Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Manipulare tipic neostalinista impotriva ciclistilor. Facem piste pentru biciclete in Bistrita doar daca taiem arbori !?

Primaria municipiului Bistrita sub conducerea lui Ovidiu Teodor Cretu a comandat un studiu de solutie privind modalitatile in care se pot realiza piste pentru biciclete in orasul si municipiul Bistrita. Lucrarea a fost incredintata unei firme germane care pentru aproape 500 de milioane de lei vechi a furnizat doar 121 de pagini de documentatie majoritatea fiind luate cu copy-paste de la un studiu similar realizat in Herzogenrath- Germania si adaptat din birou fara prea mare documentare pe teren la Bistrita. Principiile generale ale studiului sunt bune ca si solutiile tehnice generale referitoare la dimensiunea pistelor de biciclete, amplasarea lor intre trotuar si partea carosabila precum si fundamentarea implementarii acestui studiu. Insa, odata cu acest studiu asumat de primarul Ovidiu Teodor Cretu s-a trecut la o ofensiva puternica impotriva biciclistilor bistriteni adica tocmai invers cum s-ar fi dorit in mod corect si onest.

In concret este vorba de faptul ca studiul prevede, la stadiul de propunere, taierea a sute de arbori de pe raza municipiului pentru a face loc pistelor pentru biciclete. A doua greseala mare a studiului se refera la inversarea denumirii unor strazi sau chiar descrierea unor situatii total inexistente in municipiu, fapt ce dovedeste ca autorii germani au copiat doar din birouri studiul, fara sa il adapteze pe teren, in Bistrita, totodata necunoscand situatia reala din orasul nostru. Mai grav este faptul ca se lansaeaza ideea, de altfel pusa in practica de primarul Cretu pana acuma, ca trebuie sacrificati multi arbori pentru a avea aceste piste pentru biciclisti. Dupa citirea cu atentie a studiului, am ajuns la concluzia ca in 99 la suta din situatii, arborii de pe traseul viitoarelor piste pentru biciclete pot fi relocati-mutati cu cativa metri fata de amplasamentul orginal sau dusi in parcuri sau zone verzi. Pentru aceasta, municipalitatea trebuie sa investeasca sume relativ mici (sub pretul de cost al S.U.V.-jeep-ului primariei cu care se plimba primarul Cretu in interes de serviciu), pentru un utilaj de transplantare-relocare a arborilor, utilaj ce poate fi montat la un tractor obisnuit sau se poate face o investitie mai ampla pentru cumpararea unei masini autotractate de transplantare a pomilor care oricum ar fi mult mai ieftina decat pretul de cost pentru achizitionarea de sute de arbori maturi ce ar trebui sa ii inlocuiasca pe cei actuali. Exista solutia pentru nesacrificarea pomilor si a arborilor din municipiu, solutie aplicata in Ungaria, Austria si Germania de zeci de ani iar in Romania se aplica cu succes de mai multe firme din Brasov si Bucuresti si poate si in alte orase mai aproape de Bistrita. Evident ca primarul Cretu nu a luat in calcul mutarea arborilor deoarece este insensibil la problemele de natura ecologica din municipiu, dovada fiind masacrarea a peste 200 de arbori in Parcul Municipal desi exista posibilitatea practica de inchiriere sau cumparare a unui utilaj de mutare a acestor arbori.

            Revenind la studiu, dupa prima problema mare a arborilor la care v-am explicat pana acum ca exista solutii, mai sunt in programul prezentat pe site-ul primariei foarte multe greseli referitoare la numarul de arbori de pe o strada, existand situatii in care o straduta cu doar cativa pomi este inregistrata oficial cu zeci de arbori. Mai mult, studiul luat cu copy-paste prevede largiri ale unor strazi in zone de blocuri unde nu sunt necesare piste de biciclete si unde practic momentan exista trafic auto doar pe o singura banda de circulatie pe sens, nicidecum cu doua, cum gresit au trecut nemtii in acest studiu. O alta greseala a studiului se refera la interzicerea traficului cu biciclete in anumite zone ale orasului sau a "tolerarii" biciclistilor precum si posibilitatea impunerii unor taxe pentru biciclisti. Nemaidorind sa intru in detalii, concluzionez ca studiul in ansamblu contine informatii bune si principii corecte referitoare la necesitatea si oportunitatea infiintari pistelor de biciclete in Bistrita dar zeci de detalii minore gresite alaturi de dorinta de taiere a arborilor creeaza un val nemeritat de dusmanie impotriva biciclistilor. Acestia, biciclistii  sunt momentan de ordinul miilor in municipiu, desi detinatorii de biciclete sunt cu mult peste 10.000 doar in oras. Este evident ca acestia nu apar tot timpul in plimbari de agrement, deplasari la serviciu sau la cumparaturi cu bicicleta ci doar ocazional datorita faptului ca momentan nu exista piste pentru biciclete si facilitati pentru ciclisti. In atare conditii, biciclistii din Bistrita se deplaseaza rar prin oras, preferand sa foloseasca mai mult ruta asfaltata de pe DN 17 sau drumurile nationale si judetene mai practicabile iar tinerii in mod special folosesc biciclete tip mountain-bike pentru agrement in padurile si dealurile din apropierea orasului sau in zonele Tihuta, Ilve si Colibita.

            Regretabil este faptul ca la aceasta manipulare consider eu voita a primarului Cretu care conditioneaza existenta pistelor de taierea arborilor s-au afiliat si unele "fatuci"(exprimarea apartine maestrului Ion Cristoiu) care necunoscand situatia reala a biciclistilor, nevazand sistemele de deplasare cu bicicleta din Germania, Olanda, tarile nordice sau mai aproape din Ungaria si Austria au comentat defetist si alarmist in presa proiectul primariei Bistrita cazand in plasa intinsa se pare cu rea credinta de catre primarul Ovidiu Cretu.  In aceasta manipulare au cazut chiar cativa, putini, jurnalisti cu experienta care au comentat imposibilitatea practica a realizarii pistelor pe unele strazi fara sa verifice la fata locului sau sa isi puna intrebarea daca acest proiect afisat pe site-ul primariei este bine intocmit, in special la capitolul detalii. In aceste conditii va invit sa urmariti pozele si filmarile preluate de pe internet cu solutiile de mutare a arborilor dar si sa va spuneti parearea la adresa de mail bistritanews@yahoo.com sau ma puteti suna pentru lamuriri suplimentare la numarul de telefon 0745.428335.

            De asemenea primarul Cretu reuseste cu acest studiu de solutie pentru pistele de biciclete sa anuleze cererile biciclistilor pentru realizarea de piste, cereri reiterate si de mine si in ultimii 4 ani de mandat al primarului lasand sa se inteleaga gresit ca cererile biciclistilor si a lui Marius Chiuzan se pot realiza numai daca taiem arbori si devastam strazi lucru total neadevarat si usor de demonstrat practic pe teren, primarul reusind sa mai dea cativa bani (sute de milioane) pentru un studiu cu foarte multe greseli de detaliu chiar daca principiile generale sunt corecte. Ovidiu Cretu se dovedeste inca odata sustinatorul distrugerii arborilor si a spatiilor verzi, sustinatorul circulatiei cu masini si a traficului intens prin oras si in general este omul care face mai putin pentru semenii sai decat pentru cei care tranziteaza orasul fara sa gandeasca ca bistritenii, batrani si tineri femei si copii trebuie sa traiasca intr-un oras curat, nepoluat de noxele automobilelor, bistritenii avand sansa sa poata traii normal cu un tonus fizic si psihic bun, dat de deplasarea cu bicicleta sau alte mijloace nemotorizate.

 

In aceste conditii va invit sa cititi proiectul pe siteul primariei Bistrita la linkul afisat mai jos:

http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/Stiri.nsf/A24998A93C321771C22579BC003EAF0F/$FILE/Studiu%20de%20solutie-%20AMENAJARE%20PISTE%20PENTRU%20BICICLISTI%20IN%20MUNICIPIUL%20BISTRITA.pdf

 

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist independent, liber si biciclist.

 

 

 

 

P.S. - Biciclistii sunt prin firea lor iubitori de natura, aer curat si ecologie, fara a face parte dintr-un partid politic si drept urmare isi doresc si chiar promoveaza actiunile de protejare a arborilor, pomilor, spatiilor verzi, animale, insecte,etc, viata, pamantul, apa, aerul  si a ecosistemului in general.

 

Clipuri cu mutarea unor copaci.

 http://www.youtube.com/watch?v=6dTkforV8tA&feature=player_embedded

 http://www.youtube.com/watch?v=PkaU2a-091E&feature=fvwrel

 http://www.youtube.com/watch?v=SL6ARIxW5u0&feature=related

 http://www.youtube.com/watch?v=sbNXZWUq7zM&feature=related

 

Foto - internet.

1 comentariu2695 vizualizări15 martie 2012
rss 2.0
rss 2.0