Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Cine vrea sa pacaleasca istoria nu are decat de pierdut .

Minciuna prin omisiune si mai recent prin comisiune, la romani le-a adus numai deservicii. Romania a pierdut enorm ca urmare a faptului ca nu a beneficiat de un apart diplomatic traditional, cu diplomati de cariera, cu radacinile puternic infipte in istoria neamului de unde nimeni sa nu-i poata smulge. Numai asa se pot apara interesele unui stat, ce se vrea puternic. Astazi sistemul nostru diplomatic este umplut cu rudele si cunostintele politicienilor potentati fara o pregatire in diplomatie, ingineri proveniti din scularie si dame de la parfumerie. Sunt piese pe tabla de sah a unuia sau altuia vremelnic la putere care din varful pixului il arunca direct in cabinetele ambasadelor de pe mapamond. Si din aceasta perspectiva Romania nu poate fi credibila. Boala aceasta la romani este ereditara. Pe fondul acesta Romania nu a avut decat de pierdut de fiecare data in momentele cruciale, fapt reiesit din istorie.

     In luarea unor decizii majore, diplomatia vine cu expertiza ei, peste care de cele mai multe ori nu se poate trece. Ori daca treci peste un calcul matematic, constructia pica. Asa se intampla si in politica. Nu de putine ori in politicile decizionale, majoritatea constructiilor au cazut pentru ca anumite personaje vremelnic aflate la guvernare, au neglijat structura de rezistenta reiesita din calculele diplomatilor.

     Nu mai tarziu de 1914 cand izbucneste primul razboi mondial diplomatia romaneasca prezinta politicului solutia cea mai benefica pentru Romania si anume sa joace cartea neutralitatii, pozitie  respectata primii  doi ani de razboi. Nici nu avea alta solutie avand in vedere nivelul pregatirii militare a armatei ca urmare a numarului redus al ofiterilor de cariera si dotarea ei precara. Apoi pozitia ei geopolitica intre doi licurici nu-i permitea sa adopte decat aceasta pozitie de neutralitate.

      Ambitia unor politicieni vanitosi , ce au crezut ca marea unire se poate face si pe calea armelor a dus Romania in pragul dezmembrarii. Stim ce s-a intamplat. In numai trei luni am fost inghesuiti intr-un spatiu moldovenec asediat, mutand capitala in Iasi. Istoria a demonstrat ca unirea s-a putut face pe cale diplomatica intr-un moment bine ales. Nici o unire nu poate rezista daca ea  se face prin forta armelor.

     Prin intrarea in razboi nu am avut decat de pierdut, economic si uman, dar si din punct de vedere al credibilitatii, pentru ca trebuie sa nu uitam ca Romania a avut incheiat tratat de alianta cu Puterile Centrale pe care nu l-am respectat, ba mai mult l-am incalcat. Ori cum vrei sa fii respectat, daca la randul tau nu respecti! Ba mai mult ,Germania pe acest considerent in tratatul de pace incheiat la Buftea-Bucuresti, ca urmare a pierderii razboiului, intentiona sa transforme Romania in colonie si sa-i anuleze toate tratatele si intelegerile ei incepand cu anul  1393 si pana la acea data. Insusi  pacea incheiata separat cu Germania a deranjat Franta si Marea Britanie in momentul negocierii tratatului de pace de la Versailles pe buna dreptate, pentru ca nu a fost prevazut asa in intelegerea cu Antanta. Nu s-a tinut seama de situatia in care se gasea Romania. Este adevarat dar s-a adus in discutie un contraargument cazul Serbiei,  care a fost intr-o situatie mai tragica, de ocupatie totala si nu a semnat asa ceva. Acum sa nu cadem in cealalta latura, pentru ca nu s-a dovedit candva, ca ar exista pe undeva licurici recunoscatori si de buna credinta. Unele surse dezvaluia mai tarziu, ca si marele puteri de la  Aliatii, Franta si Anglia se intelesese in secret sa nu-i satisfaca la final, Romaniei pretentiile.

   Nu putem trece peste gafa de proportii a vanitosilor vremii, pentru ca tine tot de aceasta guvernare. Bratianu parca-si pierduse busola, luand o decizie pe genunchi de a trimite tezaurul si aurul Bancii Nationale la Moscova. Hotararea a fost luata in conditiile cand la rusi era ceata densa. Nu se intelegea nimeni si nu se respecta nimic in intreg spatiul imperiului rus. Ca tot ce am aratat mai sus sa fie confirmat, acelas guvern pe 20 ian 1918 aproba interventia trupelor romanesti pentru restabilirea ordinii in Republica Democratica Moldoveneasca recent proclamata, interventie pe care noul stat rus Sovietic a luat-o ca pe o declaratie de razboi. Tot ce fusese cladit cu greu de aparatul diplomatic roman pana atunci a cazut,s-a sfaramat, personalul arestat. Iata de ce aceste chestiuni trebuiesc spuse la un moment dat, pentru ca ele sa nu se mai intample, pentru ca ne afecteaza pe toti. O masura luata trebuie sa aiba in vedere in mod obligatoriu interesul national, valorile intregii natiuni. Fara expertiza diplomatica nu se ia. Consecinta imediata a acestui demers a fost confiscarea ca prada de razboi , tot ce a putut rechizitiona inclusiv tezaurul romanesc care le era la indemana de 7 luni trimis.

    Am extras din istorie aceasta perioada grea pentru romani atunci cand s-au luat decizii cruciale pentru natie, fara a tine seama de expertiza diplomatiei si pe de alta parte, perioada de satisfactie, cum a fost unirea cea mare care s-a infaptuit fara folosirea armelor, ci prin eforturi diplomatice la momentul oportun favorabil. Acolo unde unirea s-a facut fortat ea nu a rezistat. Daca populatia Basarabiei in majoritatea ei covarsitoare nu simte alipirea la tara de unde isi trage originea, unirea nu va rezista.

    Dar istoria nu poate fi pacalita. Cine incearca sa o faca nu are decat de pierdut.

 

                                                                                              Col.(r) Nour Constantin

       

0 comentarii2464 vizualizări12 noiembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0