Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Mass-media nationala tace, politicienii tac. E oare intimplator? Iazul de decantare Valea Sesii.(23 de poze)

Trebuie sa va avertizez din capul locului ca urmeaza un jurnal trist. Actiunea lui se va desfasura in jurul unui iaz de decantare numit Valea Sesii aflat in Muntiii Metaliferi. Nu voi scrie prea multe, voi lasa imaginile sa spuna ce e de spus.

 Dimineata pornim pe ruta Lupsa - Hadarau - fostul sat Geamana. De la Hadarau se urca pe un drum de tara cale de 4-5 km pina ajungem la un pod. In vale pare a fi un lac, pe malul sau citeva case.

 La o privire mai atenta constatam ca de fapt lacul nu prea e lac. Mai degraba este o acumulare de namol. Urcam pe pod unde gasim niste conducte. Din ele se aude un zgomot semn ca se transporta ceva. Suntem in muntii metaliferi aproape de Rosia Montana, glumim spunind ca pe acolo se transporta aurul.

 Bineinteles ca nu e vorba de aur ci de steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Rosia Poieni, facuta de compania Cupru Min incepind cu anul 1978. Tot arealul asta pe care se intinde lacul e o adevarata bomba ecologica.

 Iazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis ( adica are un singur baraj ). Barajul, contruit din anrocamente, inchide valea fiind construit intre doi versanti.Tulbureala de steril este deversata in iaz printr-un sistem de conducte care trebuie sa permita dirijarea deversarii spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toata suprafata sa fie ocupata.

 
Sterilul cu continut de saruri de metale ale acidului sulfuric se constituie in depozit si se reazema pe versantii naturali. In iazul de la Valea Sesii depozitul de steril, in cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenta; intr-un loc era formata un fel de plaja pe care am calcat si nu ne-am scufundat.

 Apele limpezi, care sunt de fapt solutii apoase ale acelorasi saruri, ar trebui sa ajunga intr-un sistem de colectare si evacuare din care acestea trebuie sa fie descarcate spre o statie de epurare chimica sau spre un sistem de recirculare sau -cel mai simplu, fara costuri, fara jena - spre un emisar (un rau curat de obicei). Sistemul de colectare si evacuare noi nu l-am vazut, -dar e drept ca n-am ajuns la baraj unde ar putea sa fi fost.

 In septembrie 2011 iazul avea in jur de 130ha. Acesta a acoperit aproape in totalitate satul Geamana; gospodariile au fost rascumparate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectata promisiunea de a se stramuta cimitirul. Sterilul a inghitit rind pe rind casele oamenilor, dealul pe care era construita biserica, cimitirul. Biserica este unul din putinii martori care ne arata ca aici a fost odata o asezare omeneasca. Namolul a ajuns acum la nivelul acoperisului.

Ce e si mai grav este faptul ca asistam la un dezastru ecologic in derulare. Sterilul continua sa fie deversat cu consecventa si nivelul iazului creste in fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min inalta barajul an de an.

Namolul acesta este pe alocuri brazdat de firicele inguste de apa. Peisajul e ireal, pe alocuri ai senzatia ca esti pe alta planeta. In fata ochilor ni se astern tot felul de culori, date de substantele deversate. Noi am numit generic aceste substante cianuri.

 
E trist sa vezi cum namolul asta a inghitit si continua sa inghita case, gospodarii, livezi, garduri. E trist sa vezi cum biserica satului, destul de impozanta de altfel, e sufocata de namol si isi duce in tacere si demnitate ultimii ani de existenta.

 Cu toate astea fiecare dintre noi, daca nu a spus, macar odata a gindit ceva de genul: ce culori, ce peisaj. intr-adevar lacul asta cu este foarte fotogenic, dar...

Din fostul sat Geamana au mai ramas doar citeva case si o mina de oameni care a refuzat sa plece. Oare cum e sa sa vezi tot peisajul asta in fiecare zi? Si sa mai ai in minte imaginea vechiului sat.

Nu se poate ca atunci cind vii aici sa nu faci legatura cu ceea ce se preconizeaza a se intimpla in zona Rosiei Montane. Se spune ca si acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Si tot asa, sacrificind niste sate. Numai ca acela va fi mai intins decit acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun ca va fi cam de trei-patru ori mai mare.

Dupa aproape o zi de umblat pe malurile iazului de decantare de la Valea Sesii ne-am propus sa ajungem pe halda de steril ce apartine exploatarii Rosia Poieni. Treaba asta nu ne-a iesit, am ajuns numai sub halda din cauza neatentiei, nehotararii si mai ales a lipsei de timp.

 
Astfel am traversat partea de jos a haldei acolo unde au ajuns pietrele mai mari din sterilul depus si impins pe halda. Din fotografii reies doua alte problemele asociate tuturor haldelor de steril: generarea de ape incarcate acid care contamineaza apele de suprafata, eroziunea si instabilitatea taluzului, degradarea terenurilor invecinate.

 
Am mers ceva timp printre tot felul de bolovani, am pasit pe nisipuri instabile, am traversat paraie de culoare verde. Am calatorit practic pe tarimuri nepamantene.
Reabilitarea iazului de decantare Valea Sesii ca si a haldei de steril ar trebui sa fie facuta dupa incetarea exploatarii. Dar oare chiar se va intimpla asta?
Ca si concluzie: ar fi bine ca oricare dintre noi sa treaca macar odata si sa vada acest iaz de decantare, sa traga niste invataminte si sa nu mai repete greselile trecutului. Fac un apel catre cei care citesc acest text sa arate articolul si pozele prietenilor, cunoscutilor, sa il distribuie pe retelele de socializare.


In Muntii Apuseni se gasesc 24 iazuri de decantare

 

 


Mihai Bohatel
 


http://bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_full&id=346

0 comentarii2499 vizualizări17 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0