Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 10 August 2022 - 14587
Tehnica de manipulare e la mare cautare.

Cele doua formatiuni care trebuiau sa vina in sprijinul fostilor militari, acum pensionari, ancmrr-ul si sindicatul militarilor, in loc sa fie unite si sa furnizeze o singura expresie in interesul pentru care s-au constituit, ele, ramin in opozitie una fata de alta. In urma cu cateva zile, dupa aparitia raportului special al Avocatului Poporului, ancmrr-ul a iesit cu un comunicat, dupa parerea mea manipulator, atacand pe cei care au avut o parere, vizavi de acest raport si in mod special sindicatul militarilor, care si-a exprimat pozitia in mass-media. Si eu ma exprim de doi ani, cand citesc cate ceva despre drepturile banesti ale militarilor si nu sunt de acord cu ce se scrie. M-am simtit dator sa o fac de fiecare data, nefiind afiliat la una dintre aceste formatiuni,  pentru faptul ca am lucrat in aces domeniu si consider ca ar fi o lasitate sa stau de o parte. Spre exemplu nu am putut sa raman de o parte, cand am observat ca se arunca pe piata o manipulare grosolana legata de pensiile militare, comunicat, ce se  doreste sa aduca ceva lumina asupra textului raportului A.P. traducand dintr-o limba a juristilor, in cea a muritorilor in cachi. Toti cei care si-au dat cu parerea asupra raportului A.P. in opinia comunicatorului ancmrr-ului, sunt comentatori care s-au grabit si nu cunosc nimic din actele normative, pe care le invoca si tot ce s-a comentat, a fost facut cu scopul de a manipula.  Dupa parerea mea, care nu sunt jurist, avocat sau doctorist, ci doar comentator, consider ca ceea ce face comunicatorul ancmrr, este tot o forma de manipulare si am sa si demonstrez mai jos, cand o sa abordam partea tehnica din comunicat. Chestiunea cu preocuparea permanenta pentru rezolvarea problemelor fostilor militari, daca s-ar fi intamplat, sindicatul militarilor nu ar mai fi existat. Asa ca atitudinea angajanta a ancmrr-ului, rupta din cea guvernamentala, lasa loc de interpretare si de reconsiderare, pentru ca altfel nu ar fi fost posibil, iesirea ordonantelor care au ucis pensionarii militari, pe ale caror morminte,  asociatia cu pricina nu a pus nici o floare.

     Comentariile comunicatorului ancmrr-ului despre raportul A.P. sunt neprofesioniste si tendentioase. Prin urmare manipularea devine si mai grosolana. Plasarea ideii in spatiul acesta, ca ar exista doua categori de pensii, una pensii de serviciu si alta, pensii speciale, este nu numai falsa dar si descalificanta. Sustin asta pentru ca toate pensiile din categoria pensii de serviciu, sunt cu statute speciale prezentate si de A.P. de la a) la g). Dintre acestea, cele militare, de la a) la b) sunt pensii de stat, si nu pensii speciale. Inducerea ideii ca pensiile militare sunt pensii speciale, este foarte daunatoare si in acelas timp tendentioasa. Mai ales ca nu este stipulata acesta titulatura in vre-o lege. In folclor se foloseste, dar e decalificant sa fie facuta de un jurist. Sunt pensii de stat, pentru ca remunerarea militarilor este facuta printr-o politica de stat, cu solde si nu cu salarii. Diferenta fiind fundamentala, intrucat dimensionarea soldelor nu se raporteaza la rezultatele economice obtinute si la timpul lucrat. De aceea s-a si dat o titulatura corecta legilor organice, anume legea pensiilor militare de stat, respectiv legea pensiilor de stat ale politistilor.

       Deasemeni, comentariu comunicatorului ancmrr-ului, legat de faptul ca militarilor nu s-au aplicat strict principiul contributivitatii, din care cauza s-ar fi produs unele majorari, prin omisiune, se denatureaza sensul celor aratate de A.P.  Acesta mai spune, ca masura de revizuire a pensiilor de serviciu, nu a fost aplicata in mod nediscriminatoriu, iar cand se refera la cele militare detaliaza, ceea ce nu face si comunicatorul, de unde inteleg ca s-a dorit o manipulare, care e la mare cautare. Avocatul Poporului explica, ca militarilor s-au aplicat un mod de calcul diferit prin asimilarea fortata a acestora cu pensiile de tip contributiv si un algoritm diferit care in 80% din cazurile de redimensionare a pensiilor militare, a condus la majorari fara precedent.  Insa parerea mea, ca om care ma pricep in domeniu, procesul declansat de legea 119/2010 nu a fost de recalculare si nici de revizuire, pentru ca aceste operatiuni nu pot viza cuantumurile pensiilor stabilite printr-o lege organica, modificandu-le si modurile de a le stabili. Revizuirea se poate indrepta asupra calculelor incorecte facute, sau dosar incomplet. Ca si in justitie o hotarare judecatoreasca, poate fi revizuita in urma aparitiei unei dovezi de natura sa schimbe decizia. Legea 119/2010 a declansat o redimensionare a pensiilor de serviciu dupa formule cu calcule irationale cu efect de bumerang. Ca om ce trebuie sa judec cu mintea si nu cu sufletul, formula de calcul aplicata in acest context, contine elemente artificiale, iar altele false care duc la un rezultat fals. Astfel se poate explica, cum s-au putut obtine pensii mai mari cu jumatate si chiar dublul bazei de calcul.  Este un lucru simplu de constatat daca vrei sa judeci cu mintea. Majorarile sunt  fara precedent in istoria stabilirii pensiilor la militari. Cominicatorului ancmrr-ului ii este teama sa recunoasca si nu-i este jena sa acepte. Pe acest fond  de lucru, cu totul anarhic, s-au produs discriminari si s-a daramat scara valorica si ierarhica pastrata de absolut toate legislatiile de pana acum, in domeniul pensiilor militare.

     In ceea ce priveste comentariul comunicatorului ancmrr-ului cu privire la propunerile facute de A.P. in legatura cu pensiile de serviciu, acesta se rezuma sa mentioneze numai faptul ca a propus diminuari intre 20-50% prin impozitarea partii din pensia de serviciu,  suportata de la bugetul statului, nefacand referire expresa la pensiile militare si ca acestea vor ramane neatinse, ceea ce inseamna tot o manipulare fiindca A.P.nu s-a referit la asa ceva. In esenta A.P. desi nu se refera expres la fostele pensii militare, propune totusi ca pentru pensiile de serviciu, stabilite in baza legislatiei existente la aparitia legi 119/2010 din care faceau  parte si cele militare, sa revina la denumirea si cuantumul pensiilor de serviciu anterioare promulgarii legi 119/2010. Si pentru a spulbera ceata imprastiata de Domnia Sa, cred ca propunerea aceasta este corecta. Revenirea la o lege a pensiilor  militare de stat,  este inevitabila,  pentru ca impartirea  merelor,  la pere,  iti  c-am dau  gutui.

 

                                       Col.(r) Nour Constantin

 

3 commentarii2443 vizualizări11 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0