Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Nooo, ...un million !

Ca aproape toti bistritenii, cel putin toamna, mai fac si eu scurte raiduri "la tara" acolo unde mai am rude, prieteni si chiar o proprietate, ramasa de la bunii mei socrii. Asa ca m-am urcat pe "decapotabila de sosea", cu cauciucuri subtiri si multe viteze, si in mai putin de 2 ore ajung pe Valea Somesului in comuna Nimigea, cu gandul clar de-a culege ceva struguri de pe via amplasata traditional deasupra curtii interioare. Planurile mi-au fost date peste cap de o serie de ploi, venite cam pe nepregatite, deoarece prognoza meteo anunta doar frig, nu si ploaie. Dar asta a fost. Cu toate acestea am reusit sa culeg cateva galeti cu struguri din care a iesit ceva must foarte dulce, cel putin pentru a fi degustat cu familia si prietenii. Dar problemele mele au inceput cand nu se mai oprea ploia, iar eu eram cu "decapotabila", neechipat de ploaie, in tinuta sportiv-ciclistica. In aceste conditii am hotarat sa imi las "rutierista" in pastrare, la  Nimigea si sa ma intorc cu trenul. Toate bune si frumoase pana dimineata, caldura lemnelor data in teracota a fost de bun augur dupa ce am fost udat de doua reprize de ploaie iar somnul a fost chiar odihnitor.

            Ajung in gara Nimigea, cer bilet pana la Bistrita-Nord, intind banii si de acolo incepe odiseea:

- Pai aveti o suta! Nu am sa va dau rest, aseara s-au predat banii, iar acum, la 7.30 dimineata am vandut doar cateva bilete, asa ca mai asteptati, ori luati bilet din tren, sau mergeti la chioscul de langa bariera sa va schimbe.

- Bine, mersi, ma duc. Ajung la chiosc, e 7,35, e inchis. Intreb niste oameni de pe drum.

- Aveti sa imi schimbati o suta de lei.

 - Nooo, nu am un milion! Imi raspune un om bine intentionat dar fara parale la el.

 - De unde sa am eu un milion. Ok. Mersi. Mai intreb pe unul, pe altul, acelasi raspuns, nu au un milion, deci nici sa schimbe, caci, sunt pentru ei bani multi. Ajung din nou in gara. Noroc. Ma intalnesc cu un cunoscut.

- Servus, nu imi schimbi o suta de lei, imi trebuie sa imi cumpar bilet si la casierie nu are sa imi dea rest.

- Nu am, dar iti dau 10 lei sa cumperi biletul iar in Beclean in gara te dai jos, ca sta trenul 15 minute si schimbi banii tai si imi inapoiezi imprumutul.

Ok. Iau banii de la cunoscutul meu, cumpar biletul, stam la o poveste mica, vine trenul, urcam, caldura, e chiar foarte bine in compartiment, trece timpul si coboram in Beclean, el lucreaza acolo.

- Stai un minut, ii spun, ma duc pana la chiosc sa schimb banii.

La primul chiosc de langa gara doamna imi spune grav ca nu are rest pentru clienti dar cum sa imi schimbe mie "milionul". Merg la al doilea chiosc cu lectia invatata.

- Va rog, dati-mi o cafea.

- De care?

- Ness, poftiti banii. 

-  a ....pai nu am sa va dau rest, imi pare rau, mergeti la celalalt chiosc (de la care tocmai venisem).

Ghinion. Merg la magazinele de pe strada Garii, un restaurant, doua, un chiosc alimentar, acelasi raspuns: nu avem atatia bani, sau nu au marunti. Dupa ce am colindat vreo 6-7 locatii, "mi-a picat fisa", ma duc la casieria CFR din gara.

 - Buna dimineata, va rog sa imi schimbati 100 de lei.

- Da, dar numai in doua.

- E bine si asa. De acolo dau fuga iar la chioscul care avea ceva "marunti". Ghinon in prima faza, ca erau doar 30 si ceva de lei, dar un client aude discutia si imi spune:

- Dati-mi mie, ca va schimb eu "cinci sute de mii" (50 de lei).

Gata, ma duc repede la cunostinta mea, ii dau cei 10 lei imprumutati si imi cer scuze ca deja a intarziat 5-10 minute la serviciul, asteptandu-ma, deci din cauza mea.

     Ma urc din nou in tren, pornim spre Bistrita, dupa care conductorul ma felicita:

- Bine ca ati reusit sa schimbati la ora asta banii, pe viitor sa aveti bani marunti, potriviti (intre Nimigea si Beclean l-am intrebat si pe el daca are 100 de lei marunti).

Asa am sa fac draga c.f.r.-istule, nu mai plec de acasa fara "marunti" la mine, desi credeam ca in Romania de astazi 100 de lei sunt bani putini si fara valoare cel putin la un oras ca si Bistrita, ca sa nu mai vorbesc in Bucuresti.

       Se pare insa ca "la tara" alta este valoarea banilor si oamenii sunt mult mai saraci decat spun statisticile oficiale sau politicienii.

              Asa ca urmati sfatul primit de mine, o sa il urmez si eu, sa aveti si bani "marunti" cand plecati din Bistrita, nu stie niciodata la ce va trebuie.

 

 

Marius Chiuzan.   

1 comentariu2450 vizualizări03 noiembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0