Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
O fundatie caritabila britanica vrea sa "faca bani" de pe spatele copiilor romani.

In anii 90 toata presa mondiala era inundata de imagini catastrofale din Romania cu "leagane de copii" unde colcaiau paduchi, mancarea era rara, asistenta medicala inexistenta iar copiii erau subnutriti, toate evident din vina lui Ceausescu sau a statului socialist roman. Acum toti oamenii maturi au aflat si stiu ca cele doua centre din tara, unul la Bucuresti si unul in vestul tarii-parca Oradea, unde s-au gasit acei copii in situatii deplorabile "au fost aranjate din timp" tocmai pentru a fi folosite de neprietenii din tara si inafara impotriva lui Ceausescu, dar mai ales impotriva Romaniei.

Din acelasi ciclu sunt cadavrele dezgropate din cimitirul saracilor din Timisoara si filmate ca fiind morti ai "Revolutiei" , victimele trebuind sa ajunga la aberatia de 60 de mii de morti "programati" de cei care au dat lovitura de stat in 89 si care au preluat conducerea Romaniei.(despre toate inscenarile din decembrie 89 si de dupa cu industria gramada de fiare vechi, agricultura ce trebuie desfiintata, banci romanesti si firme ce trebuie date "privatizate" la straini, o sa discutam intr-un alt material). Denigrarile au continuat mai ales in anii 90 si aproape toate au avut un scop pecuniar. Multe fundatii si asociatii "caritabile" straine au prezentat o situatie dramatica in Romania, in speta cu copii morti de foame sau cu handicap foarte grav, (de altfel acesti copii exista in toata lumea de la ghetourile americane si pana la periferiile Parisului, Romei, Londrei sau Berlinului) si pana la sisteme de asistenta sociala neperformante. Pe baza acestor materiale, asociatiile si fundatiile au inceput colectarea de fonduri si ajutuoare materiale, asa spus pentru Romania, din care in tara noastra au venit doar sume relativ mici si masini cu "gunoaie" ce nu pot fi folosite decat pentru intretinerea focului sau fiere vechi. Rar au ajuns in tara noastra materiale noi, haine si incaltaminte noua sau alimente neperisabile ce sa nu se apropie de termenul de expirare sau sa nu fie alterate.

Dar revenind la copii, din cand in cand cate un reporter occidental " redescopera America" din Romania adica o noua mina de aur pentru fundatii caritabile din tara lui, si atunci face cate un material de presa in care prezinta situatii apocaliptice din Romania, adica tara din "lumea a- 3 -a" , unde abia au coborat urmasii dacilor din palmier(!!!), abia au descoperit mersul pe jos, focul si apa calda si abia acum isi fac case din lut pe langa pesterile de unde au iesit. Cam asa ne privesc cu mare suficienta unii semidocti occidentali, si trebuie sa recunosc ca in unele zone marginase ale marilor orase romanesti mai exita saracie lucie si oameni in zone tip ghetou, dar nici chiar asa cum ne descriu unii. Inca nu sunt o regula pentru Romania si nu pentru populatia majoritara.   

          Tinta din zilele acestea a unui articol din prestigiosul "The Daily Telegraph" au fost copiii de la Complexul de Servicii Social Comunitare din Bistrita, unitate de elita a sistemului de ocrotire sociala din Romania, care nu a avut probele mari nici inainate de 89, cu atat mai putin dupa aceia.

Se spune ca la Bistrita ar fi un infern pentru cei mici, impropriu chiar si pentru animale sau ca acesti copii tipa mereu si arata ca niste animale haituite. Autoarea articolului Angela Levin continua cu aberatiile inventand multe alte situatii de neacceptat pentru toti oamenii normali, care insa in realitate nu se sustin deloc. Nu au fost niciodata acele situatii pe care le descrie jurnalista, si inafara dorintei de denigrare a sistemului de ocrotire sociala din Romania si folosirea materialului pentru a strange fonduri de la oameni milosi din Marea Britanie nu cred ca mai are alt scop. Asta o spun eu Marius V. Chiuzan care cunosc Complexul de Servicii Social Comunitare de 25 de ani cand era "Leaganul de copiii" , eu fiind administrator in cadrul Directiei Sanitare de atunci,  si care am ramas socat in decembrie 89 de ce ni se arata la televizor, cu situatia copiilor din tara, deoarece stiam situatia buna a copiilor institutionalizati de la Bistrita.

Astazi am mers din nou la fostul "Leagan" sa vad care e situatia reala, daca grozaviile Angelei Levi sunt macar partial reale. Realitatea se prezinta cu totul altfel. Britanica minte si dezinformeaza ca si un ziar sau televiziune de scandal aparute in ultimul timp si in Romania. Am facut zeci de poze, evident cu acordul conducerii unitatii, in speta a directoarei Rodica Halosta si-a conducerii Directiei - director Margit Moldovan, deoarece fiind implicata imaginea unor minori institutionalizati responsabilitatea apartine celor doua doamne.

Am constatat ca in Complex sunt 6 centre distincte. Primul si cel vizat de jurnalista britanica e Centrul de plasament de tip familial pentru copilul deficient, care are in ingrijire 36 de copii si tineri, de la mici sugari pana la varsta de 21 de ani. Acestia sunt in grupe speciale in funtie de varsta si gradul de handicap. Din cei 36, sunt 19 copii care merg zilnic la gradinite normale sau speciale cum ar fi la centrele Lacrima, Benita sau Gradinita 1 si astfel ca pot fi vazuti zilnic la ora 07.50 iesind pe poarta Complexului spre aceste institutii, evident insotiti de educatoare si personalul calificat ce are grija de ei. Pentru toti acesti copii se intocmesc si realizeaza zilnic fise si rapoarte profesioniste alaturi de planuri de interventie specializate adaptate pe nevoile copilului (sanatate, ingrijire, socializare, recuperare, etc, fiind angajate in acest scop infirmiere, asistente medicale, educatoare, medici, logopezi, psihologi si kinetoterapeuti).

Al doilea este Centrul de zi si recuperare pentru copilul cu deficiente, unde 102 copii vin din familiile normale naturale sau familii de plasament de pe raza judetului BN, pentru asistenta de specialitate si tratamente individualizate. Urmeaza Centrul educational de zi pentru copilul exploatat prin munca  unde 10 copii vin din familiile normale , naturale, dupa orele de scoala pentru a servi masa de pranz,  sa faca o baie sa isi faca temele sau sa fie ingrijiti si invatati cu viata normala din societate.

Exista si Serviciul de prevenire a abandonului de copii prin planing familial si monitorizarea femeii gravide, care se ocupa de 282 femei beneficiare de medicamentatie si metode de contraceptie si alte servicii specifice acestui domeniu.

Ultimul este Centrul maternal  unde 6 mame cu 15 copiii  primesc cazare si hrana si conditii decente de trai  pe o perioada de 6 luni pana isi reglementeaza situatia familiala cu sotul sau concubinul, isi gasesc un spatiu de locuit si reusesc sa se reintregreze in familia extinsa naturala si societate.

In total in cele 6 centre sunt doar 62 de angajati, aici fiind cuprins si personalul TESA, personal destul de mic spun eu in conditiile in care normativele din strainatate sunt mult mai generoase. Cu toate acestea situatia din Complexul de Servicii Social Comunitare din Bistrita poate fi catalogat de la foarte bine in sus atat la capitolul dotare, cat si la ingrijirea sanitara, de specialiate pentru copiii cu handicap sau cazarmament si hrana. Pozele pe care le-am facut sunt elocvente si demonstreza inca odata mare dezinformare din presa britanica si nedreptatea facuta copiilor si angajatelor din "Leaganul de Copii" Bistrita, doar cu un principalul scop de-a "strange ajutoare" de la britanicii milostivi.

 

Marius Vasile Chiuzan.

 

P.S.- pozele cu copiii mari trebuie intelese prin prisma faptului ca acestia au un handicap grav, accentuat sau server, majoritatea irecuperabili, care socheaza doar prin simpla lor vizionare, dar care nu difera cu nimic de copiii cu aceleasi deficiente din occident, de exemplu cel cu capul foarte mare-cu hidrocefalie.

3 commentarii2485 vizualizări17 noiembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0