerea pe umeri a nu mai putin de patru stele de general, iar lui Oprea nu mai putin de opt stele ca si cum generalii ar fi crescut in gradina dumneavoastra, in timp ce alti ofiteri de un profesionalism si devotement exemplar cu ani multi de armata cum sunt cei care au scos 36 promotii de liceeni militari, sunt ignorati si uitati pentru ca nu au negociat un protocol cu dumneavostra asa cum l-ati negociat cu Ontanu.

      Faceti-ma sa cred in dumneavoastra, in demersurile pe care le intreprindeti. Luati atitudine in al doisprezecilea ceas impotriva acestei legi aberante. Numai asa va puteti apara si pastra onoarea si demnitatea militara.

     Va stau la dispozitie cu detalii tehnice despre elementele false introduse in formula de calcul stabilita de OuG1/2011 care nu are nimic comun cu sistemul militar de pensii pastrat dea lungul istoriei. Cititi si protestul meu catre parlamentari si guvernanti unde  m-am referit in detaliu si la chestiuni tehnice  care v-ar putea ajuta.

 

              Traiasca armata romana.

                                                  Col.(r) Nour Constantin.

2 commentarii2457 vizualizări10 martie 2012




rss 2.0
rss 2.0