Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Suntem intr-o criza de identitate?

Trebuie sa recunoastem ca sentimentul national a slabit in ultimul timp, cauzele fiind multiple si profunde. In primul rand a slabit ca urmare a unei intelegeri gresite, a ideii paneuropene care in nici-un caz nu elimina indentitatea nationala cum sper unii, ci dimpotriva trebuie sa o intaresca intrucat competitia a fost este si va ramane deschisa intre natiuni. "Natiunile nu sunt decat nuantele prismatice ale omenirii"definitie superba data de un revolutionar de profesie Toma Nour eroul romanului "Geniu pustiu" .

       Nu este mai putin adevarat ca unii sunt de un cosmopolitism indoielnic, amar, gol pusca pentru simplu motiv ca iubesc orice-i strain si lasa la urma tot cei romanesc. Romanii au trait perioade cu tendinte nationale sanatoase fara de care nu ar fi fost posibila reantregirea neamului. Nationalismul si ardelenismul devenise in preajma anului 1900 si dupa, notiuni aproape identice. Astazi ne paste o criza profunda de indentitate intrucat ne-au scapat de sub control  o serie de parghii ca urmare a patrunderii unor virusi in sistemul national de comanda. Astfel sistemul de invatamant a fost virusat stergandu-se din programa scolara cele mai importante simboluri nationale.

        Cand un functionar minoritar de o anumita etnie l-a spanzurat simbolic pe Avram Iancu multi dintre elevii claselor superioare de liceu nu  au stiut pe cine a spanzurat minoritarul, iar televizinea nationala a trecut stirea la divertismente. Ori ca roman cand vezi ca iti spanzura eroul national nu poti sa ramai pasiv. Se spune in popor ca timpul vindeca aproape orice, dar pentru asta nu exista farmacii, nu-mi ramane decat sa astept o minune.

       Cine mai cultiva astazi cantece inaltatore de patriotism care sa glorifice natia romana? Unde sunt marile ansambluri nationale de muzica patriotica, corurile nationale ale caselor de cultura, ale ministerelor etc. Toate au intrat intr-un program de defrisare sistematica. A aparut un intreg aparat propagandistic antinational cu un intreg arsenal de lovituri declansate impotriva spiritului romanesc si a trecutului glorios al acestui popor. Pe toate canalele abunda cu critici cand exprimi mandria ca esti roman. Faptul ca sunt mandru de stramosii  mei nu ma ajuta, mai mult gesturile sunt chiar neproductive. Vezi Doamne ca trecutul are si racile sale. Ceea ce pentru unii reprezinta un trecut glorios , pentru altii sunt crime abominabile si ca urmare sa nu mai facem apel la trecutul glorios. Propaganda antinationala confunda planurile deoarece nici un trecut nu poate fi glorios pentru cineva, daca s-au comis crime abominabile. Invocarea excesiva a trecutului este o atitudine nesanatoasa.  Mai sa fie! Dar neinvocarea deloc a trecutului glorios de catre institutiile  statului national unitar Roman este productiva pentru domniile voastre? Pai sa ne uitam putin in ograda acestor institutii sa vedem de cine sunt conduse, pe mana cui a ajuns si cat de productiva este neinvocarea trecutului?

        Toate legile Romaniei de astazi si de ieri, au trecut in Parlamentul tarii fiind croite dupa chipul si asemanarea tatarului,  gagauzului,  lipovineanului, armenului, ucrainianului,  sarbului si a inca 12 minoritari precum si a uniunii democratice culturale maghiare. Si cu un Prim Ministru Ungurean cu tot cu mioare, suntem asigurati ca legile Romaniei sunt bine batute in cuie  pe altarul deznadejdeii.

        Se face tot ce este posibil ca noi sa nu ne putem mandrii cu inaintasii nostrii dar si cu cei contemporani. Observam ca peste noapte se nasc istorici ce nu cunosc istorie si ne impune o naratiune, carturari de buzunar la orice colt de imprimanta, finantisti ce nu stiu a calcula, bancheri ce nu stiu a evalua, toti lasand ruine in urma lor. Hotii sunt cu cinci pasi inaintea cautatorilor de infractiuni. Totul se negociaza la ghiseu, bordura, caruta cu pepeni sau taraba. Coruptia a ajuns sa dea cu capul de tavan. In curand va sparge acoperisul si va marii numarul de paturi la arest.

        O vorba populara spune ca pestele de la cap se strica. Iar atunci cand nu are cap, se numeste monstru.

         Alo! Lute trezestete o data si da-ti la o parte parul ala blond din ochi, ca nu vezi padurea din cauza lui.

 

                                                    Col(r) Nour Constantin

2 commentarii2478 vizualizări27 martie 2012
rss 2.0
rss 2.0