Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Rememorare-decembrie 1989. ( poze interzise minorilor )

Ne mai despart doar cateva zile si vom intra in noul an 2013, un AN NOU si PLIN DE SPERANTE si realizari ???, daca vor fi pe toate planurile. Anul acesta, pe care l-am trait si simtit pe pielea noastra, a fost un an caracterizat printr-o profunda criza pe plan economic, social, ca sa nu mai vorbim de cel politic. Pana acum, alesii nostri au cam uitat de durerile si pasurile natiunii romane, de a avea un trai mai bun si fara grija zilei de maine. Paradoxul este uimitor pentru putere, care sfideaza prin lux si nepasare fata de natiunea amagita prin tot felul de siretlicuri si promisiuni.

Au trecut deja 23 de ani de la REVOLUTIA ROMANA din decembrie 1989, revolutie care a constat intr-o serie de proteste, in toate judetele si orasele tarii, in unele zone aceste demonstratii soldandu-se cu morti si raniti. Aceste demonstratii de strada au avut totusi o finalitate, un sfarsit al regimului lui Ceausescu si caderea comunismului in Romania. Toate documentarele realizate pe teren in acea perioada, reportajele si filmarile pe viu, din acel decembrie 1989, atat la Timisoara, cat si la Bucuresti, Sibiu, Brasov, Cluj, Bistrita, sau in alte orase ale tarii, ne stau marturie asupra curajului poporului roman, care a reusit sa se legitimeze inca odata, si cu mare demnitate in fata istoriei. O legitimare care l-a costat pe poporul roman, viata a sute de vieti omenesti.

"Vom muri si vom fi liberi ! "-acest strigat de durere nationala, este nu numai o obtiune, ci si rezultatul unui profund examen de constiinta nationala dat in zilele si noptile revolutiei.

Pe buna dreptate, acum 23 de ani, de la acel moment revolutionar, se pune astazi firestile intrebari:

 • Oare suntem cu adevarat liberi in ziua de astazi ?
 • Este cu adevarat democratie in Romania ?

Atunci, in decembrie 1989, am scapat de "indicatiile pretioase, de epoca de aur, de cea mai fericita epoca din istoria Romaniei, de barbatul lumii, de marea personalitate a vietii internationale, de geniul ganditor si de … nevasta-sa, de multipla academiciana semialfabetizata, de realizatoarea vestitilor polimeri, conceputi si fabricati de altii in Romania.

Daca atunci am scapat de un dictator, astazi, in aceasta prelungita perioada de trecere la acea democratie mult sperata, societatea noastra-cu sinceritate va marturisesc-ca are parte de o noua si jalnica discrepanta sociala. Sub lozinca unei economii neperformante  a trecutului regim, grupurile de interese de prin diferite partide politice, au pradat tara, au distrus economia, mai cu seama acea economie strategica, de care depindea adevarata siguranta nationala a statului numit ROMANIA.

Astazi, in Romania, nu sunt locuri de munca, avem in schimb zeci de mii de someri.

Astazi in Romania, nu avem sosele care sa favorizeze dezvoltarea tarii.

Astazi in Romania am distrus sistemul de sanatate.

Astazi in Romania am distrus industria de medicamente romaneasca.

Spre rusinea noastra, din producatori agricoli, am ajuns importatori de carne, cereale si legume. Noi, cei care am avut zeci de complexe mari de cresterea bovinelor, ovinelor, porcinelor si pasarilor, ca sa nu mai vorbesc de fermele mari de legume existente si gostaturile din toate zonele tarii.

Astazi, mi se pare ca au fost distruse idealurile acelui decembrie ’89.

Fiindca ne mai despart doar cateva zile, pana la data de 17 decembrie, cand se vor implini 23 de ani de la izbucnirea evenimentelor de revolta nationala, dupa unii numita revolutie, dupa altii numita lovitura de stat, doresc sa readuc in memoria bistritenilor, unele aspecte petrecute, atat pe plan european, cat si pe plan national din acele momente.

 • La 9 noiembrie, a inceput caderea zidului Berlinului. Dupa infrangerea Germaniei hitleriste, Berlinul a fost impartit in patru zone de ocupatie. In rasaritul orasului era zona sovietica de ocupatie, in timp ce in restul acestuia erau cantonate trupe americane, britanice si franceze. Caderea zidului Berlinului a avut o dubla semnificatie: pe de o parte a marcat inceputul procesului de reunificare a Germaniei, iar pe de alta parte, a reprezentat simbolul prabusirii dictaturilor comuniste din Europa.
 • In Cehoslovacia, la 17 noiembrie 1989, politia a atacat mii de studenti care protestau impotriva regimului comunist. Acest eveniment a provocat inceperea demonstratiilor si crearea Forumului Civic condus de actorul Vaclav Havel. Dupa greva generala din 27 noiembrie 1989 si lipsa sprijinului aliatului sovietic, Partidul Comunist a abandonat puterea. Havel ajunge la finele anului la sefia statului. La alegerile din iunie 1990, Forumul Civic a iesit invingator. Aceasta a fost  acea Revolutie de Catifea a Cehoslovaciei.
 • In Ungaria, la 7 iunie 1989 s-a constituit miscarea pentru o Ungarie democrata. La inceputul lui octombrie 1989, Partidul Muncitoresc Socialist Ungar, cu un total de 65.000 de membrii, pierde puterea. Se dizolva Adunarea Nationala Ungara si se Organizeaza alegeri libere, la 25 martie 1990. In Ungaria nu a avut loc manifestatii de strada violente. Organizarea acestor alegeri libere a dus la abandonarea socialismului.

 

 • Polonia este primul stat care a iesit de sub imperiul comunismului, inca din anii ’80, cand s-a format sindicatul independent "SOLIDARITATEA", condus de catre electricianul Lech Walesa. La alegerile din 4 iunie 1989, Solidaritatea a castigat 99% din locurile legislative si a constituit primul guvern democratic din cadrul blocului tarilor comuniste-in septembrie 1989 Polonia a dat startul revolutiei anticomuniste, fiind un model de lupta pasnica impotriva sistemului.

 

 • In Bulgaria, printru-un decret semnat de Todor Jivkov, peste 370.000 de turci sunt expulzati in vara anului 1989. Pe 10 noiembrie 1989, Todor Jivkov este inlocuit cu Petar Mladenov, un apropiat si agreat al Moscovei. In tara incep demonstratiile de strada. La 13 decembrie 1989, Comitetul Central al Partidului Comunist il elimina pe Jivkov din partid, fiind pus sub arest la domiciliu in ianuarie 1990. Partidul Comunist Bulgar isi schimba numele in Partidul Socialist Bulgar, ca o despartire simbolica de dogmele leniniste.

 

Fara a aminti de evenimentele petrecute in celelalte state socialiste ale Europei, se poate afirma ca, in mod direct, Gorbaciov a inlesnit procesul de obtinere a independentei reale de catre multe tari din sud-estul si nord-estul Europei: Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Albania, Bulgaria, Romania.

Revolutiile sunt un lucru infricosator, dar tot atat de necesare ca amputarile, atunci cand un membru al corpului intra in putrefactie.

Intr-o revolutie se prabusesc institutiile arbitrare, se mistuie prejudecatile de casta si de secta, si doua forte, singurele legitime si durabile-forta adevarului si forta muncii-se substituie tuturor celorlalte. Viitorul trebuie sa fie opera noastra, in special a generatiei tinere. Viitorul trebuie sa poarte amprenta noastra a tuturor cetatenilor tarii.

Nevoia indreptarilor social-politice izvoraste din framantarile celor mici, din durerile celor de jos, din setea de dreptate si adevar, din fiorul care mana lumea spre destine noi, mai pline si mai luminoase.

Revolutiile se aseamana, practic, foarte mult cu vulcanii. Acestia au zilele lor de flacara si anii lor de fum.

Dupa evenimentele din 1989, experienta romaneasca a celor 23 de ani de tranzitie-ale carei finalitati nu s-au conturat cu claritate nici in programele si strategiile diverselor forte social-politice si, cu atat mai putin, in realitatea social-economica-arata ca, acest drum nou, complicat si dificil, a fost si este insotit de costuri sociale ridicate pentru populatie, ale carei orizonturi de asteptare, promise si sperate, par a se prelungi la nesfarsit.

 

In economia romaneasca, nu au fost protejate de catre noua putere, intreprinderile strategice pentru tara, care sa aiba in vedere:

 • Securitatea alimentara a statului si natiunii romane;
 • Securitatea economica a statului;
 • Existenta relatiilor economice traditionale ale tarii (din estul, vestul, sudul sau nordul terrei);
 • Mentinerea pietelor de desfacere a Romaniei;

Au fost distruse mari intreprinderi, profitoare pentru tara ca:

 • Uzina producatoare de materiale de foraj din Ploiesti. Ocupam locul 2 in lume in productia de sonde petroliere;
 • Tractorul Brasov, ce ne putea asigura tractoarele atat de necesare agriculturii de astazi a Romaniei;
 • C.P.L.-urile impanzite in toata Romania, care aveau materie prima din belsug, fiind chiar apreciati in anumite state in privinta productiei de mobila.
 • Au fost practic, distrise, toate complexele agro-industriale din Romania, sub un pretext simplu: nu se poate asigura baza furajera in aceste complexe. Aberatie mai mare, nu poate exista, chiar daca a fost in joc si aplicarea Legii 19/1991 in privinta retrocedarii pamanturilor la vechii propietari. Se putea gasi si impune o varianta de pastrare a acestor complexe, cu beneficii in ambele parti.

Exemplele ar putea continua in toate sferele de activitate, inclusiv in cel al turismului si statiunilor balneoclimaterice.

Sa speram ca dupa intunericul tranzitiei, mai avem inca speranta si pentru o perioada de lumina.

Politicienii nostri, nu au facut o evaluare reala si corecta a potentialului material si uman al tarii si privit doar din perspectiva apararii interesului national.

Romania de astazi traieste intr-un imens paradox:"in ciuda deschiderilor spre schimbare si inoire democratica, generate de evenimentele din decembrie 1989, tara noastra s-a prabusit intr-o profunda criza."

Tara noastra a fost prost gestionata politic si realizata practic.

In loc sa se faca o"distrugere creatoare", in sensul de a pune in loc ceva necesar si bun, rasturnarea din decembrie 1989 si tranzitia postsocialista au declansat o distrugere in sine, concretizata in jefuirea si ruinarea patrimoniului national, caderea severa a productiei, deprecierea dramatica a capitalului material si uman al tarii.

In constiinta publica, scopurile tranzitiei postsocialiste sunt inca difuze, multi oameni considerand, ca drumul de pana acum al tarii nu este cel bun, ci unul "gresit".

Populatia tarii se confrunta cu o viata traita in mari dificultati:

 • Lipsa locurilor de munca;
 • Lipsa puterii financiare;
 • Un sistem de sanatate prabusit:
 • Un sistem educational in mare declin;
 • Un sistem imfractional in crestere;
 • Un mare comportament imoral, in special a tinerei generatii;
 • Lipsa de respect fata de inaintasii tarii;
 • Lipsa de respect fata de oamenii batrani;

Lista ar putea continua cu o sumedenie de lipsuri.

Principalii vinovati, nu pot fi altii decat politicienii, care ne-au hotarat soarta, care ne-au facut multe promisiuni si care in final nu au fost implinite. Politicienii nostri nu au cercetat obiectiv realitatile social-economice, pentru a-si realiza si obiective reale si cu finalitate sigura. In fond, este ceva obiectiv, ca libertatea de astazi trebuie sa aiba o ratiune umana in rezolvarea problemelor umane, nu in interes de grup.

Trecand peste rau, sperand binele, trece si viata si vine moartea. Doua sentimente ar trebui sa avem intodeauna: RECUNOSTINTA PENTRU TRECUT SI SPERANTA PENTRU VIITOR.

 

 

Material si selectie foto de

Col (r.) Cordovan Ioan.

2 commentarii2478 vizualizări13 decembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0